Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

(Πρεσβειο-σαμαροκίνητες μπούρδες)! ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ!

alt


(Σημ. Οδοφράγματος. 

Οι μαλακίες Σαμαρά - τα έδωσε όλα στους Αγγλοσάξωνες και τζάμπα για να διατηρηθεί στην εξουσία - βάζουν τον Ελληνισμό αδύναμο στις συγκρούσεις μικρών και μεγάλων)! 



ΠΑΝΩ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΩ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Iskra: ΟΥΤΕ ΗΠΑ ΟΥΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ!
Την αιχμή του δόρατος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας εξωραϊσμού της εικόνας τωνΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη έρχεται να αποτελέσει η νέα δημοσκόπηση της Kapa Research για το «Βήμα» της Κυριακής (18/7). Η προσπάθεια, βέβαια, να φιλοτεχνηθεί μια νέα βελτιωμένη εικόνα των ΗΠΑ στην κοινή γνώμη δεν είναι καινούργια, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι μετά το ταξίδι του Α.Σαμαρά στις ΗΠΑ, έχει αναμφίβολα ενταθεί και έχει αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές, πως το σχέδιο για «φτιασίδωμα» της εικόνα των ΗΠΑ έρχεται ως αντιστάθμισμα της κάθετης πτώσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ε.Ε και τη Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτό, ισχυροί κύκλοι  αναζητούν στηρίγματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στιςΗΠΑ, αντί της Γερμανίας, τα οποία είναι δήθεν ικανά να διασφαλίσουν λιγότερο περιοριστικές πολιτικές και περισσότερες δυνατότητες διεξόδου από την κρίση.
θα ήταν σοβαρή παράλειψη, όμως, να μην υπενθυμίσουμε πως η στήριξη των ΗΠΑ στα μνημόνια για την Ελλάδα, ως χώρα μέλους του ΔΝΤ, ήταν συνεχής και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος και οι όποιες διαφοροποιήσεις της περιορίστηκαν σε φραστικού επίπεδο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Κάτι που δείχνει με τον πιο διαυγή τρόπο ότι η αναζήτηση «λύσεων» είτε με στήριξη των ΗΠΑ είτε με τη στήριξη κάποιας άλλης «μεγάλης δύναμης» δεν αποτελεί μια σοβαρή επιλογή αλλά μόνο αλλαγή "προστασίας".
Αντίθετα, είναι η εθνική ανεξαρτησία αυτή που θα οδηγήσει σε μια προοδευτική κατεύθυνση τον τόπο αλλά και την οικονομία και θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις που θα επιτρέψουν τηνανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η δημοσκοπική έρευνα γίνεται μέσα σε ένα μήνα ( 9-13 Αυγούστου) που παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες και θέτει εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα τωναποτελεσμάτων καθώς και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτά.
Η Iskra στη συνέχεια παραθέτει, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, όπου παρουσιάζονται συμπυκνωμένα ευρήματα από τη νέα δημοσκόπηση:

«Φίλοι των Eλλήνων, Aμερικάνοι» προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research
Θεαματική στροφή ως προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο εξωτερικό παρατηρείται στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με έρευνα της Kάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
Ο παραδοσιακός αντιαμερικανισμός εγκαταλείπεται, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως η Κίνα.
Στο ερώτημα «με ποιες χώρες πιστεύετε ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις στην παρούσα πολιτικό-οικονομική συγκυρία», το 48,2% απαντά τη Ρωσία, το 45,9% την Κίνα και το 40,7% τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ το 2010 ήταν μόλις 12,2%.
Αντίθετα, σε πολύ χαμηλό επίπεδο βρίσκονται τα ποσοστά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (12,6%), τη Γερμανία (11,6%) και τη Γαλλία (10,4%).
Οι θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες για τον Μπαράκ Ομπάμα κινούνται στο 66,8%, έναντι 25,5% που δηλώνει αρνητική άποψη ή μάλλον αρνητική.
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τα αμερικανικά πανεπιστήμια (88,6%), τα αμερικανικά προϊόντα-τεχνολογία (85,6%), τις ΗΠΑ ως τουριστικό προορισμό (72,5%) και τον αμερικανικό λαό (61,3%).
Αντίθετα, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τηναμερικανική πολιτική (26,7%) και τον αμερικανικό τρόπο ζωής-αξίες (27%).
Τέλος, για το αν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ ήταν επιτυχημένο, το 43,1%δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 40,3% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».
* Η πανελλαδική έρευνα έγινε το διάστημα 9-13 Αυγούστου σε δείγμα 857 ατόμων.
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου