Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ-Ε.Ε:ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡ. ΝΟΤΟ,ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ Β.ΑΦΡΙΚΗ-Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ !
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ !
Τίποτα, ίσως, δεν αποκαλύπτει με πιο ωμό και αδίστακτο τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο του Δυτικού ιμπεριαλισμού της εποχής μας από τον βρώμικο και παράνομο πόλεμο που είναι έτοιμες από μέρα σε μέρα να εξαπολύσουν σε βάρος της Συρίας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και από κοντά η Γερμανία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, παρόμοιο, δηλαδή, όσο και διάτρητο πρόσχημα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το τραγικό είναι ότι τον βρώμικο πόλεμο αυτό παρουσιάζονται, ως έτοιμες από καιρό, να συνδράμουν υποτελώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της Κύπρου: οι κυβερνήσεις του Α. Σαμαρά και του Ν. Αναστασιάδη αντίστοιχα!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ένας δυτικός πόλεμος κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο και δραματικότερο ως προς τις συνέπειες του από τον άλλο πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μια δυτική στρατιωτική τυχοδιωκτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί όχι μόνο σε ένα παρατεταμένο αλλά και σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, που θα εμπλέξει το Λίβανο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, την Αίγυπτο και ίσως τη Ρωσία.
Είναι σαφές ότι ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί αυτοί είναι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί αυτουργοί της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης κατά της Συρίας, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μπροστά στα ανυπέρβλητα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες που μπορεί να έχουν τραγικές εθνικές επιπτώσεις και στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Αυτήν την ώρα απαιτείται να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των αμερικανικών και των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμό τους.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται μια εθνικά ανεξάρτητη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με μια αντιμνημονιακή προοδευτική οικονομική πολιτική.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΑΣ

ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
"Νομιμοποίηση" για τη σχεδιαζόμενη βρώμικη επέμβαση σε βάρος της Συρίας αναζητούν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να δράσουν εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα των νομικών  συμβούλων της κυβέρνησης των Συντηρητικών, που όπως ισχυρίζεται, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.
Για να υποστηρίξει, μάλιστα, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της κυβέρνησής του, συνόδευσε τοπροαναφερθέν "νομικό" πόρισμα με υλικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά στη Συρία και είναι «πάρα πολύ πιθανό» ότι πίσω από αυτήν ήταν η συριακή κυβέρνηση, καθώς και πως υπάρχουν «ορισμένα»στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε αυτό.
«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.
«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία» αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».
«Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.
"ΒΕΒΑΙΟΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΑΝΤ Ο ΟΜΠΑΜΑ
Το διπλωματικό θρίλερ με τη χθεσινή συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση, καθώς από τη μια πλευρά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλίαεπιθυμούν ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά ασκώντας βέτο. Η Συρία προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση και η Μέση Ανατολήμοιάζει με «καζάνι που βράζει».
Στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι ΗΠΑ, θέλοντας να δείξουν τον ηγετικό τόλο τους, για μια ακόμα φορά, εμφανίζονται αποφασισμένες να επέμβουν στρατιωτικά, ωστόσο αυτό που είναι απαραίτητο είναι η επιβεβαίωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Άσαντ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα φιάσκο αντίστοιχο με αυτό του 2003, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε την επίθεση στο Ιράκ με την αιτιολογία του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσείν που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε.
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανήστρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
116 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ, ζήτησε την Τετάρτη (28/8) από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτεχρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανέςστρατιωτικές επιθέσεις».
Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσουκαι οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.
ΙΣΡΑΗΛ: ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συριακών αντιποίνων έπειτα από μια ενδεχόμενηξένη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Ο περιορισμένος αριθμός εφέδρων που επιστρατεύτηκε θα αναπτυχθεί σε "ορισμένες μονάδες που στρατοπεδεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας", διευκρίνισε μια ανταποκρίτρια του ραδιοσταθμού.
"Έπειτα από τις διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που έγιναν σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες" των Ισραηλινών, ανέφερε ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
"Ταυτοχρόνως είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος νααμυνθεί κατά οποιασδήποτε απειλής και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης βλάβης στους Ισραηλινούς πολίτες", πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι έχει αναπτυχθεί τοσύνολο του αντιπυραυλικού συστήματος προληπτικά, για την αντιμετώπιση πιθανών συριακών επιθέσεων σε αντίποινα για ενδεχόμενα πλήγματα των δυτικών δυνάμεων στην Συρία.
Ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι "η εκτίμηση του Ισραήλ είναι ότι αν υπάρξει πλήγμα από τις δυτικές δυνάμεις κατά της Συρίας, υπάρχει μικρή πιθανότητα η Συρία να απαντήσει με επίθεση στο Ισραήλ".
"Ως εκ τούτου, ελήφθη μια απόφαση να υιοθετηθούν κάποια μέτρα προφύλαξης και σε αυτά περιλαμβάνεται η επιστράτευση ενός περιορισμένου αριθμού εφέδρων, ιδιαίτερα εφέδρων που είναι αρμόδιοι σε θέματα πολιτικής προστασίας και αυτών που είναι αρμόδιοι για την αναχαίτιση πυραύλων", σημείωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοεί κυρίως στρατιώτες που επανδρώνουν και χειρίζονται τις συστοιχίεςτων αντιπυραυλικών συστημάτων Σιδηρούς Θόλος και Πάτριοτ.
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΕΚΚΕΝΩΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ
Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι έχουν εκκενώσει το προσωπικό από τις στρατιωτικές τους έδρες στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, αναφέρει το Reuters.
Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, κατέσχεσαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης στο Reuters.
Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Reuters ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (31/8) ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν, έληξε η συνεδρίαση των πρεσβευτών των πέντε μόνιμων χωρών-μελών (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) για το βρετανικό ψήφισμα σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, στο ψήφισμα, που θα υποβληθεί αύριο στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρεται πως η όποια απόφαση θα πρέπει να παρθεί μετά την παρουσίαση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η έρευνα των επιθεωρητών θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να αναλυθούν τα ευρήματα.
Όπως αναφέρεται στην βρετανική πρόταση «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αυτή την ενημέρωση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η λήψη μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση, προτού αυτή αναληφθεί».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει πρόωρες τις βρεττανικές ενέργειες, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναμείνει την παρουσίαση της έκθεσης των παρατηρητών του ΟΗΕ που ερευνούν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αποχώρησαν από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση πριν αυτή ολοκληρωθεί. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία συνέχισαν για λίγο τις συνομιλίες αλλά στο τέλος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Η αποδοχή της Βρετανίας πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ανακοινωθεί μετά την παρουσίαση του πορίσματος των επιθεωρητών φαίνεται να οδηγεί και σε «προσωρινή αναβολή» της στρατιωτικής επέμβασης που μέχρι σήμερα πληροφορίες ανέφεραν πως αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και την Πέμπτη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι απίθανο να αποφασίσει υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης κατά τουκαθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να μπλοκάρει μια τέτοια απόφαση.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι άλλες χώρες που τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ωστόσο στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία η όποια δράση να γίνει από τη διεθνή κοινότητα. Η σκέψη του «συνασπισμού των προθύμων» για δράση εκτός πλαισίου ΟΗΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη. Γερμανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν πως παραμένουν «ευθυγραμμισμένες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ασφαλείας».
Συγκεκριμένα η Υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας Εμμα Μπονίνο δήλωσε ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία όμως δεν συνεπάγεται και αυτόματη παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή το Βερολίνο αφήνει ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και πάντως όχι χωρίς την εντολή του ΟΗΕ.
Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η Νορβηγία, χώρα μέλους του ΝΑΤΟ ενώ η Πολωνία απεκλεισε τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας. 
Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι τόνισε την Τετάρτη ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Ασαντ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το «αδιέξοδο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ τονίζοντας ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την κοινή τους αντίθεση σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Παράλληλα υπογράμμισαν την «ανάγκη να αναζητηθεί ένας δρόμος προς μια λύση μέσω αποκλειστικά πολιτικών και διπλωματικών μέσων».
ΡΩΣΙΑ: "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων ΕθνώνΜπαν Κι Μουν.
«Στο στάδιο αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά πολιτικο-διπλωματικά μέσα και πριν από όλα να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να φέρουν εις πέρας την έρευνά τους για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα και να καταθέσουν τα αποτελέσματά της στον ΟΗΕ» , αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη χρήση χημικών όπλων«απ΄ όπου και αν προέρχεται», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική προεδρία.
Πούτιν και Ροχανί υπογράμμισαν επίσης «την ανάγκη για την αναζήτηση τρόπων πολιτικο-διπλωματικής διευθέτησης» της συριακής υπόθεσης.
ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό σκάφος και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της «γνωστής κατάστασης» εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Αν και πηγή του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει «να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές» στη ναυτική μας παρουσία, συνδέοντας τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων με τις εξελίξεις περί την Συρία, πηγή του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε αργότερα ότι η ανάπτυξη των πλοίων έχει σχέση με τη συριακή κρίση και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μία προγραμματισμένη αντικατάσταση πλοίων της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ!
Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν την Πέμπτη (29/8) κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ορισμένοι εκ των ευρωπαίων συμμάχων τους εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά της Συριας .
«Μια επίθεση κατά της Συρίας θα είχε άκρως σοβαρές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που γνωρίζει ήδη ταραχές. Μια επίθεση θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και θα αύξανε τους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τάχθηκε «κατά οιασδήποτε επέμβασης και ιδιαίτερα στρατιωτικής, στη συριακή κρίση».
Ο ομολογός του της Βολιβίας Έβο Μοράλες καταδίκασε και αυτός τις απειλές για επίθεση. «Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», τόνισε. Ο Μοράλες αναφέρθηκε στις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των χημικών όπλων έγινε όχι από το καθεστώς, αλλά από τους αντάρτες για να προκαλέσουν διεθνή επέμβαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος καταδίκασε τιςδυτικές απειλές για επιθέσεις κατά της Συρίας. Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι αρχές της χώρας τουματαίωσαν σχέδια που στόχο είχαν τη δολοφονία του τη στιγμή που θα σημειώνονταν οι επιθέσεις κατά της Συρίας. Υπενθύμισε τη σύλληψη στη Βενεζουέλα, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις αρχές, δυο Κολομβιανών σε σχέση με την υπόθεση αυτή. «Το σχέδιο αφορούσε την εξόντωσή μου τη στιγμή της επίθεσης κατά της Συρίας», τόνισε.
Χθες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Λουίς Αλμπέρτο Φιγκουεϊρέντο δήλωσε ότι η Βραζιλία δε θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσεπαραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου