Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΓΩΝΑ: ΕΡΤ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΠΟΜΠΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ!

ΣΤΟ ΣτΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
Με την  συμπλήρωση δύο μηνών αγώνα, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αλλά καιχιλιάδες αλληλέγγυοι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, να αποτελούν τον πομπό μιας κοινωνίας που αγωνίζεται.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα αντοχής με συνέπεια, οργάνωση και ήθος, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο διάσπασης και λάσπηςαπό τη πλευρά της κυβέρνησης.
Aξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως για αυτό το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσειθερινός κινημοτογράφος, στο δροσερό προαύλιο του Ραδιομεγάρου (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παρακάτω).
Εν τω μεταξύ, μέσα στην προηγούμενη εβδόμαδα και συγκεκριμένα  την Πέμπτη (8/8), πραγματοποιήθηκε μεθοδευμένη κυβερνητική επιχείρηση για το κλείσιμο των πομπών πουαναμετέδιδαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ αναλογικά.
«Ρίχνοντας» τον ένα μετά τον άλλο τους πομπούς μεθοδεύεται η οριστική φίμωση της φωνής των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Ξεκίνησαν από τα Στείρα Ευβοίας, προχώρησαν στο Βίτσι της Φλώρινας, ακολούθησε ο πομπός τουΠηλίου και της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να σιγήσει και η ΕΡΑ Αιγαίου. Πλέον, από στη συχνότητα της ΝΕΤ εκπέμπει η "Δ"Τ και από της ΕΤ3 το κανάλι της Βουλής. Οι εργαζόμενοι, όμως, κόντρα και πέρα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του "μαύρου" και των πραξικοπηματικών μεθόδων φίμωσηςκρατούν ζωντανή την ΕΡΤ σαν φωνή της κοινωνίας και όχι σαν φερέφωνο της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
ΣΤΟ ΣτΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε η αίτηση αναστολής που υπέβαλε πριν από λίγες εβδομάδες ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας.
Ο κ. Κόκκας ζητεί να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες διάφορες υπουργικές αποφάσεις και κυβερνητικές πράξεις που αφορούν την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ, τη διάλυσής της, τις διαδικασίες των επικείμενων προσλήψεων, την άσκηση των καθηκόντων του ειδικού εκκαθαριστή Γκίκα Μάναλη. Η σχετική συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών υπό τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ, Σ. Ρίζο και με εισηγητή, όπως και στην πρώτη υπόθεση, της ΠΟΣΠΕΡΤ τον σύμβουλο επικρατείαςΚωνσταντίνο Κουσούλη.
Ο Γ. Κόκκας ζήτησε μεταξύ άλλων να δοθεί εντολή στο μεταβατικό αυτό στάδιο για να παραχωρηθεί η δυνατότητα να μεταδίδουν οι εργαζόμενοι σε μία από τις επτά συχνότητες το πρόγραμμα που ήδη εκπέμπουν και είναι πλήρες, όπως υποστήριξε, καθώς περιλαμβάνει ενημέρωση και δελτία ειδήσεων.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για ενέργειες του ειδικού εκκαθαριστή, ότι μπορεί να ασχολείται μόνο με το ενεργητικό και το παθητικό της ΕΡΤ αλλά όχι με το τηλεοπτικό της μέλλον, ενώ τόνισε ότι με το νέο πείραμα που ακολουθείται υπάρχει φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου σημείωσαν ότι με βάση την αρχική απόφαση του ΣτΕ έχουν ληφθεί όσα μέτρα ήταν δυνατόν να ληφθούν σχετικά με την επαναλειτουργία, τις προκηρύξεις και τις διαδικασίες προσλήψεων κ.λπ., δεδομένου ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους και σωματεία των εργαζομένων καθώς καιανυπέρβλητα εμπόδια λόγω της παραμονής εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.
Υποστήριξαν, επίσης, την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης και επεσήμαναν ότι συνεχίζονται οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο να μεταδίδεται από τις 19 Αυγούστου πλήρες πρόγραμμα με ειδήσεις, ενημερωτικές εκπομπές και μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων. Πρόσθεσαν ότι θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοφώνου και των διαδικτυακών υπηρεσιών καθώς χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε.
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10-11/8/13
ΣΑΒΒΑΤΟ 10- 8: ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ !
22:00 «Οι Κολοσσοί του Έρωτα» COLOSSI OF LOVE
Σκηνοθεσία: Νίκος Μιστριώτης
Σενάριο, Δημοσιογραφική Έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου
Μία συμπαραγωγή ΕΡΤ/ARTE/XYZ Productions
Διάρκεια: 58'
Tο περίφημο greek kamaki, που αποτέλεσε αφορμή για πολλά αστεία και ανέκδοτα, τα οποία είναι μέρος της μυθολογίας της Ελλάδας των 70's και 80's, πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ «Οι Κολοσσοί του Έρωτα».
Tο καμάκι δεν υπήρξε παρά ο τρόπος για να φλερτάρουν οι Έλληνες. Μετά τα δύσκολα χρόνια της χούντας, ο αναπτυσσόμενος τουρισμός ήταν μια διέξοδος για τη νέα Ελλάδα που αναζητούσε την ταυτότητά της. Τότε γεννήθηκε ένας χαρακτηριστικός τύπος αρσενικού που ως στόχο είχε τις νεαρές, ξένες τουρίστριες για φλερτ, για σεξ και οτιδήποτε προκύψει. Τα καμάκια προέρχονταν κυρίως από μικροαστικές τάξεις, είχαν συγκεκριμένο κώδικα στο ντύσιμο, μιλούσαν κωμικά αγγλικά και περηφανεύονταν για τα ...'ερωτικά' κατορθώματά τους. Μάλιστα, στο Ναύπλιο την εποχή εκείνη είχε δημιουργηθεί και ... Σωματείο. Το «OCTUPUS»!
Το φιλμ σκύβει πάνω από τους πρωταγωνιστές του με συνεντεύξεις. Ο κάθε ήρωας με τον δικό του τρόπο -με απλότητα και αμεσότητα, αλλά και πολύ χιούμορ- μας δίνει μια εικόνα της εποχής που σημάδεψε τη ζωή τους. Οι ήρωες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές στιγμές, συναισθήματα, αστεία περιστατικά και κάνουν προσωπικές εξομολογήσεις.
Η ανάπτυξη της ιδέας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του HISTORY DOC και του Discovery Campus.
23:00 «Σαγιόμι» SAYOME
Σενάριο Σκηνοθεσία: του Νίκου Νταγιαντά
Διάρκεια: 56'
Μια διεθνής συμπαραγωγή της εταιρείας Anemon, της ΕΡΤ, του ARTE και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το ντοκιμαντέρ, αναφέρεται στην ιστορία της Σαγιόμι, μιας γιαπωνέζας που ζει μόνιμα στην Κρήτη. Η Σαγιόμι μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα 22 της έφυγε από την Ιαπωνία ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της, καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων.
Η «Σαγιόμι», έχει αποσπάσει παγκόσμιες διακρίσεις, όπως το Μεγάλο Βραβείο URTI (Grand Prix / Union Radiophonique et Televisuelle Internationale) στο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης του Μόντε Κάρλο, το Βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και τα Βραβεία Orpheus για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Κοινού στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (LAGFF - Los Angeles Greek Film Festival).
«Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα
και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση.
Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά
η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας».
Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI
ΚΥΡΙΑΚΗ 11-8 : ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ !
Την Κυριακή 11 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής θα προβληθεί στις 22.00 το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Sugartown-Οι Γαμπροί", του Κίμωνα Τσακίρη, το οποίο απέσπασε το 1ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006.
Το θέμα της είχε ήδη κάνει τον γύρο των media ως είδηση προτού καν γυριστεί: Η Ζαχάρω, το χωριό της Ηλείας, πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτότυπο ρομάντζο. Ο δήμαρχος της Ζαχάρως, ο Πανταζής Χρονόπουλος, εκλέχτηκε το 2002 υποσχόμενος, μεταξύ άλλων ότι θα βρει γυναίκες στους πολλούς ανύπαντρους άντρες του χωριού. Η υπόσχεση έμοιαζε με ανέκδοτο αλλά ο δήμαρχος σοβαρολογούσε. Κατηγορώντας τις Ελληνίδες ότι δε θέλουν να ζήσουν στη Ζαχάρω και ισχυριζόμενος ότι θέλει να σώσει τον ελληνισμό, υποσχέθηκε ότι θα φέρει γυναίκες από την Ουκρανία. Η υπόσχεση έδωσε δημοσιότητα στον ίδιο και τη Ζαχάρω, γέννησε ελπίδες σε κάποιους εργένηδες του χωριού, προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης όπως και το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη.
Το περίφημο ταξίδι στην Ουκρανία έγινε αφορμή να εκφραστούν αντιπαραθέσεις, ελπίδες, κρυμμένα συναισθήματα, πολιτικός λαϊκισμός, αλλά και οικονομικά κίνητρα για τους μεσάζοντες αυτού του περίεργου συνοικέσιου: Από το γραφείο που θα οργάνωνε το ταξίδι, το οποίο άλλαζε διαρκώς προορισμούς μέχρι να καταλήξει στη Ρωσία, τον από μηχανής Έλληνα επιχειρηματία με δραστηριότητες στη Ρωσία, μέχρι τον ρώσο ιερέα που μεσολαβεί για τη συνάντηση των Ελλήνων με τις υποψήφιες νύφες για δικό του όφελος. Η λοξή ματιά του σκηνοθέτη ισορροπεί ανάμεσα στο φαιδρό της υπόθεσης, στη δύσκολη καθημερινότητα της ζωής στο χωριό, στον λαϊκισμό του ντόπιου πολιτικάντη και στις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων σαν κι αυτούς που περνούν κάθε μέρα από δίπλα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου