Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μπαράζ πυρκαγιών


Μάχη με τις φλόγες δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες σε διάφορες εστίες πυρκαγιάς που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα.

Στα πύρινα μέτωπα της Αχαΐας, της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Λαμίας, της Φωκίδας, προστέθηκε ένα ακόμη στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα:



Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη Αττικής, στο τέρμα της οδού Κερκύρας και κατευθύνεται προς το δάσος του Κουβαρά. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 21 υδροφόρες των ΟΤΑ, 30 εθελοντές. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.











Ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Ρόζης Σταύρος, μιλά στο zougla.gr



Kατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Μαρκόπουλου παρακαλεί θερμά κάθε ιδιώτη ο οποίος τυγχάνει να έχει στην κατοχή του φορτηγό - υδροφόρα, να σπεύσει στην περιοχή του δρόμου που οδηγεί προς το δάσος του Κουβαρά, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεσή της.

Πρώτα όμως, να έρθει οπωσδήποτε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κο Κων/νο Μαγγανά, στα τηλ: 6944-507099 και 6975-200993.

Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ρουπακιά, του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν από αέρος ένα ελικόπτερο, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 10 οχήματα και 20 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.


Από το μεσημέρι κατακαίει πυρκαγιά στην περιοχή Στίρφακα του Δήμου Λαμιέων, που καίει ξερά χόρτα και πουρνάρια. Επί τόπου βρίσκονται εννέα οχήματα με 20 πυροσβέστες, έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη Pezetel.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, φωτιά εκδηλώθηκε και στη Ζάκυνθο, στη θέση Φιολίτης, που καίει χαμηλή βλάστηση. Επί τόπου βρίσκονται οκτώ οχήματα, 18 πυροσβέστες και δύο Pezetel.

Δυο ακόμα πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στο δήμο Γραβιάς στη Φωκίδα και στο Γεράκι Ηλείας. Η φωτιά στη Φωκίδα εκδηλώθηκε σε δάσος με δρυς και πουρνάρια, στην περιοχή Καστέλια, κοντά στο Πολύδροσο. Επί τόπου βρίσκονται και προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος έκαναν μέχρι πριν από λίγο ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη (δύο καναντέρ και δυο πετζετέλ).

Πυρκαγιά μαίνεται και σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ήλιδας στην Ηλεία. 
Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χθεσινό μέτωπο. Έχουν σταλεί ενισχύσεις από άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού.

 


Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εμπρησμό.. Λόγω βλάβης των δύο canadair και του ενός ελικοπτέρου η Ηλεία έχει μείνει χωρίς εναέρια μέσα. Ζητήθηκαν ενισχύσεις από την Ελευσίνα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) για αύριο Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής 
• Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (Νότια)



Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. 

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή, στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατηγορία κινδύνου 4).

Με βάση τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των συνανθρώπων τους. 

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α. 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε επίσης:

Στις φλόγες έκταση στο Πόρτο Ράφτη,Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013, 19:26

Πυρκαγιά στην Ηλεία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013, 18:14

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Φωκίδα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013, 17:46

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Αχαΐα, Λαμία, Ζάκυνθο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013, 15:27


http://www.zougla.gr/greece/article/mparaz-pirkagion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου