Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

O Waters ροκάρει στο ΟΑΚΑ - Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΜΠΑΣΙΣΤΑΣ ΤΩΝ PINK FLOYD ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Νικόλας Αρώνης

Για ακόμη μία χρονιά ο Roger Waters παρουσιάζει ένα μουσικο- ακουστικό show το οποίο έχουν παρακολουθήσει, αρκετά εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. 

Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει και «αρχιτέκτονα», καθώς έχει χτίσει και γκρεμίσει το «τείχος» ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η αλήθεια είναι πως ο Roger Waters, αποτέλεσε την πιο δημιουργική μουσική περσόνα των Pink Floyd, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους είναι δικής του έμπνευσης. Παρόλα αυτά έχει αρκετά χρόνια να μας δώσει κάτι καινούργιο, μια νέα μουσική πρόταση, μια καινούργια δημιουργία, δίνοντας την εντύπωση πως η δημιουργικότητα του «χτύπησε ταβάνι».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν, «πάλι το the Wall;», «ήρθε να τα αρπάξει και να φύγει». 



Μιλώντας όμως για τον Roger Waters, θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και δίκαιοι. Το «Τhe Wall» ήταν ένα show το οποίο λόγο των τεχνικών δεδομένων μπορούσε να παρουσιαστεί μόνο σε κλειστούς χώρους, ο Waters όμως με την ομάδα του δούλεψαν προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές ιδιαιτερότητες και να μπορεί να παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους, άρα μεγαλύτερα στάδια, άρα σε μεγαλύτερα κοινά, με αποτέλεσμα το μήνυμα του «The Wall» να μεταφέρεται σε περισσότερους αποδέκτες. 



Σίγουρα ο Waters δεν έχει να επιδείξει μια καινούργια δισκογραφική δουλειά, και σου δίνει την εντύπωση πως «περιφέρει» ανά τον κόσμο τα φαντάσματα από το ένδοξο παρελθόν. Παράλληλα, όσοι έχουν δει το «The Wall» στην προηγούμενη επίσκεψή του στην χώρα μας, ψάχνουν κίνητρα για να πάνε απόψε στο ΟΑΚΑ. 

Παρόλα αυτά, το «The Wall», ήταν, είναι, και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά έργα όλων των εποχών, και το show πάντα θα αποτελεί ένα must see show, για όλους όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, προτιμώ έναν Waters που παρουσιάζει τα «ένδοξα φαντάσματα του παρελθόντος», προτιμώ έναν Waters που δεν γράφει κάτι καινούργιο, μόνο και μόνο για να το γράψει, προτιμώ έναν Waters που μου «δηλώνει» πως ότι είχα να πω, τα είπα πριν από κάποιες δεκαετίες και όμως είναι τόσο επίκαιρα ακόμη, από ένα Waters που θα ερχόταν να μου παρουσιάσει έναν καινούργιο δίσκο ο οποίος ενδέχεται να μου τον απομυθοποιούσε, μόνο και μόνο για να μου δείξει πως είναι ακόμη μουσικά «ζωντανός». 

 
(Η συναυλία του Roger Waters στο Βέλγιο)

Λίγα στοιχεία για το «The Wall»


Το οπτικοακουστικό του αριστούργημα, που περιγράφει την αποξένωση και μετάλλαξη του ατόμου, θα αναπαραχθεί στην ολότητα του με την βοήθεια της πλήρης μπάντας του και μιας εξέχουσας παραγωγής. 

Το The Wall αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες στην ιστορία της rock μουσικής με 192 παραστάσεις και 3,3 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Η περιοδεία του 2013 θα πραγματοποιηθεί σε 25 μεγαλοπρεπή στάδια όπως το Wembley του Λονδίνου, το Stade de France στο Παρίσι, το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, το Αmsterdam Arena και το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Ο Roger Waters έχει επανασχεδιάσει και επεκτείνει την παραγωγή του «The Wall» σύμφωνα με τα δεδομένα των μεγάλων αυτών συναυλιακών χώρων ώστε όλοι οι θεατές να ζήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

 
(Το «The Wall» στην Ιταλία)

To 2010 o Roger Waters με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων και των ειδικών εφέ, επαναπροσδιόρισε την σκηνική παρουσίαση του «The Wall», η οποία επιβραβεύθηκε με αμέτρητες sold out εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι 9 συνεχόμενες sold out εμφανίσεις στο στάδιο River Plate του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Το «The Wall» αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής με εμφανές αντίκτυπο στην pop κουλτούρα και με απήχηση σε πολλές γενιές φίλων της μουσικής. Πριν από το 2010, το μέγεθος του show αποτελούσε απαγορευτικό παράγοντα για την δυνατότητα περιοδείας του. Σήμερα όμως οι περιορισμοί αυτοί έχουν εξαλειφθεί.

Ο Roger Waters έδωσε νέα πνοή στην εμφάνιση και στο συναίσθημα του έργου ώστε να εναρμονίζεται με τα σημερινά δεδομένα αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί την αυθεντική θεατρική του μαγεία.

Η πρωτότυπη παρουσίαση του «The Wall» πραγματοποιήθηκε το 1980 μέσα από 29 εμφανίσεις στo πλαίσιοo της περιοδείας για την προώθηση του ομώνυμου δίσκου καθώς επίσης και στο Βερολίνο για τον εορτασμό της πτώσης του Τείχους.

 
(Το μήνυμα του Waters στα ελληνικά λίγο πριν τη συναυλία του)



Ο ξένος Τύπος σχολιάζει χαρακτηριστικά για το υπερθέαμα του «Τείχους»:

“The best Arena show ever. Period.” - New York Post
“The Wall Live is flawless. Everyone should see it once before they die.”- Philadelphia Inquirer
“The work resonates even more strongly than before” - The Independent
“The Wall is a triumph of scale and ambition…. the pinnacle of rock achievement” The Times, London
“You certainly get a lot of bang for your bucks” - The Telegraph
“The Wall is the perfect screen for the most eye-popping, thought provoking concert animations and visual graphics I’ve ever seen.” - London Evening Standard
“It is impossible not to be impressed with this show as a sensory experience” - The Guardian


http://www.zougla.gr/politismos/article/o-waters-rokari-sto-oaka


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου