Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Εγκλωβισμένοι στην παγίδα της λιτότητας

Εγκλωβισμένοι στην παγίδα της λιτότητας

Η ελληνική οικονομία αποδίδει δημοσιονομικά «δουλεύοντας στο κόκκινο», διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Κράτους στη Βουλή, το οποίο εκφράζει ανοικτά έντονο φόβο για εκτροχιασμό με τραγικά αποτελέσματα και μάλιστα στο κοντινό και όχι στο απώτερο μέλλον. 


Στην πρώτη τριμηνιαία έκθεσή του προβλέπει, ουσιαστικά, ότι εάν συνεχιστεί η δημοσιονομική υπεραπόδοση απειλείται ακόμη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση, παρά τις προσπάθειες επτά ετών και τις «γενναίες» μεταρρυθμίσεις, σχεδόν σε όλους τους τομείς.


Το «κυνήγι των φόρων» που είναι έτσι κι αλλιώς βαρύτατοι του 2016, εάν συνεχιστεί και το 2017, θα υποσκάψει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα. 

Η ελληνική οικονομία αποδίδει δημοσιονομικά «δουλεύοντας στο κόκκινο», διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Κράτους στη Βουλή
Η ελληνική οικονομία αποδίδει δημοσιονομικά «δουλεύοντας στο κόκκινο», διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Κράτους στη Βουλή



Το Γραφείο Προϋπολογισμού φοβάται ακόμη ότι οι εξελίξεις στην οικονομία μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ένα χαμένο τρίμηνο

«Η οικονομική κατάσταση στο α’ τρίμηνο του 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες», τονίζεται στην έκθεση και βεβαίως κάνει τους πάντες να ανησυχούν.

Τονίζεται, δηλαδή, ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σε ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση. Η αρνητική τάση που δημιουργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μεταφέρθηκε στο α’ τρίμηνο του 2017 (carryover effect). 

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας



Απαριθμώντας τα συμπτώματα της οικονομικής «αναιμίας», τα μέλη του ΓΠΚΒ υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα αναφέρονται:

-στις πιέσεις που δέχτηκε η ιδιωτική κατανάλωση στα τέλη του 2016 και αρχές 2017 με έμφαση στο ότι υποχωρεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη

-στη συγκεχυμένη, όπως χαρακτηρίζεται, κατάσταση στις επενδύσεις 

-στις εξαγωγές οι οποίες, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, παραμένουν στάσιμες

Στην ίδια έκθεση διαπιστώνονται νέοι κίνδυνοι λόγω των δυσκολιών σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και αλλού, ενώ χτυπάει καμπανάκι και για τα ακόμα υψηλά ποσοστά ανεργίας (23,6%), με υποσημείωση για την ανεργία ότι το γ’ τρίμηνο του 2016 είχε πέσει στο 22,6%.

Σημειώνεται επίσης η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, η μη εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο ρυθμός συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας το Φεβρουάριο του 2017, ο οποίος υποχώρησε κατά 2% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο του 2017 ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ από 4,54 δισ. ευρώ που ήταν δύο μήνες πριν. 
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, γεγονός που αναδεικνύει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας πολιτών και επιχειρήσεων.

Η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 "υποσκάπτει" το μέλλον!

Το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση του θεωρεί δε ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε μια «παγίδα λιτότητας» όπου οι συνεχείς αυξήσεις φορολογίας και μειώσεις δαπανών μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν το χρέος.
Οι αναλυτές του Γραφείου θεωρούν ότι η αβεβαιότητα γα την ελληνική οικονομία παραμένει Συγκεκριμένα οι αναλυτές του Γραφείου θεωρούν ότι η αβεβαιότητα γα την ελληνική οικονομία παραμένει και πλέον σχετίζεται τόσο με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο με την κατάσταση της «πραγματικής οικονομίας» και τους πιθανούς κινδύνους σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κτλ. 

Σημειώνουν δεν οτι η συγκεκριμένη δημοσιονομική προσαρμογή μάλιστα φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την "πραγματική οικονομία". 

Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:

• Δεδομένου ότι η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα ≥ 3,5% του ΑΕΠ) είναι σχεδόν ανέφικτη για μεγάλες χρονικές περιόδους (≥ 5 έτη), όπως είναι ευρέως αποδεκτό (και το ΓΠΚΒ έχει επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού), η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 (που ξεπερνά ακόμα και το στόχο του 2018) ειδικά αν αυτή συνεχιστεί και το 2017, υποσκάπτει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα (όπως δεσμεύεται από το μνημόνιο).

• Με την υπεραπόδοση του 2016 ουσιαστικά χάθηκε ένα βασικό πλεονέκτημα του τρίτου μνημονίου, που ήταν οι χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πολύ θετική εξέλιξη για την ουσία της οποίας υπάρχει ευρεία συναίνεση). Η ελληνική οικονομία, αν και δεν προβλεπόταν από τους στόχους του μνημονίου, πέτυχε σχεδόν το πλεόνασμα που είχε παλαιότερα συμφωνηθεί και μάλιστα υπό χειρότερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με αυτά που τότε προβλέπονταν.

• Αν η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα "ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης", τότε αυτή θα πρέπει να μοιραστεί ενδεικτικά ως εξής: 30% για εξόφληση ληξιπρόθεσμων, τουλάχιστον 30% για αποπληρωμή χρέους και έως 40% για κοινωνικούς σκοπούς, μείωση συντελεστών κτλ (όπως προβλέπει το Μνημόνιο του 2015, το συμπληρωμένο Μνημόνιο του 2016 και αναφέρεται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου στις 23/12/2016). 

Ενδεικτικά, από € 1,95 δισ. για ληξιπρόθεσμα και αποπληρωμή χρέους και έως € 2,6 δισ. για κοινωνικούς σκοπούς ή/και μείωση φορολογίας. Η παραπάνω δυνατότητα όμως δε φαίνεται πιθανή προς το παρόν.


http://www.zougla.gr/money/article/eglomismeni-stin-pagida-tis-litotitas

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: TURKEY-UN-LETTER-N1710207



    ΕΡΏΤΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ:

    Τα Funds & Χρηματηστήρια θα Αμυνθούν τα Ελληνικά Πάτρια Εδάφη;
    Εγκρίθηκαν κονδύλια για πυρομαχικά (σφαίρες, χειρομβομβίδες, πετρέλαιο, βενζίνες, τρόφιμα κονσέρβες) από την Τρόικα; Μερίμνησε ο κύριος Χαμμένος γιαυτό έγκαιρα;
    Μίλησε ο Αλεχ με τον Νεκρόφιλο Γιούνκγερ για να εγκρίνει κονδύλια για την Άμυνα της Χώρας; Έτρεξε ο Χορευτής να κλείσει χωρευτικοτραγουδιστικό συμμαχίες με τους π.χ. .... Τούρκους;;;;

    Εμείς απλά ρωτάμε ... Διακριτικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή