Εκατοντάδες οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street στη Ν. Υόρκη
Εκατοντάδες διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street («Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ) πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί πορεία προς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο νότιο Μανχάταν, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η πορεία, η οποία ξεκίνησε μέσα στο κρύο από την πλατεία Ζουκότι, διακόπηκε σχεδόν αμέσως από τις δυνάμεις της τάξης στην αρχή της Γουόλ Στριτ, όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Έφιπποι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει πολλούς δρόμους γύρω από το Χρηματιστήριο και εμπόδισαν την πορεία να προχωρήσει λίγο αφότου ξεκίνησε.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί δύο μήνες από την έναρξη του κινήματος, στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
"Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας και να κάνουμε γνωστή την απογοήτευσή μας", είχε δηλώσει πριν από την πορεία ένας εκπρόσωπος του κινήματος, ο Μαρκ Μπρέι, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδηλωτές θα είναι "χιλιάδες" το απόγευμα, όταν θα ενωθούν με τα συνδικάτα.
Διαδήλωσαν ενάντια στις περικοπές στην παιδεία
Ογκώδη εκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Ισπανία
Με συνθήματα όπως: «η παιδεία δεν είναι για πούλημα, είναι για υπεράσπιση», χιλιάδες φοιτητές αλλά και καθηγητές στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη υπερασπίστηκαν τη δημόσια παιδεία, που πλήττεται από τις περικοπές που επιβάλλει η ισπανική κυβέρνηση.
Οι 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς για την υγεία και την παιδεία θα πρέπει να φέρουν στο 1,3% του ΑΕΠ τους το δημόσιο έλλειμμά τους, ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της που έχει οριστεί ως το 6% του ΑΕΠ φέτος. Για να το επιτύχουν, πολλές, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Καταλονία, έδωσαν εντολές για περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων τους, που έχουν ήδη υποστεί μια μείωση 5% στους μισθούς τους, η εντολή για την οποία είχε δοθεί το Μάιο του 2010 από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Ιταλία: Φοιτητές διαδηλώνουν ζητώντας «εκδίκηση»
Ενώ ο Μόντι ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης
Μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί σε Μιλάνο και Ρώμη κατά της κερδοσκοπίας και της κρίσης, ενώ σχεδιάζουν με σπρέι V (for vendetta - εκδίκηση) στις βιτρίνες της τράπεζας Unicredit. Την ίδια στιγμή ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, εκθέτει τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Από τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Μιλάνο, ένας οπερατέρ τραυματίστηκε στο κεφάλι από καπνογόνο. Οι φοιτητές θέλησαν να φτάσουν στο πανεπιστήμιο Μποκόνι αλλά η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και σημειώθηκαν συγκρούσεις. Πολλές μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν μπροστά στην γερουσία την ώρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.
Οι Ιταλλοί φοιτητές απαιτούν από τον νέο υπουργό παιδείας, Φραντσέσκο Προφούμο, να αλλάξει την μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχε εγκριθεί από την προκάτοχό του, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι.
Από τη μεριά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Μ. Μόντι πρόκειται να αναλύσει πως θα εφαρμόσει τα μέτρα που του έχουν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες, δηλαδή πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μετατάξεις στο δημόσιο, πώληση της δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Εκδήλωση συμπαράστασης στην Ελλάδα από το κίνημα «Καταλάβατε το Λονδίνο»
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που διέρχεται σήμερα μια σοβαρή κρίση και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, το κίνημα «Καταλάβετε το Λονδίνο» («Occupy London») οργανώνει σήμερα το βράδυ εκδήλωση στο «ανοιχτό πανεπιστήμιο» που λειτουργεί στον πρόχειρο καταυλισμό του κινήματος, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Με την προβολή ταινιών και τη διεξαγωγή συζητήσεων, το κίνημα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει την κρίση που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, 38 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που οδήγησαν στην ανατροπή της δικτατορίας. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται η ευκαιρία να δοθεί το στίγμα της γενικότερης συγκυρίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ
πηγη. Ελευθεροτυπία
\
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου