Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ!

ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΥΤΕΛΕΣ ΤΙΜΗΜΑ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΖΕΡΙΚΗ SOCAR!  
KΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ!
Επτά εβδομάδες μετά το άνοιγμα της αρχικής προσφοράς και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Αζέρους, το ΤΑΙΠΕΔάναψε χθες το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ στη Socar.

Οι υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδας περνούν στον έλεγχο της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν έναντι συνολικού τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 187 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στο δημόσιο ταμείο για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ άλλα 213 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από τα ΕΛΠΕ , με δυο λόγια θα μπουν στην τσέπη του ομίλου Λάτση.
Η πώληση της ΔΕΣΦΑ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα που έχει «κλείσει» αμέσως μετά από αυτή των Κρατικών Λαχείων, που απέφερε έσοδα 190 εκατ. ευρώ και ηκυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη, παρότι η προσφορά είναι εξευτελιστική αφού είναι πολύ μικρότερη από τα πάγια κεφάλαια της εταιρείας!!!
Εκτιμήσεις αναλυτών θεωρούν ότι το τίμημα αυτό είναι το μισό ως και το ένα τρίτο του πραγματικούκαι αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα και από την προσφορά της Ρώσικης που ήταν κοντά στο 1 δις €!
Η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη Socar εξυπηρετεί τα σχέδια της αζέρικης εταιρείας για διείσδυση στην ευρύτερη βαλκανική αγορά, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στον αγωγό TAP και το κοίτασμαφυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ.
Εντούτοις, οι Ελληνες καταναλωτές, που πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν σε ό,τι αφορά τη μείωση των τιμών.


ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (2/8) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ ΣΤΗΝ SOCAR
Εγκρίθηκε και από το ΔΣ των Ελληνικών Πετρελαίων την Παρασκευή (2/8) η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, που έχει υποβάλει τη σχετική προσφορά, ύψους 400 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Τα ΕΛΠΕ ως μέτοχος με ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ ελέγχουν αντίστοιχο ποσοστό των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Η SOCAR εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα αποκτήσει το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, 31% από το Δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ εισηγήθηκε την οριστική έγκριση της συναλλαγής από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία και συνεκλήθη προς το σκοπό αυτό για την2α Σεπτεμβρίου 2013. Η μεταβίβαση τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ
Η ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση, αλλά μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.
Ακόμη και με την λογική των κυβερνώντων, προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση, πέρα από τα λογιστικά στοιχεία, -όπου επικεντρώνεται η συζήτηση-, πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά ποιοτικών στοιχείων όπως: η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται σαφές πως η προσφορά της SOCAR δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αντίθετα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προώθηση άκρως αρνητικών σχεδίων.
Η κυβέρνηση προχωρά ανερυθρίαστα στην εκποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων ενέργειας, αναντικατάστατων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ,ΕΛΠΕ,ΔΕΗ.
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου