Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΟΚ: Αισχρή ληστεία από το κράτος σε 250 οικογένειες της Κερατέας! (video)


Μία απίστευτη ληστρική επιδρομή του κράτους φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το notioanatolika.gr, αποδεικνύοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είτε είναι άκρως ανάλγητη είτε σκοπεύει να παραδώσει την επιχειρηματική ανάπτυξη στα χέρια τρίτων και όχι σε όσους πραγματικά μπορούν να πετύχουν το καλύτερο για την οικονομία και τη χώρα.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής το βράδυ της Τρίτης και πραγματικά δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις στους πάντες.
Με βάση λοιπόν απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων του Βιοτεχνικού Πάρκου Κερατέας καλούνται να πληρώσουν υπερβολικά μεγάλα ποσά για τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 τα οποία όπως είναι φυσικό να μην είναι σε θέση να το πράξουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συνολικά!
Πάνω από 5 εκατομμύρια!
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το κράτος ζητά από τους 250 περίπου ιδιοκτήτες οικοπέδων στο ΒΙΟΠΑ να καταβάλουν το ποσό των 5.234.760 ευρώ!
Πώς προέκυψε το ποσόν αυτό; Με μιαν απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέσα στον Ιούνιο και η οποία χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα απολύτως στοιχείο υπερτριπλασίασε την τιμή οικοπέδου για το Επιχειρηματικό Πάρκο Κερατέας σε σχέση με τις προσδιορισμένες τιμές όπως αυτές είχαν προκύψει από παλαιότερα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών!
Την ίδια ώρα που η κρίση μαστίζει τους πολίτες της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών λειτουργώντας στυγνά φοροεισπρακτικά, επιβάλει φόρο ο οποίος διαλύει κυριολεκτικά τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες του ΒΙΟΠΑ πολλοί από τους οποίους είναι είτε άνεργοι, είτε βιοπαλαιστές ή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, άνθρωποι με ένα μέσο εισόδημα οι οποίοι πολύ δύσκολα, πλέον, τα βγάζουν πέρα.
Η απόδειξη του υπερτριπλασιασμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΤΑΚ (νυν ΦΠΑ) του 2010, είχε υπολογιστεί με βάση απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής του 2006 η οποία αφορούσε την αποζημίωση σε χρήμα των ιδιοκτητών μέσα στην περιοχή του Πάρκου.
Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση οι τιμές που καθορίστηκαν ήταν για ιδιοκτησίες έως 500 τ.μ. 110 ευρώ το τετραγωνικό, από 500 έως 1.000 τ.μ. 115 ευρώ/τ.μ., από 1.000 έως 2.000 τετραγωνικά 120 ευρώ/τ.μ., από 2.000 έως 4.000 τετραγωνικά 120 ευρώ/τ.μ. και για ιδιοκτησίες από 4.000 τετραγωνικά 160 ευρώ/τ.μ.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κρατούσε τις ίδιες τιμές δεδομένης και της κρίσης με μιαν απόφαση για την οποία ουδέποτε ενημέρωσε ούτε τη διοίκηση του ΒΙΟΠΑ αλλά ούτε και τον Δήμο Λαυρεωτικής προχώρησε στον ορισμό της τιμής των οικοπέδων με 370 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο!
Παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες που έκανε η διοίκηση του Πάρκου, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει... ασυγκίνητο και όλα δείχνουν ότι το «παιχνίδι» έχει χαθεί προκαλώντας την απόλυτη απόγνωση στους ιδιοκτήτες.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής και όλοι συμφώνησαν στην έκδοση ενός ψηφίσματος καταδίκης της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να μην ισχύσει αυτή.
Πάντως ακούστηκαν και πιο ριζοσπαστικές προτάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το κάψιμο των εκκαθαριστικών στην κεντρική πλατεία της Κερατέας ή με δυναμικές κινητοποιήσεις είτε με κλείσιμο της ΔΟΥ Παλλήνης και των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
«Μόνον έτσι καταλαβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τ. δήμαρχος Κερατέας και δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής Σταύρος Ιατρού.
Η ευθύνη του Στουρνάρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης δεν κλήθηκε, ουδέποτε, στο υπουργείο, κανείς απολύτως από την Λαυρεωτική παρότι υπάρχει ανάλογη επιτροπή η οποία όμως δεν συνεδρίασε.
Άρα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η ευθύνη της απόφασης βαρύνει αποκλειστικά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του οποίου και την υπογραφή φέρει αυτή!
Ένα θέμα βέβαια που τίθεται είναι γιατί ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν ενήργησε νωρίτερα από την 27η Αυγούστου, (ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου) και ενώ η διοίκηση του ΒΙΟΠΑ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει το κακό εδώ και πολύ καιρό πριν από τη δημοσίευση της υπερτριπλάσιας τιμής.
Πάντως το γεγονός ότι το υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λειτούργησε καθαρά με φοροεισπρακτικό... γνώμονα καταδεικνύεται και από το ότι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η συγκεκριμένη τιμή ορίστηκε «αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων»!
Δείτε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί την εισήγηση του αντιδημάρχου Σταύρου Ρόζη αλλά και τις τοποθετήσεις του δημάρχου Κώστα Λεβαντή και δημοτικών συμβούλων καθώς και το πνεύμα του ψηφίσματος που θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου