Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

(Πολύ καλό)! Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ "ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΟ" ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!


Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ !
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ !
Τίποτα, ίσως, δεν αποκαλύπτει με πιο ωμό και αδίστακτο τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο του Δυτικού ιμπεριαλισμού της εποχής μας από τον βρώμικο και παράνομο πόλεμο που είναι έτοιμες από μέρα σε μέρα να εξαπολύσουν σε βάρος της Συρίας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και από κοντά η Γερμανία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, παρόμοιο, δηλαδή, όσο και διάτρητο πρόσχημα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το τραγικό είναι ότι τον βρώμικο πόλεμο αυτό παρουσιάζονται, ως έτοιμες από καιρό, να συνδράμουν υποτελώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της Κύπρου: οι κυβερνήσεις του Α. Σαμαρά και του Ν. Αναστασιάδη αντίστοιχα!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ένας δυτικός πόλεμος κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο και δραματικότερο ως προς τις συνέπειες του από τον άλλο πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μια δυτική στρατιωτική τυχοδιωκτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί όχι μόνο σε ένα παρατεταμένο αλλά και σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, που θα εμπλέξει το Λίβανο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, την Αίγυπτο και ίσως τη Ρωσία.
Είναι σαφές ότι ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί αυτοί είναι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί αυτουργοί της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης κατά της Συρίας, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μπροστά στα ανυπέρβλητα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες που μπορεί να έχουν τραγικές εθνικές επιπτώσεις και στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Αυτήν την ώρα απαιτείται να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των αμερικανικών και των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμό τους.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται μια εθνικά ανεξάρτητη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με μια αντιμνημονιακή προοδευτική οικονομική πολιτική.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΑΣ

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΗΠΑ. ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Η ΓΑΛΛΙΑ. ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ. 
ΟΙ ΗΠΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση. Στις 7:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Παρασκευής (30/8), ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι διαθέτει "στοιχεία", τα οποία, υποτίθεται, ότι ενοχοποιούν την κυβέρνηση Άσαντγια τη χρήση χημικών όπλων, στο συμβάν της 21ης Αυγούστου, επικαλούμενος ιατρικές πηγές στη Συρία, οι οποίες ήρθαν σε επαφή με τα θύματα της επίθεσης.
Ταυτόχρονα, επιχείρησε να απονομιμοποιήσει τις έρευνες της διεθνούς κοινότητας, ισχυριζόμενος ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, των οποίων οι έρευνες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο (31/8), δεν μπορούν να εξακριβώσουν το ποιος έκανε τη χρήση των χημικών όπλων, παρά μόνο αν έγινε η χρήση τους. Αυτό το επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι από κάθε άποψη έωλο, καθώς αν οι εμπειρογνώμονες εξακριβώσουν την ύπαρξη στοιχείων για επίθεση με χημικά όπλα, είναι αυτονόητο ότι μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες και για την εξεύρεση της προέλευσης και του κατασκευαστή τους.
Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατασκευάσουν το βασικό στοιχείο που«λείπει» από τη πολεμοκάπηλη ρητορική τους υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.
Μισή ώρα πριν από τις δηλώσεις Κέρι, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.  
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επισκέφτηκαν την περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε επίθεση με χημικά, ο Σουηδός Όκε Σέλστρεμ θα ενημερώσει τον Μπαν Κι Μουνγια τα αποτελέσματα της αποστολής, προτού επιβληθεί η επίσημη έκθεση του ΟΗΕ.
Οι επιθεωρητές, που ολοκληρώνουν την έρευνά τους, αναμένεται να αναχωρήσουν το Σάββατο από τη Συρία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που επιχειρεί η Ουάσινγκτον με την παρουσίαση των στοιχείων είναι ουσιαστικά να ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιχειρήσης, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται απο το Κογκρέσο αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη.
Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν το ηχηρό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου, παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ σε προηγούμενες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ "ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ" ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ.
Απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις από το Εργατικό κόμμααλλά και βουλευτές του συντηρητικού κόμματος και των Φιλελευθέρων για το κατά πόσο είναι βέβαιο ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. "Η στάση μας θα πρέπει να καθοριστεί μετά το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ", τόνιζαν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία για επέμβαση, 272 υπέρ και 285 κατά, θα σεβαστεί τη βούληση της Βουλής των Κοινοτήτων και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση, συμπλήρωσε ωστόσο ότι η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου είναι "συμβολική", κάτι που σημαίνει ότι οι διεργασίες και οι προετοιμασίες της Βρετανίας στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση θα συνεχιστούν και θα λάβουν άλλη μορφή.
Δήλωσε, επίσης, ότι είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μία σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω, όμως, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.
Μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. «Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.
Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση αυτή και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουν τη διαβούλευση» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, αμέσως μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν μια διεθνή συμμαχία για να δράσουν από κοινού για τη Συρία.
«Είναι ο στόχος του προέδρου Ομπάμα και της κυβέρνησής μας. Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας και προσπάθειας».
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά» είπε ο Ένγκελ.
Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ήταν «εκτός ημερήσιας διάταξης» και τόνισε ότι οι βουλευτές αντέδρασαν στην «υπεροπτική και απερίσκεπτη» πρόταση του πρωθυπουργού.
Συνολικά, 30 Συντηρητικοί και εννέα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον.
Η ήττα αυτή ερμηνεύεται ως πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει ήδη αποδυναμωθείκαταθέτοντας την πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία σε απάντηση των απαιτήσεων τωνΕργατικών για περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του προέδρου Άσαντ.
ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΓΑΛΛΙΑ
ΦΡ. ΟΛΑΝΤ: "Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ"
Δεν αποτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία η απροσδόκητη έκβαση της ψηφοφορίας στηΒουλή των Κοινοτήτων που αποκλείει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
«Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της», τονίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να συμμετάσχει η Βρετανία σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή όχι σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», τονίζει.
Σε ερώτηση για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, απαντά: «Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές». Ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι και η Γαλλία διαθέτει σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη της χημικής επίθεσης της περασμένης εβδομάδας.
Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν, εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Από γερμανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελεαπέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βερολίνου σε στρατιωτική επέμβαση. «Δεν μας το ζήτησαν [συμμετοχή σε στρατιωτική δράση] και δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο» επισήμανε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίστηκε να δηλώσει ότι «σημειώνει» την απόφαση της βρετανικής Βουλής.
«Σημειώσαμε τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη στην βρετανική] Βουλή και τις δηλώσεις του [Βρετανού]πρωθυπουργού [Ντέιβιντ] Κάμερον» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕΚάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει «να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη».
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΖΗΤΕΙ Η ΚΙΝΑ
Από την πλευρά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, πριν οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη διάρκεια της οποίας τόνισε πως η κυβέρνηση της Κίναςυποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβολές και πρόσθεσε πως καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας.
ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Πάντως, οι Ρώσοι ενισχύουν τον στολίσκο της ανατολικής Μεσογείου -επανασυστάθηκε την άνοιξη- με ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος αλλά και τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο-καταδρομικό "Μόσχα", το οποίο κατευθύνθηκε στην περιοχή από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου βρισκόταν για περιπολίες.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμφώνησαν στο να περιμένουν το πόρισμα των επιθεωρητών, ενώ ανάλογη στάση κρατά και το Παρίσι, που όμως στέλνει στην περιοχή τη φρεγάτα "Σεβαλιέ Πολ", η οποία διαθέτει υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα.
ΙΤΑΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Η Συρία «προφανώς και θα αντιδράσει» σε μία πιθανή στοχευμένη επίθεση εναντίον της και «θα υπάρξει κίνδυνος για παγκόσμια ανάφλεξη από τη σύρραξη αυτή», προειδοποίησε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της κυβέρνησής της να συνδράμει μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Από μία δραματική και τρομερή σύρραξη κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία ανάφλεξη, ακόμη και σε μία παγκόσμια ανάφλεξη», τόνισε η Μπονίνο σε σχόλιό της στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTg24, απαντώντας στην ερώτηση για τις επιθετικές βλέψεις άλλων δυτικών χωρών κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Κατά την ίδια, μία στρατιωτική επέμβαση ενέχει πάντοτε τον κίνδυνο να παραταθεί επ’ αόριστον: «αρχίζουμε πάντοτε έτσι, με στοχευμένες επιθέσεις, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Φυσικά και θα αντιδράσει η Συρία».
«Ακόμη κι εάν είναι πιο μακρά, πιο σκληρή και πολλές φορές μοιάζει άκαρπη, η εφαρμογή των διπλωματικών πιέσεων και η πολιτική πίεση αποτελούν τη μόνη λύση που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε», πρόσθεσε η Μπονίνο.
Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, που χθες είχε μεταβεί στο Παρίσι, ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το γαλλικό «ναι» και το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια στρατιωτική επέμβαση: «Κάθε χώρα έχει τις διαδικασίες της και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όμως το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι μία εκ των προτέρων διαβούλευση μεταξύ των μελών της ΕΕ θα ήταν χρήσιμη».

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ που αναφέρεται στις προετοιμασίες στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και  δημοσιεύθηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (30/8 )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ... ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


«Οι απειλές για μία άμεση επίθεση κατά της Συρίας το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την προσήλωση στις αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης», σημείωσε χτες στη Δαμασκό ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ, διαμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δε θα δεχτεί παθητικά μία στρατιωτική επέμβαση «χειρουργική» ή όχι...
Νωρίτερα, ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι είχε ζητήσει κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για θωράκιση νευραλγικών υπηρεσιών, όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, οι υπηρεσίες Υγείας, επικοινωνιών και καυσίμων.
ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντως, εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα. Χτες, ανακοινώθηκε ότι στα τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία προστέθηκε και το «USS Stout». Παράλληλα, η Μόσχαανακοίνωσε πως στέλνει στην περιοχή δύο μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία (ένα καταδρομικό και ένα ανθυποβρυχιακό) τάχα στο πλαίσιο αντικατάστασης ισάριθμων πλοίων του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, οι Βρετανοί ενίσχυσαν με αρκετά μαχητικά τύπου «Τyphoon» τη στρατιωτική βάση που διαθέτουν στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Επίσης, οι Γάλλοι στρατιωτικοί (που διαθέτουν επίσης ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο) δήλωσαν «έτοιμοι» να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας με μοναδική προϋπόθεση τη σχετική απόφαση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ...
Και ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, κυρίως σε επίπεδο δηλώσεων και διαρροών στον Τύπο, μία μικρή τάση «επιβράδυνσης» των σχεδίων στρατιωτικής επέμβασης κατά της Δαμασκού με υποτιθέμενο «ορόσημο» την επικείμενη έκθεση της ομάδας ειδικών επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν και χτες νέα δειγματοληψία στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού Ζαμάλκα και αναμένεται (σύμφωνα με δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν) να αναχωρήσουν από τη Συρία αύριο (Σάββατο). Μάλιστα, ο Μπαν ζήτησε από τους ηγέτες ιμπεριαλιστικών χωρών που πιέζουν για επέμβαση να αναμένουν την επίσημη έκθεση των ειδικών του Οργανισμού και την υποβολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας προτού προχωρήσουν στην υλοποίηση των απειλών τους...
Πάντως, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, συνεχίζεται η έντονη διπλωματική δραστηριότητα καθώς και χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί να αρχίσει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ μόνο των πέντε μόνιμων μελών με πρωτοβουλία της Μόσχας.
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ" ΕΠΕΜΒΑΣΗ....
Στο μεταξύ, χτες, στο Λονδίνο δημοσιοποιήθηκε πόρισμα νομικών συμβούλων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά το οποίο επιτρέπεται ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία σε βάρος της Συρίας ακόμη και εάν δεν υπάρξει απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση του δόγματος επέμβασης ...«για ανθρωπιστικούς λόγους»...
Στην έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Κάμερον ζήτησε την υποστήριξη επέμβασης σε βάρος της Συρίας αν και παραδέχθηκε πως δεν είναι «100% σίγουρος» για την ενοχή του προέδρου Ασαντ... Από την άλλη, ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων «Εργατικών» Εντ Μίλιμπαντ, δε διαφώνησε με την ουσία της επέμβασης, αλλά με το τυπικό και το χρονοδιάγραμμα, προτείνοντας να καθυστερήσει μέχρι τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ...
Πυρετώδεις, ήταν το ίδιο διάστημα, οι επικοινωνίες σε επίπεδο ηγετών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως συμφωνήθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η Μέρκελ από την πλευρά της φαίνεται πως ζήτησε από τον Πούτιν να επιδιώξει «μία γρήγορη, διεθνή αντίδραση εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας» (ενώ οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία φέρουν το 58% του λαού να αντιτίθεται στα σχέδια επέμβασης).
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ στην οποία αμφότεροι εξέφρασαν «ελπίδα» για ολοκλήρωση της έκθεσης των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα και άμεση υποβολή της στο ΣΑ του ΟΗΕ ώστε αυτό από κει και πέρα «να εξετάσει τις ευθύνες για το ειδεχθές έγκλημα»...
Νωρίτερα στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο PBS είχε εμφανιστεί «σίγουρος» για την ενοχή της κυβέρνησης Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου, αλλά από την άλλη δήλωσε «αναποφάσιστος» σχετικά με το χρόνο εξαπόλυσης της στρατιωτικής επίθεσης, επαναλαμβάνοντας τις απειλές για «διεθνείς συνέπειες». Εντούτοις, το ίδιο διάστημα ανώνυμοι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υιοθετούσαν μία πιο «επιφυλακτική» στάση, καθώς σημείωναν πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν με «συγκεκριμένες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» τις κατηγορίες κατά του Ασαντ ώστε να μην εκτεθούν όπως είχε γίνει το 2002 από τον τότε διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος μιλούσε «με σιγουριά» για τα δήθεν εργοστάσια και αποθήκες όπλων μαζικής καταστροφής από την κυβέρνηση του Ιρακινού τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσείν...
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί συμφωνήθηκε να καταβάλουν αμφότεροι κάθε προσπάθεια για την αποτροπή μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Δαμασκού εντείνοντας τη ρωσο-ιρανική συνεργασία με αυτό το στόχο. Ο Ιρανός ηγέτης προειδοποίησε ότι μια τέτοια επίθεση θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στην ευρύτερη περιοχή και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφευχθεί...
Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αντνάβ Μανσούρ προειδοποίησε πως μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας είναι «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Λιβάνου», ενώ ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα με τον Πάπα Φραγκίσκοστο Βατικανό συμφώνησαν ότι «μοναδική επιλογή για τη Συρία είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις».
Η Αίγυπτος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επίθεση κατά της Συρίας, στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ δε θα εμπλακεί σε επιχείρηση κατά της Συρίας αλλά ότι εάν απειληθεί «θα απαντήσει με όλες τις δυνάμεις». Στην Τουρκία οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δήλωσαν πως είναι σε κατάσταση «επαγρύπνισης», ενώ ανακοινώθηκε πως εφοδιάστηκαν και οι τελευταίοι κάτοικοι περιοχών στη μεθόριο με τη Συρία με αντιασφυξιογόνες μάσκες και ότι ολοκληρώθηκε ο εκεί στρατηγικός εφοδιασμός σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα.
Τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία καταγγέλουν και οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας ενώ η Βραζιλία σημείωσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου