Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά της επέμβασης στη Συρία


Περίπου χίλιοι διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία.


«Όχι στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών και των ΗΠΑ στη Συρία» και «Οι λαοί είναι αδελφωμένοι», φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της τουρκικής μεγαλούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η διαδήλωση διαλύθηκε ειρηνικά, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι Ιορδανοί που διαδήλωσαν σήμερα στο Αμάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια δυτικών χωρών για τη Συρία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες και λάβαρα του σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενώ φώναζαν συνθήματα όπως "από τη Δαμασκό έως το Αμάν, είμαστε ένας λαός ενάντια στ' αμερικανικά σκυλιά".

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Ιορδανία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν δέκα Σύροι που μετείχαν στη διαδήλωση επειδή φώναζαν συνθήματα κατά της Ιορδανίας. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τις αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot που έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στην Ιορδανία τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας, πληροφορίες ανέφεραν ότι την Τετάρτη ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις - μια ομάδα αποτελούμενη από Αμερικανούς και Ιορδανούς— στα σύνορα με στόχο «να εντοπίσουν και να ασφαλίσουν» χημικά όπλα εντός του εδάφους της Συρίας, στην περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Ιορδανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία αυτή, τονίζοντας μόνο ότι το Αμάν δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας.


Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου