Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τέσσερις προκλητικές προτάσεις για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.... (Πιο πολύ κατοχή! Πιο πολύ κατοχή! Πιο πολύ κατοχή! Πιο πολύ κατοχή! Κι άντε σεξουαλική βόλτα ύπουλε αρθρογράφε)!!!

Τέσσερις προκλητικές προτάσεις για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος που χρειάζεται αναγκαστικά haircut – Τιτλοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων και securitization στα δάνεια της Τρόικα - Κεφαλικός φόρος 5% στις καταθέσεις ως εγγύηση

Τέσσερις προκλητικές προτάσεις για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος που χρειάζεται αναγκαστικά haircut – Τιτλοποίηση  ενεργειακών αποθεμάτων και securitization στα δάνεια της Τρόικα - Κεφαλικός φόρος 5% στις καταθέσεις ως εγγύηση
Τέσσερις ενδιαφέρουσες εναλλακτικές και προκλητικές προτάσεις - λύσεις για την διαχείριση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους καταθέτουν στελέχη ξένων οίκων στο www.bankingnews.gr.
Έχουμε εσχάτως σχεδόν επί καθημερινής βάσεως εστιαστεί στο ζήτημα πως θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ότι το ελληνικό χρέος στα 322 δισεκ. ευρώ είναι μη διαχειρίσιμο το κατανοούν οι πάντες και το αποδέχονται ακόμη και οι σφόδρα αισιόδοξοι.
Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι ένα γενναίο haircut 40% με 50% με στόχο να μειωθεί το χρέος 100 με 122 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να προτείνει τα ανταλλάγματα που είναι διατεθειμένη να δώσει στην Τρόικα, την Ευρώπη και την Γερμανία ώστε να υιοθετηθεί το haircut.
Η άποψη αυτή που θα αποδειχθεί ορθότατη στο μέλλον προσκρούει στις πολιτικές αντιδράσεις της Ευρώπης.
Ωστόσο σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί τελικά σε haircut θα καταστεί μονόδρομος.
Έτσι λοιπόν εσχάτως αποκαλύπτονται ότι
1)Η Ελλάδα θα χρειαστεί 77 δισεκ. νέα δάνεια έως το 2020 2)Υποβάλλονται προτάσεις του τύπου αξιοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας και των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών από την Τρόικα αλλά και
3)Επικίνδυνες προτάσεις όπως φόρος 5% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων στο σύνολο των ελλήνων καταθετών.
Το www.bankingnews.gr ζήτησε από δύο έγκριτα στελέχη της Barclays Capital και της UBS να προτείνουν ορισμένες λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος όμως με όρους αγοράς.......
Οι προτάσεις είναι οι εξής τις οποίες και παρουσιάζουμε όσον το δυνατό πιο απλά και κατανοητά.
Σημειώνεται επίσης ότι οι προτάσεις αυτές συνδέονται ξεκάθαρα με λύση αναδιάρθρωσης χρέους, δεν πρόκειται για μεμονωμένες προτάσεις αλλά ένα συνδυασμό, ένα πακέτο λύσεων ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει, να αγωνιστεί για ένα haircut στο χρέος.

Πρώτη πρόταση
Η Ελλάδα να τιτλοποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα και όσο δυνητικά εξορύξει κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν μέσω οργανωμένων τιτλοποιήσεων από διεθνείς τράπεζες να συγκεντρωθούν σε βάθος χρόνου περί τα 8-10 δισεκ. ευρώ.
Το μοντέλο του securitization είναι γνωστό.
Δημιουργείται ένας τίτλος έναντι μιας αξίας π.χ. τα ενεργειακά αποθέματα και το πακέτο αυτό των νέων τίτλων  που θα εκδοθούν θα πωληθούν στο εξωτερικό.
Το θετικό των τιτλοποιήσεων είναι ότι στηρίζονται σε μια αξία που ακόμη και στο χειρότερο σενάριο την χρεοκοπία της Ελλάδος θα έχει αξία καθώς π.χ. το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο έχει διεθνή αξία.

Δεύτερη πρόταση

Η Ελλάδα να τιτλοποιήσει μέρος των δανείων της Τρόικα.
Η πρόταση αυτή φαντάζει εξωφρενική, προκλητική ή και για ορισμένους ουτοπική.
Οι τράπεζες στο παρελθόν χρησιμοποίησαν κατά κόρον τις τιτλοποιήσεις για να αντλήσουν ρευστότητα.
Η Ελλάδα με ομόφωνη άποψη την Τρόικα θα μπορούσε να τιτλοποιήσει μέρος των 245 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες όταν τιτλοποιούν δάνεια τους δεν ρωτούν τους δανειολήπτες.
Όμως λόγω της ιδιαιτερότητας της Ελλάδος γιατί ως χώρα έχει δανειστεί σε διακρατικό επίπεδο από κράτη και μηχανισμούς η Ελλάδα θα μπορούσε σε συνεννόηση με την Τρόικα να τιτλοποιήσει δάνεια.
Θα δημιουργείτο μια ειδική εταιρία την οποία θα μπορούσε να ελέγχει πλήρως η Τρόικα και η οποία θα τιτλοποιούσε μέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα με ένα ελκυστικό επιτόκιο αλλά και με πρόσθετες εγγυήσεις.
Η πρόταση αυτή αν μελετηθεί ορθά θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι με αυτή την λύση δηλαδή τιτλοποίηση δανείων της Τρόικα η Ελλάδα θα μπορέσει να μετατρέψει εκ νέου αργά βέβαια το χρέος από κρατικό σε ιδιωτικό.

Τρίτη πρόταση

Η Ελλάδα να επιβάλλει φόρο π.χ. 5% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων.
Η πρόταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη αλλά αυτό το 5% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων δεν θα δεσμευόταν από το κράτος υπό την έννοια ότι ο καταθέτης αν είχε 100.000 ευρώ δεν θα έχανε τα 5.000 ευρώ.
Αυτά τα 5 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε 5% επί του κεφαλαίου του παραδείγματος μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγυήσεων.
Θα μπορούσε να δεσμευθεί για ορισμένο διάστημα ως εγγύηση το 5% των καταθέσεων.
Βέβαια δέσμευση καταθέσεων σημαίνει πανικός καθώς όλοι θα συνδέσουν ένα τέτοιο σχέδιο με bail in με haircut καταθέσεων και άλλα.
Όμως εδώ δεν πρόκειται για haircut αλλά για μια προκαθορισμένη περίοδο όπου μόνο το π.χ. 5% των καταθέσεων θα δεσμευόταν ως εγγύηση και ταυτόχρονα το κράτος θα παρείχε εγγύηση για το υπόλοιπο 95% ανεξαρτήτως ποσού.
Στην διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να εμπλακούν και οι καταθέτες του εξωτερικού όσοι όμως έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και όχι όσοι έλληνες δημιούργησαν χρήματα στο εξωτερικό.

Τέταρτη πρόταση

Να παραχωρηθούν ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια και όλες οι κρατικές εταιρίες που είναι να ιδιωτικοποιηθούν, όπως και όλα τα ακίνητα που είναι να αξιοποιηθούν στην Τρόικα.
Την πρόταση αυτή την έχει υποβάλλει μεταξύ άλλων και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων.
Η παραχώρηση όλης αυτής της περιουσίας θα ήταν μηχανισμός εγγυήσεων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να υλοποιήσει το haircut που αποτελεί την απόλυτη λύση αρκεί βέβαια να συνδυαστεί με συνέχιση των λογικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την παγίδα χρέους.
Λύσεις υπάρχουν αρκεί να εμφανιστεί η Ελλάδα ενεργητική, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υποβάλλοντας προτάσεις τις οποίες η Τρόικα και η Γερμανία δεν θα μπορούσαν να απορρίψουν.
Το haircut είναι μονόδρομος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου