Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Τι αποκαλύπτει η δικογραφία του πογκρόμ κατά μεταναστών στη Λαϊκή Αγορά Μεσολογγίου Με αστυνομική και δικαστική κάλυψη δρούσαν τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου

Small_img_28450
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο που εκδικάζει τη δίωξη κατά των νεοναζιστών της ΧΑ η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας για την επίθεση των χρυσαυγιτών στη Λαϊκή Αγορά Μεσολογγίου, στις 8 Σεπτέμβρη του 2012. Εγινε σκόπιμα επιλεκτική επιλογή των μαρτύρων κατηγορίας, τόσο στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της ΧΑ συνολικά όσο και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, με προφανή σκοπό να πέσει στα μαλακά ο Κ. Μπαρμπαρούσης. Η απόφαση για την υπόθεση του Μεσολογγίου χρησιμοποιείται εργαλειακά για την ευμενή μεταχείριση του Μπαρμπαρούση στη μεγάλη δίκη, που κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύονται:

♦ Πρώτο, η πρακτική του αστυνομικού μηχανισμού και της δημοτικής αστυνομίας να αφήνουν τη ΧΑ να κάνει «ελέγχους» στις Λαϊκές Αγορές και στο πλαίσιό τους να οργανώνει βίαιες φασιστικές επιθέσεις.

♦ Δεύτερο, ο τρόπος που διεξάγονται από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό οι ανακριτικές πράξεις σε βάρος των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ.

♦ Τρίτο, το θράσος των νεοναζί όταν μιλούσαν στις κάμερες, υπερασπιζόμενοι τα φασιστικά πογκρόμ σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών.

♦ Τέταρτο, η θρασυδειλία όλων των χρυσαυγιτών, ακόμα και των ηγετικών στελεχών, όταν καλούνται από τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τις ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται.

♦ Πέμπτο, η επιδίωξη των νεοναζί να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή και σε εργαζόμενα λαϊκά στρώματα με την πρακτική των φασιστικών πογκρόμ στις Λαϊκές Αγορές. Οσο έχαιραν του ακαταδίωκτου από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό, αυτές οι φασιστικές επιθέσεις αποτελούσαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων δεξιών και ακροδεξιών αστικών πολιτικών δυνάμεων που δεν ανέπτυσσαν την πολιτική τους καταφεύγοντας στη φασιστική βία.

Πογκρόμ με αστυνομικές πλάτες

Στις 7 Σεπτέμβρη του 2012, ο βουλευτής της ΧΑ Μπαρμπαρούσης συγκροτεί τάγμα εφόδου και την επομένη επιτίθεται στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου. Στο τάγμα εφόδου συμμετέχουν 5 χρυσαυγίτες από το Αιτωλικό, τέσσερις από το Αγρίνιο (συμπεριλαμβάνεται και ο βουλευτής), ένας από το Μεσολόγγι και ένας Αλβανός, κάτοικος Γλυφάδας, που δήλωσε ότι είναι έμπορος Λαϊκών Αγορών και ότι ζήτησε μια άδεια για Αττική και Αιτωλοακαρνανία. Η επίθεση δεν οργανώνεται κρυφά, αλλά επιδιώκεται η μέγιστη δημοσιότητα. Ο Μπαρμπαρούσης ειδοποιεί δημοσιογράφους από το Μεσολόγγι, για να απαθανατίσουν το πογκρόμ! Η ΧΑ θέλει να δώσει δημοσιότητα στη φασιστική επίθεση στη Λαϊκή Αγορά γιατί επενδύει πολιτικά σ’ αυτές τις επιθέσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει το ελεύθερο από τη Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία να μπαίνει στις Λαϊκές Αγορές και να σπέρνει τον τρόμο, όχι μόνο στους μετανάστες μικροπωλητές.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη του 2012, το τάγμα εφόδου της ΧΑ μαζί με τον Μπαρμπαρούση εμφανίζεται στη Λαϊκή Αγορά και ζητά από δύο υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας να παρευρίσκονται και αυτοί στον έλεγχο που θα κάνει το τάγμα εφόδου. Οι δύο υπάλληλοι αρνούνται να γίνει ο έλεγχος των μικροπωλητών στη Λαϊκή Αγορά και όταν φτάνει ο αστυνομικός που θα έκαναν μαζί τον έλεγχο, τον ενημερώνουν για το τι τους ζήτησε ο Μπαρμπαρούσης και τι του απάντησαν. Οι δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας περιορίστηκαν μόνο να πουν στον Μπαρμαρούση ότι δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο μαζί με το τάγμα εφόδου. Οταν οι νεοναζί εισέβαλαν στη Λαϊκή Αγορά και άρχισαν να βρίζουν και να σπάνε με κλωτσιές τους πάγκους των μεταναστών μικροπωλητών σκορπίζοντας και καταστρέφοντας το εμπόρευμά τους, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και ο αστυνομικός παρακολουθούσαν τα γεγονότα ως θεατές, μολονότι μπροστά τους διαπράττονταν αυτόφωρα αδικήματα! Μπήκαν στη Λαϊκή Αγορά για έλεγχο όταν είχε ήδη φύγει το Τάγμα Εφόδου μαζί με τον Μπαρμπαρούση.

Αυτό προκύπτει από την ίδια τη δικογραφία. Ο υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας Παν. Παπακωστόπουλος, που εκείνο το πρωί ήταν επικεφαλής του ελέγχου για λογαριασμό της Δημοτικής Αστυνομίας, κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, στις 11 Σεπτέμβρη του 2012: «Την 08-09-2012 και ώρες πρωινές είχα διατεθεί, ως επικεφαλής, για Υπηρεσία στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου… Περί την 08:50 ώρα, προσήλθαν στο χώρο που διεξάγονταν η λαϊκή αγορά, ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Κωνσταντίνος… μαζί με άλλα δεκαπέντε (15) περίπου άτομα… οι οποίοι στην πλειοψηφία τους φορούσαν κοντομάνικα μαύρα μπλουζάκια τα οποία έγραφαν με άσπρα γράμματα “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ“. Εμείς πήγαμε στην άκρη της λαϊκής αγοράς… σημείο στο οποίο βρίσκονταν τα προαναφερόμενα άτομα και τότε ο Βουλευτής κ. Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος και ένα ακόμα άτομο… μας είπαν “πάμε να κάνουμε έλεγχο στη λαϊκή“. Εγώ τους απάντησα ότι δεν γίνεται αυτό και ότι τον έλεγχο τον κάνουμε είτε μόνοι μας, ως Δημοτική Αστυνομία, είτε με συνδρομή της τοπικής Αστυνομίας. Τότε κάποιοι από αυτούς  απάντησαν: “αφού δεν έρχεστε μαζί μας, θα κάνουμε μόνοι μας ελέγχους“.

Τη στιγμή εκείνη, στο σημείο προσέρχονταν αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, με τον οποίο υπήρχε  προσυννενόηση, να συναντηθούμε την 09:00 ώρα… προκειμένου να μας συνδράμει στους ελέγχους που θα κάναμε στη λαϊκή αγορά. Ο αστυνομικός… στάθμευσε το περιπολικό αυτοκίνητο… κινηθήκαμε προς το σημείο που στάθμευσε το περιπολικό και τον ενημερώσαμε σχετικά με όσα μας είχαν αναφέρει ο Βουλευτής κ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ και οι υπόλοιποι που ήταν μαζί του. Τότε ο αστυνομικός ενημέρωσε τηλεφωνικά την υπηρεσία του, ενώ ταυτόχρονα  ο Βουλευτής με τα υπόλοιπα άτομα είχαν μπει στο χώρο που διεξάγονταν η λαϊκή. Ακολούθως και αφού είχαν περάσει μερικά λεπτά, μπήκαμε στο χώρο της λαϊκής προκειμένου να πραγματοποιήσουμε ελέγχους. Ο Βουλευτής κ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Κωνσταντίνος μαζί με τα υπόλοιπα άτομα, την ώρα που εμείς ξεκινήσαμε τους ελέγχους, είχαν ήδη διασχίσει κατά μήκος, όλο το δρόμο που διεξάγονταν η λαϊκή και αφού συνομίλησαν με κάποιους μικροπωλητές και πολίτες που βρίσκονταν στη λαϊκή αποχώρησαν» (οι επισημάνσεις δικές μας).

Ο υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας ομολογεί ότι άφησαν ελεύθερο το πεδίο στο τάγμα εφόδου της ΧΑ και στον Μπαρμπαρούση για να τα κάνουν «λίμπα». Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι ο αστυνομικός είχε επικοινωνήσει με την υπηρεσία του, όμως αποφεύγει να αναφέρει τι τους είπε ο αστυνομικός, τι εντολές του έδωσαν οι προϊστάμενοί του. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι του είπαν να παρακολουθεί τα γεγονότα από μακριά και να μην επέμβει, παρά το γεγονός ότι διαπράττονταν αυτόφωρα αδικήματα. Εδώ τα ίδια έκαναν την ώρα που οι νεοναζί δολοφονούσαν τον Παύλο Φύσσα, θα έκαναν κάτι διαφορετικό στο Μεσολόγγι, όπου οι χρυσαυγίτες ανέλαβαν να «καθαρίσουν» τη Λαϊκή;

Η φασιστική επίθεση της ΧΑ στη Λαϊκή Αγορά Μεσολογγίου δεν είναι η μοναδική του είδους. Την ίδια μέρα, έγινε φασιστική επίθεση στην εμποροπανήγυρη της Ραφήνας, πολύ πιο άγρια απ’ αυτήν του Μεσολογγίου. Στράφηκαν αδιάκριτα κατά των μεταναστών μικροπωλητών που είχαν άδειες παραμονής και εργασίας και προξένησαν μεγάλη ζημιά στα εμπορεύματά τους.

Μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη του 2013, που δολοφονήθηκε ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας, έγιναν πολλές επιθέσεις σε Λαϊκές Αγορές από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο δημοτικός και αστυνομικός μηχανισμός τα άφησε να δράσουν ελεύθερα, προφανώς επειδή ήθελαν να τσακιστούν και να εξαφανιστούν οι μετανάστες μικροπωλητές. Μετά από κάθε επίθεση σε Λαϊκή Αγορά, οι χρυσαυγίτες ανέβαζαν στην ιστοσελίδα τους πανηγυρικές ανακοινώσεις τονίζοντας θριαμβευτικά ότι και μόνο με την εμφάνιση των ταγμάτων εφόδου εξαφανίζονται οι μετανάστες από τις Λαϊκές Αγορές, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υποχρεώνονται να κάνουν ελέγχους μετά από κάθε φασιστική επίθεση!

Θυμίζουμε, ότι ο αστυνομικός μηχανισμός είχε αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης στα τάγματα εφόδου γενικά και όχι μόνο στα πογκρόμ που οργάνωναν στις Λαϊκές Αγορές. Στη δολοφονία του Π. Φύσσα, στις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των αιγύπτιων ψαράδων και κατά των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, στις επιθέσεις κατά των στεκιών Αντίπνοια στα Πετράλωνα και Συνεργείο στην Ηλιούπολη και αλλού, οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ, κατόπιν άνωθεν εντολών, απλά παρακολουθούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν και ενημέρωναν το Κέντρο.

Μεθοδευμένη συγκάλυψη

Πώς διεξήχθη η προανάκριση κατά των μελών του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου; Καταρχάς, η εξέταση όλων των μαρτύρων κατηγορίας από τις αστυνομικές αρχές του Μεσολογγίου, που διεξήγαγαν την προανάκριση, ήταν υποτυπώδης. Κατέθεσαν οι δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός που είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να τους συνοδεύσει για να κάνουν τον έλεγχο, η αξιωματικός υπηρεσίας του ΑΤ Μεσολογγίου, εκδότης εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας που είχε ενημερωθεί από τον Μπαρμπαρούση και κατέγραψε σε βίντεο τρίλεπτης περίπου διάρκειας την επίθεση του τάγματος εφόδου και δήλωση του Μπαρμπαρούση μετά την ολοκλήρωση του πογκρόμ, ο πρόεδρος των μικροπωλητών της Λαϊκής Αγοράς Μεσολογγίου, μία κάτοικος του Μεσολογγίου (συνταξιούχος εκπαιδευτικός), που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της φασιστικής επίθεσης και τέσσερις αστυνομικοί του ΑΤ Μεσολογγίου, που δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες και κατέθεσαν αφού είδαν πρώτα το βίντεο που τράβηξε ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας.

Οπως είδαμε, οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες ήταν μαζί με τον Μπαρμπαρούση έντεκα, από τους οποίους ο ένας είναι Αλβανός που ενώ δηλώνει ότι είναι έμπορος Λαϊκών Αγορών, μέχρι το φθινόπωρο του 2012, που κατέθεσε, δεν είχε πάρει κάποια άδεια είτε στην Αττική είτε στην Αιτωλοακαρνανία. Το ίδιο πρόσωπο, όμως, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αλβανία όπου οργανώνει και καλλιστεία! Λέγεται ότι είναι στενός συνεργάτης του Μπαρμπαρούση. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η πηγή των εσόδων του και κατάφερε να χτίσει κοτζάμ ξενοδοχείο στη γειτονική χώρα! Στο βίντεο, πάντως, αυτός έχει απαθανατιστεί να πρωτοστατεί στην επίθεση του τάγματος εφόδου στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου.

Η προανάκριση έγινε το φθινόπωρο του 2012 και η δίκη, μετά από αναβολές, έγινε στις 14 Νοέμβρη του 2014. Δύο από τους νεοναζί είχαν στο μεταξύ κατηγορηθεί, ότι στις 11 Σεπτέμβρη του 2012, δηλαδή τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου, πήγαν σε άλλη Λαϊκή Αγορά στο Μεσολόγγι για να κάνουν ελέγχους. Στις 12 Σεπτέμβρη του 2012, ο ένας απ’ αυτούς καταδικάστηκε σε φυλάκιση οχτώ μηνών για αντιποίηση αρχής (απόφαση 1465/2012). Μαζί του καταδικάστηκε στην ίδια ποινή και κάποιος Β. Χατζής, που δε γνωρίζουμε αν είναι και αυτός χρυσαυγίτης. Ο δεύτερος χρυσαυγίτης, που δεν καταδικάστηκε, έχει άδεια για τη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου και ήταν γνωστός του προέδρου των μικροπωλητών, που γνώριζε ότι αυτοί θα πάνε να κάνουν έλεγχο. Ο δε Μπαρμπαρούσης ισχυρίστηκε σε κατάθεσή του ότι ο πρόεδρος τους κάλεσε να επισκεφθούν τη Λαϊκή και να ελέγξουν τους μετανάστες μικροπωλητές.

Είναι γνωστό ότι ο αστυνομικός μηχανισμός διεξάγει το προανακριτικό έργο με σκοπιμότητα. Αποψή μας είναι πως η αρμοδιότητα της προανάκρισης πρέπει να αφαιρεθεί από τον αστυνομικό μηχανισμό, κι αυτό έχουν υποστηρίξει ακόμα και δεξιοί νομικοί και βουλευτές στο παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φυσικά, η πλημμέλεια ήταν σκόπιμη, για να ευνοηθούν οι νεοναζί.

Πώς ενήργησε, όμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου, που έφτιαξε τον κατάλογο των μαρτύρων που κλήθηκαν να καταθέσουν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου; Κλήτευσε τον πρόεδρο των μικροπωλητών, μια υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας, τον αστυνομικό που πήγε να συνδράμει τη Δημοτική Αστυνομία, τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό και τους τέσσερις αστυνομικούς που κατέθεσαν τι είδαν σε ένα βίντεο, που είχαν παρακολουθήσει σε χρόνο προγενέστερο από τη μέρα που έγινε η δίκη. Δεν κλήτευσε τον υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε την εποπτεία του ελέγχου στην Λαϊκή Αγορά, την αξιωματικό υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος και τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας, που ήταν στη Λαϊκή Αγορά από την αρχή και κατέγραψε την επίθεση και τη δήλωση του Μπαρμπαρούση μετά την ολοκλήρωσή της. Είναι προφανές ότι μ' αυτόν τον προκλητικό χειρισμό η εισαγγελία θέλησε να συγκαλύψει το γεγονός ότι «αλλοιθώριζε» προς τους νεοναζιστές της ΧΑ.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία προκύπτει ότι ο πρόεδρος των μικροπωλητών στην ουσία επικροτούσε την παρουσία και τη φασιστικού τύπου παρέμβαση της ΧΑ στη Λαϊκή Αγορά και γι’ αυτό, με τις καταθέσεις που έδωσε στην προανάκριση και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, συνέβαλε στην αθώωση του Μπαρμπαρούση και των άλλων χρυσαυγιτών. «Αθωοτικός» ήταν και στη δίκη της ΧΑ.

Οι τρεις μάρτυρες, που ήταν ουσιώδεις και θα διαλεύκαναν πολλά πράγματα, δεν κλήθηκαν ούτε στην κεντρική δίκη της ΧΑ και ο λόγος είναι προφανής: να πέσει δηλαδή στα μαλακά ο Μπαρμπαρούσης. Αν καλούσαν τον υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε την εποπτεία του ελέγχου θα καταδεικνύονταν πολλά πράγματα, γιατί απ’ αυτά που κατέθεσε στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου φαίνεται ότι αυτός είδε «ολοζώντανη» όλη την φασιστική επίθεση του τάγματος εφόδου της ΧΑ και τη δραστήρια συμμετοχή του Μπαρμπαρούση, και έτσι δε θα ήταν εύκολο να αθωωθούν ο Μπαρμαρούσης και οι χρυσαυγίτες. Ακόμα, θα μαθαίναμε τις εντολές που είχαν δώσει στον αστυνομικό οι επικεφαλής του ΑΤ Μεσολογγίου. Θα αποκαλύπτονταν όλες οι πτυχές της φασιστικής επίθεσης στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου και ο εγκληματικός χαρακτήρας της ΧΑ.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σκόπιμα δεν κάλεσε αυτούς τους τρεις ουσιώδεις μάρτυρες, που έχουν πολλά να καταθέσουν, προφανώς για να μην επιβαρυνθεί η θέση του Μπαρμπαρούση. Θα μπορούσαν, όμως, τόσο η προεδρεύουσα της δίκης Μ. Λεπενιώτη όσο και η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου να καλέσουν τους μάρτυρες αυτούς, αν ήθελαν πραγματικά να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Δεν το έκαναν και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ενήργησαν έτσι. Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την απόρριψη αιτήματος του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Α. Τζέλλη να κληθούν δύο μάρτυρες, οι οποίοι είχαν καταθέσει πολύ σοβαρά στοιχεία στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα.

Ο Μπαρμπαρούσης, όσες φορές μίλησε στις κάμερες, υπερασπίστηκε τη φασιστική επιδρομή στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου. Στις 8 Σεπτέμβρη του 2017, μετά την ολοκλήρωση της επιδρομής, μιλώντας στην κάμερα του εκδότη της τοπικής εφημερίδας, είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Πολεμάμε το παραεμπόριο. Ηρθαμε εδώ σήμερα να δούμε τη Δημοτική Αστυνομία και τις Αστυνομικές Αρχές να κάνουν ελέγχους και αφού κωλυσιεργούσαν, το κάναμε εμείς. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν».

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίθεσης, ο Μπαρμπαρούσης χαιρετιέται εγκάρδια με τον πρόεδρο των μικροπωλητών, αυτός κάτι του λέει χαμηλόφωνα και ο χρυσαυγίτης του απαντάει «θα είμαστε πάντα εδώ». Προφανώς εννοούσε ότι θα συνεχίσουν τα φασιστικά πογκρόμ στις Λαϊκές Αγορές. Δε φανταζόταν τότε, ότι η δολοφονία του Π.Φύσσα, που οργανώθηκε από τη ΧΑ, θα τους ανάγκαζε να διακόψουν τη δράση των ταγμάτων εφόδου.

Στις 8 Σεπτέμβρη του 2012, έγινε επίθεση τάγματος εφόδου και στην εμποροπανήγυρη της Ραφήνας, στην οποία πήραν μέρος οι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος. Μετά από δεκαπέντε μέρες, ο ίδιος ο φίρερ της ΧΑ υπερασπίστηκε δημόσια και τις δύο επιθέσεις, δηλώνοντας ανάμεσα στ’ άλλα: «Είναι το μοναδικό περιστατικό βίας σε μια δημόσια εκδήλωση αυτό το οποίο συνέβη στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι και στο οποίο ήταν παρόντες βουλευτές; Οχι βέβαια». Είναι φανερό ότι ο φίρερ επικρότησε εκ των υστέρων, γιατί οι επιθέσεις στις Λαϊκές Αγορές αποτελούσαν μέρος σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί με τη συμμετοχή και του ίδιου, που έδωσε και το τελικό «οκέι».

Οταν όμως έρχεται η ώρα της κρίσης στα αστικά δικαστήρια και καλούνται τα «παλικάρια» της ΧΑ και μάλιστα τα πρωτοπαλίκαρα σαν τον Μπαρμπαρούση, τότε αυτά μεταμορφώνονται σε τρισάθλια ανθρωπάκια. Στην απολογία του στην ειδική ανακρίτρια-εφέτη Ι. Χριστοδουλέα για τη φασιστική επίθεση στη Λαϊκή Αγορά Μεσολογγίου, ο Μπαρμπαρούσης επιδεικνύει τεράστια ευχέρεια στις κωλοτούμπες, ενώ στην αίτησή του για μείωση της εγγύησης των 20.000 ευρώ, που του είχε επιβληθεί, δήλωσε: «πλην των συμβάντων εις την λαϊκήν αγοράν Μεσολογγίου για τα οποία εδήλωσα ειλικρινή μεταμέλειαν».

Τέτοιοι ήταν πάντοτε οι «υπερήφανοι εθνικιστές». Δειλά ανθρωπάρια, που προσπαθούν να αποφύγουν τις συνέπειες του αστικού ποινικού νόμου, στις σπάνιες φορές που θα βρεθούν κατηγορούμενοι.  Τότε, δε διστάζουν ακόμα και «ειλικρινή μεταμέλεια» να δηλώσουν.

 
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 6 ΜΑΗhttp://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/28450.%CE%9C%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1
Κυριακή 07 Μαΐου 2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου