Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΟΥ KOΛΠΟΥ!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Η ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Κάθε προηγούμενο τείνουν να ξεπεράσουνοι εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων σε χώρες του Περσικού Κόλπου. Έκθεση αναφέρει πως οι πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2013, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση. To μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών όπλων πηγαίνει στο Κατάρ και η αντιπολίτευση κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για εξαγωγές ακόμα και σε δικτατορικά καθεστώτα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle το πρώτο εξάμηνο του 2013 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για εξαγωγές όπλων αξίας 817 εκατομ. ευρώ σε 6 χώρες του Περσικού Κόλπου.

Από επερώτηση του βουλευτή Γιαν βαν Άκεν του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο υπουργείο Οικονομίας προκύπτει ότι οι εξαγωγές γερμανικών όπλων σε Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα χτυπούν νέο ρεκόρ. Το Βοι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας έφθασαν τα 1,4 δισ. ευρώ. Φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών στις αραβικές χώρες, με συνολική αξία 635 εκατομ. ευρώ πηγαίνει στο Κατάρ. Πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα αναφέρουν πως το Κατάρ θα λάβει 62 γερμανικά άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ 2 και 24 οβιδοβόλα.
Όπως αναφέρεται στην ίδια πηγή τα αναλυτικά στοιχεία για τον τύπο των όπλων και την ακριβή τους αξία θα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης που θα δημοσιευθεί το 2014.

Σημειώνεται πως η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε δηλώσεις του ο γερμανός βουλευτής Γιαν βαν Άκεντου κόμματος της Αριστεράς τόνισε πως «τα κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι αυστηρά, όπως υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, διότι επιτρέπουν εξαγωγές οπλικών συστημάτων ακόμα και σε δικτατορικά καθεστώτα, που τα χρησιμοποιούν για να καταπιέζουν τους λαούς τους».

«Και όλα αυτά θεωρούνται νόμιμα. Στην πράξη όμως, χάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κερδίζουν τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από διεθνή και τοπικά μέσα η Γερμανία φέρεται να έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου ήδη από το περασμένο έτος. Ειδικότερα από 570 εκατ. το 2011 σε 1,42 δις το 2012. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας το 2012 φέρεται να είναι η Σαουδική Αραβία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αγόρασε όπλα αξίας 1,2 δις ευρώ.

Η Deutsche Welle σημειώνει πως οι εξαγωγές γερμανικών όπλων σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής στη Γερμανία. Και οι δύο χώρες συμμετείχαν το 2011 στη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στο Μπαχρέιν.

«Για όλα όσα ασκούμε κριτική στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μπορούμε να ασκήσουμε κριτική και στο Βασίλειο της Σαουδική Αραβίας», λέει ο βουλευτής της Αριστεράς Γιαν βαν Άκεν αναφερόμενος στην καταπίεση των γυναικών, την θανατική ποινή και τα βασανιστήρια.

Από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση των εξαγωγών όπλων με αίσθημα ευθύνης:
«Δεν υπάρχουν μόνο οι χώρες του Κόλπου. Στην περίπτωση της Αιγύπτου επιλέξαμε συνειδητά να παγώσουμε όλες τις εξαγωγές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα. Το παράδειγμα της Αιγύπτου δείχνει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με αίσθημα ευθύνης. Κάθε χώρα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Εξετάζουμε λοιπόν πια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό, ποιες οι ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή. Κάθε χώρα εξετάζεται ξεχωριστά», διαβεβαιώνει ο Φίλιπ Ρέσλερ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου