Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Απόλαυση η αντιπαράθεση δημοσιογράφων.

Εξακολουθεί να δεσπόζει το θέμα που άνοιξε με την καταγγελία της η δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου η οποία με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που συνάντησε και τους όρους που τις πρότειναν για να στελεχώσει την ιστοσελίδα της  εφημερίδας Docomento. (330 ευρώ καθαρά με μπλοκάκι, 9ωρο, συν δύο ΣΚ το μήνα, δουλειά απ’ το σπίτι…).


Αρχικά για λόγους δεοντολογίας πρέπει να αναφέρουμε την απάντηση που έδωσε ο Κώστας Βαξεβάνης στα πυρά που δέχτηκε από τον Χρήστο Ράπτη. (Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ και το έναυσμα ήταν η αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα iefimerida της δημόσιας καταγγελίας της άνεργης δημοσιογράφου Μ. Κωνσταντοπούλου).

Ο διευθυντής του Docomento αφήνει πάρα πολλά σοβαρά υπονοούμενα σε βάρος του Χ. Ράπτη και η δικαστική ακροαματική διαδικασία που προαναγγέλλουν και οι δυο πλευρές, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα (αν στο μεταξύ δεν προκύψουν αναμεταξύ τους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και δεν πέσει σφουγγάρι στους αναμεταξύ τους λεονταρισμούς).


Χρήστο Ράπτη, για να γράφεις στα απόκρυφα, πρέπει να έχεις

Αφού Χρήστο Ράπτη αποφάσισες να μου επιτεθείς δημόσια, αντί να απαντήσεις απλώς στο δημοσίευμα του Documento και στο ερώτημα αν ήσουν συνέταιρος του Γριβέα, μου δίνεις και μένα το δικαίωμα να σου απαντήσω.

Αφού σε «άκουσα» λοιπόν, το πρώτο μου συμπέρασμα είναι πως, όσα χρόνια και να περάσουν , δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις να γράφεις. Ακόμη και σε νηφαλιότητα, δεν μπορείς να βάλεις δυό κουβέντες τη μια δίπλα στην άλλη, για να πεις κάτι. Θεωρητικά ακόμη και ο τεμπέλης και ο αργόμισθος, κάποια στιγμή με την τριβή με το επάγγελμα, μαθαίνουν στοιχειωδώς να γράφουν και να γίνονται αποδεκτοί από κοινό πέραν της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ». Μπορεί να μην μάθουν «ανάγνωση και γραφή» γενικά, αλλά κρατούν τα προσχήματα, δηλαδή δεν αποκαλούν τον Βαξεβάνη , «Μπαξεβάνη» θεωρώντας πως (και) δια αυτής της στρέβλωσης τον αποδομούν. Το τρυκ αυτό του «Μπαξεβάνη» το χρησιμοποίησε ο συνταγματολόγος της καρδιάς σου, Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά μόνο εσύ του έμεινες πια αρωγός και συμπαραστάτης, βάζοντάς του καμιά δήλωση να θυμίζει πως υπάρχει και αυτός.

Να σου πω μόνο πως αν θέλεις να επεκταθείς και σε άλλες γυμνασιακού τύπου υποτιμήσεις, (τελικώς τα Γαλλικά πανεπιστήμια δεν κατάφεραν να αναβαθμίσουν ούτε το επίπεδό σου ούτε τα κολυβογράμματά σου) κάποιοι της φάρας σου με αποκάλεσαν «κοντό», ενώ υπάρχει και το «υπέρβαρος», μια που οφείλω να ομολογήσω έχω βάλει κάτι κιλά. Μέχρι εδώ φαντάζομαι πως όσα σου γράφω τα καταλαβαίνεις, αν και θα φροντίσω να χρησιμοποιώ μικρότερες προτάσεις μην και μπερδευτείς (σε νηφαλιότητα πάντα).

Σε έπιασε ο καημός για το πόσα φύλλα πουλάει το Documento. Δεν καταλαβαίνω όμως, αφού δεν πουλάει, γιατί χρειάστηκε να πληρώσεις διαφήμιση στο διαδίκτυο για να προωθήσεις το άρθρο σου εναντίον μου; Για να αποσβέσεις τη ζημιά από μια ανύπαρκτη εφημερίδα; Σημασία όμως για μένα δεν έχει να πουλάω μόνο, αλλά και να μην πουλιέμαι.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Το Documento, έγραψε πως το iefimerida.gr, ήταν μια κοινή επιχείρηση του υπόδικου Κυριάκου Γριβέα και δική σου. Απ ό,τι βλέπω στην απάντησή σου παραδέχεσαι πως από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο 2011 ήσουν συνέταιρος του Γριβέα. Άρα τι ανακριβές γράψαμε; Αν και το ΦΕΚ που παραθέτεις δείχνει ποιοί ήταν στο ΔΣ της εταιρείας και όχι ποιοί ήταν μέτοχοι, εμείς αποδεχόμαστε την απάντησή σου, η οποία επιβεβαιώνει πως ήσασταν μέτοχοι και οι δυό. Τώρα ποιός έφαγε λεφτά από ποιόν μεταξύ σας , δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως (και αφορά και την Εισαγγελία) αν τα χρήματα που δόθηκαν για την κοινή σας επιχείρηση, προέρχονται από τα δάνεια του ΤΤ, τα οποία (σύμφωνα με τους Εισαγγελείς) έκανε με κομπίνα προσωπική του περιουσία ο Γριβέας. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ως εδώ, αν και είμαι σίγουρος πως κάνεις ότι δεν καταλαβαίεις.

Έντεχνα στο άρθρο που συνέταξες με τα κολυβογράμματα Παρισίων, κάνεις αυτό που έκανες επί μήνες. Μιλάς για τον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Καλογρίτσα και του προσάπτεις πράγματα που αφορούν τον Χρήστο Καλογρίτσα. Για δρόμους , για γιοφύρια, για δάνεια. Αυτή η λαθροχειρία, δεν είναι μια δημοσιογραφική ανεντιμότητα, αλλά μια στοχευμένη επιχείρηση στην οποία επιδόθηκαν τα ΜΜΕ σαν και του λόγου σου, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αν έχεις λοιπόν στοιχεία για τον Γιάννη Καλογρίτσα, να τα πας στον Εισαγγελέα όπως έλεγε και ο φίλος σου Σημίτης, πριν γίνεις φίλος σου ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά υποκύψεις στο πολιτικό βάρος Βενιζέλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταλήξεις φίλος της «πατσαβούρας της Βέρμαχτ». Αν το κάνεις, σε διαβεβαιώ πως θα το καλύψω δημοσιογραφικά.

Μετά το άρθρο σου, αναζήτησα εναγωνίως αν έχεις γράψει κάτι στο site σου, γιατί εκτός του Χρήστου Καλογρίτσα, το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει εντοπίσει πρόβλημα στον Αλαφούζο, τον Κοντομηνά και (τι θυμήθηκα τώρα τον άλλο μέντορα του site σου) τον συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο. Δεν βρήκα λέξη. Ούτε για τον Ψυχάρη και τις ποινικές διώξεις, για να μη θυμηθώ άλλες περιπτώσεις. Στο δικό μου site, θα βρεις για όλους.

Να πάμε τώρα στα ακόμη πιο δύσκολα. Επειδή μιλάς για αγωγές και επειδή τυγχάνει να έχω καμιά 60αριά στην πλάτη μου, από αυτούς τους οποίους αγιογραφείς στο site σου και τυγχάνουν και χορηγοί σου (με την καλή έννοια το λέω), θα μου επιτρέψεις να έχω μεγαλύτερη εμπειρία από σένα. Η εμπειρία λοιπόν λέει πως σε δύο τουλάχιστον σημεία όσων θυμωμένα γράφεις, αυτό στο οποίο μιλάς για «εκβιασμούς» μου και το άλλο για τους «μισθούς» μου στην ΕΡΤ, μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσεις.To πρώτο το καταλαβαίνεις και εσύ. Το δεύτερο, τόλμησε να το γράψει ο Φιλιππάκης της Espresso και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 9 μήνες φυλακή. Ενώ το ήξερες λοιπόν, το έγραψες για να συκοφαντήσεις. Όπως θα σου πουν και οι δικηγόροι σου, στοιχειοθετείται δόλος. Βλέπεις η προσπάθειά σας να με ισοπεδώσετε, έχει και τα καλά της.

Πάμε τώρα στα πολύ πολύ δύσκολα. Πραγματικά ο όρος δημοσιογραφία, όπως τον εννοείς εσύ, και εγώ, δεν θα συναντηθούμε ποτέ. Σε όλη μου την πορεία είμαι στη δημόσια θέα. Την άποψή μου και τον τρόπο που δημοσιογραφώ, τον ξέρει ο καθένας. Φυσικά κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι άλλοι (σίγουρα πάντως τα λαμόγια) διαφωνούν. Δεν χρησιμοποιώ κώλους για να κάνω site, δεν πλασάρω τα hoax του διαδικτύου ως ειδήσεις, δεν εξασφαλίζω κλικς με βρομιές και συκοφαντίες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτό που κάνεις εσύ απαιτεί μια κάποια ικανότητα (όχι Παρισίων, αλλά κάποια). Όπως ικανότητα είναι και να γνωρίζεις συστηματικά, ποια πλευρά του ψωμιού έχει το βούτυρο. Αλλά δεν είναι δημοσιογραφία.

Καταλαβαίνω την αντιπάθειά σου στο πρόσωπο και τη δημοσιογραφία που εκπροσωπώ. Αλλά έχω το πλεονέκτημα να μπορώ να σας βαράω γιατί δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα. Δεν έχω καταναλώσει «διαφήμιση» εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν συμμετείχα στο παρτυ των διαφημίσεων από τις Τράπεζες όταν έκλεβαν τον κόσμο. Α, τώρα που είπα «πάρτυ», στο πάρτυ του 9,84 , ο μισθός σου δεν ήταν 1.500 ευρώ που γράφεις, αλλά 2.250. Και φυσικά σημασία δεν έχει πόσο έπαιρνες, αλλά το γιατί τα έπαιρνες. Τα έπαιρνες για να δουλεύεις; Γιατί η Εισαγγελία ψάχνει αν οι 280 υπεράριθμοι δημοσιογράφοι, δούλευαν πραγματικά.

Τώρα το αν το Documento δίνει 300 ευρώ το ξέρεις φαντάζομαι ως υπεύθυνος προπαγάνδας ενός συστήματος, που χρόνια τώρα κάνει το άσπρο μαύρο και άμα χρειαστεί το φτωχό ως υπεύθυνο της φτώχειας του. Μια κυρία «κατήγγειλε» πως ΘΑ δούλευε με 300 ευρώ. Το ανέβασες στο site και φρόντισες για τη δολοφονία χαρακτήρα μου. Είναι σα να λέω πως κάποιος μου κατήγγειλε πως πούλαγες 700 χιλιάδες το site σου στο ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει από αντιπολιτευτικό, κυβερνητικό και εγώ να κάνω θέμα γι αυτό υιοθετώντας τις καταγγελίες. Το πούλαγες Χρήστο Ράπτη αποτιμώντας 700.000 την κωλοτούμπα;

Για να μην γράφω πολλά. Άσε τους λεονταρισμούς για τους προσωπικούς μας λογαριασμούς. Στο «όλον» ΠΑΣΟΚ που ήσουν, τα τερτίπια αυτά τα χρησιμοποιούσε ο Τσοχατζόπουλος. Άλλωστε όπως λέει μια κινέζικη παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί». Οι δικοί σου λογαριασμοί, μάλλον θα ανοίξουν γιατί μετά το δημοσίευμα, η Εισαγγελία έχει υποχρέωση να ελέγξει, αν το μαύρο χρήμα Γριβέα, διοχετεύτηκε στην κοινή σας εταιρεία την επίμαχη περίοδο. Αν δηλαδή το iefimerida.gr προέρχεται από τους λογαριασμούς Γριβέα που έκλεψαν τις τράπεζες.

Καταλαβαίνω και τη δική σου οργή και των υπόλοιπων. Παιδιά του συστήματος , έμμεσοι μέτοχοι της εξουσίας, δεν μπορείτε να κατανοήσετε πώς ένας τύπος και μια ομάδα ανθρώπων, τα βάζουν με όλους. Το θεωρείτε αφύσικο, γιατί η φύση σας είναι η προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του συστήματος.

Το ποιός είναι ο καθένας μας είναι ορατό. Δημοσιογραφώ με ονόματα και διευθύνσεις όχι με «ποιά φαρμακευτική εμπλέκεται σε σκάνδαλο» για να την εμφανίσω μετά από δύο μέρες μυστηριωδώς με όνομα όπως κάνεις εσύ. Παίρνω την ευθύνη για όσα γράφω έχοντας απέναντι όχι τόσο τους τύπους που θίγω, αλλά δημοσιογράφους σαν και σένα. Βασιλικότερος του βασιλέως και προθυμότερους των αυλοκολάκων.

Η προσπάθειά σου να με γράψεις στα «απόκρυφά» σου καταλαβαίνεις πως δεν έχει αντικείμενο. Πρέπει να έχεις απόκρυφα τέτοιας χρήσης. Αν κάνω λάθος, πες μου ένα θέμα που αποκάλυψες στη ζωή σου, κάποιον που έστειλες στον εισαγγελέα, μια περίπτωση που η γραφίδα σου και οι θέσεις σου αναστάτωσαν την κοινωνία με σκοπό να τη φτιάξουν. Τίποτα, λέω εγώ. Άρα τα απόκρυφά σου είναι μάλλον «μόνο για να τα ξύνεις» όπως λέει ο παλιός σου φίλος ο Θέμος.

Χρήστο Ράπτη οι καιροί άλλαξαν. Τις ελάχιστες ώρες που είσαι νηφάλιος, δεν μπορείς να το αντιληφθείς και κάνεις προβολές του εαυτού σου.Πως οι άλλοι είναι σαν και σένα. Δεν είναι. Αν έχεις καημό με το Documento, όπως έχουν πολλοί, σε ενημερώνω πως ήρθε για να μείνει. Γιατί είναι ανάγκη να ξεμπροστιάζει τύπους σαν και σένα. Τις προσπάθειες να γίνει η κοινωνία ένας αχταρμάς με κώλους, αθλιότητες , πονηρές βρομιές όπως το site σου. Γι αυτό θα μείνει. Μην σε εξαπατά η αναγνωσιμότητα στο site σου. Δεν είναι δικιά σου,είναι του κώλου.

ΥΓ. Για όσους δημοσιεύσουν αυτή την επιστολή (αμφιβάλλω, αλλά λέμε τώρα) ως κόντρα Βαξεβάνη με Ράπτη, να τους ενημερώσω πως δεν έχει νόημα αυτή η οπτική. Είναι η κόντρα δύο αντιλήψεων για τη δημοσιογραφία και την κοινωνία. Προφανώς η μία πλευρά είναι του βουτύρου, που γράφω παραπάνω.

Το καινούργιο και πάρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι πέρα του ότι αρχικά ο Κώστας Βαξεβάνης αμφισβήτησε την βασιμότητα των καταγγελιών της Μ. Κωνσταντοπούλου, προχώρησε δημοσιεύοντας στον διαδικτυακό του λογαριασμό ένα διάλογο που υποτίθεται είχε η Μ.Κ με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας Documento

Σύμφωνα όπως με τον δημοσιογράφο  Δημοσθένη Χριστόπουλο ο οποίος όπως ισχυρίζεται ήταν παρών, αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς, στην συνάντηση αυτή η αναφορά του Κ.Β είναι εγκεφαλικό του κατασκεύασμα. Αποκαλεί δηλαδή δημόσια ΨΕΥΤΗ τον Κ. Βαξεβάνη.Εχει κάποιο λόγο ο δημοσιογράφος Δ. Χριστόπουλος να βγαίνει επώνυμα και να εκθέτει τον Κ. Βαξεβάνη; Ο ίδιος μέσα από την παρουσία του στο f/b δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους/ες έσπευσαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να εκμεταλλευτούν την καταγγελία της Μ. Κωνσταντοπούλου.


Πάνω στην αναμπουμπούλα της ιστορίας με τη ΓΑΛΕΡΑ (με κεφαλαία γράμματα για να το εμπεδώσουν κάποιοι) που στήνει ο Βαξεβάνης στο site του Documendo υπάρχουν και διάφοροι αστείοι τύποι που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το όλο κλίμα για δικούς τους λόγους. Κοινώς, δεν μας έφταναν τα αφεντικά και τα τσιράκια τους, πρέπει να ασχολούμαστε και με τις εσωτερικές διαμάχες της εξουσίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να μας αφορούν καν. Επειδή όμως (δυστυχώς) οι συνθήκες δεν είναι «άλλες» βρίσκομαι προσωπικά στην αμήχανη αλλά αναγκαία θέση να πρέπει να αποδεικνύω πως δεν είμαι ελέφαντας...

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν, πήρα μερικά μηνύματα στο inbox που με πληροφόρησαν πως το στάτους που έκανα πριν μερικές μέρες για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλει ο Βαξεβάνης στο μαγαζί του, μαζί με την αντίστοιχη καταγγελία που έκανε για το ίδιο μαγαζί μια συναδέλφισσα μέσω της Ert Open, έγιναν τα «υλικά» για να φτιάξει μια ωραία σούπα πολιτικής προπαγάνδας αυτό το εμετικό κατασκεύασμα της Νέας Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα «Ομάδα Αλήθειας».

Συγκεκριμένα, στο site της «Ομάδας Αλήθειας» ανέβηκε ένα θέμα που τιτλοφορείται ως εξής: «Δημοσιογράφους με 330 ευρώ καθαρά με μπλοκάκι ψάχνει ο Βαξεβάνης για το site του documento». Ο τίτλος συνοδεύεται από μια λεζάντα που μεταξύ άλλων γράφει: «Επώνυμες καταγγελίες ότι ο Βαξεβάνης ψάχνει δημοσιογράφους με μπλοκάκι». Μέσα στο κομμάτι υπάρχει screenshot τόσο του δικού στάτους όσο και της ανάρτησης που έκανε η Ert Open. Θα έβαζα και το λινκ αλλά δεν θέλω να βρομίζω τον τοίχο μου.

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα: η αντιπάθεια της ΝΔ στα φερέφωνα του Σύριζα δεν με αφορά από καμία σκοπιά (όπως και η αντίστροφη αντιπάθεια προφανώς). Μακριά από εμένα και από το οτιδήποτε λέω δημόσια τα σκουλήκια της ΟΝΝΕΔ. Αν θέλουν να στήσουν προπαγάνδα να το κάνουν με τις πλάτες άλλων, όχι με τις δικές μου. Κατά δεύτερον, αφού έγινε το κακό, με δεδομένο πως η «Ομάδας Αλήθειας» βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση και κάνει γύρες στο διαδίκτυο για να βγάζει λαβράκια και μιας και απ' ότι βλέπω κοιτάει τον τοίχο μου, να της αποκαλύψω και μια άλλη αλήθεια: γαλέρες στον χώρο των ΜΜΕ υπάρχουν πολλές, δεν είναι μόνο του Βαξεβάνη.
Για παράδειγμα, μια τέτοια υπάρχει στο site του Ελεύθερου Τύπου, ενός Μέσου που αποτελεί απροκάλυπτο φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί λοιπόν, οι μισθοί κυμαίνονται ανάμεσα στα 250 και τα 400 ευρώ για 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως και επικεφαλής της όλης διαδικασίας είναι ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Τώρα που η «Ομάδας Αλήθειας» γνωρίζει λοιπόν για μια ακόμα γαλέρα φαντάζομαι θα μοιραστεί αυτή την αποκάλυψη και με την υπόλοιπη ανθρωπότητα που διψάει να μάθει αλήθειες.

Για να τα λέμε όλα, η οικειοποίηση όλων των παραπάνω από μια ομάδα προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο από την άλλη όψη μιας αντίληψης-καρκινώματος που ανθεί μέσα στον κλάδο των ΜΜΕ και σύμφωνα με την οποία η ταξική καταπίεση είναι κάτι που μπορεί να σχετικοποιηθεί όταν τα αφεντικά που την ασκούν δηλώνουν αριστεροί. Για πολύ κόσμο η σύγκρουση των εργαζομένων με ένα αριστερό αφεντικό θεωρείται μια σύγκρουση «εσωτερική» λόγω της πολιτικής ταυτότητας του αφεντικού. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα εσωτερικό στην σύγκρουση εργαζομένων και αφεντικών. Τίποτα απολύτως. Αντίθετα, εσωτερική είναι η σύγκρουση της «Ομάδας Αλήθειας» με τον Βαξεβάνη. Είναι η αντίθεση δύο πτυχών της ίδιας τάσης. Μιας τάσης που παρασιτεί εις βάρος των εργαζομένων. Αφήστε τους εργαζόμενους έξω από τις συγκρούσεις σας, μην μας επικαλείστε. Κανένα αφεντικό και κανένας ρουφιάνος του δεν μπορεί να μας χρησιμεύσει για τίποτα. Μην μπλέκεστε στα πόδια μας.

Και για να κάνω και την αυτοκριτική μου: στο επίμαχο ποστ για το Documendo που οικειοποιήθηκε η «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας γράφω επί λέξη πως «όταν οργανωθούν οι σκλάβοι του ίντερνετ πρώτα για τα αριστερά σας κωλομάγαζα θα έρθουν και μετά για τα υπόλοιπα». Η αλήθεια είναι πως δεν έγραψα αναλυτικά το πρόγραμμα δράσης που έχω στο μυαλό μου και οι μπετόβλακες της «Ομάδας Αλήθειας» μπορεί να μπερδεύτηκαν. Να πω και την συνέχεια λοιπόν για να μην έχουμε παρεξηγήσεις: αφού τελειώσουμε με τα αριστερά κωλομάγαζα θα έρθουμε και για τα δικά σας, τα δεξιά. Μην μου αγχώνεστε, παραπονεμένος δεν θα μείνει κανείς. Κοιτάξτε μόνο να κάνετε ολόκληρο το screenshot και σε αυτό το στάτους για να μην έχουν απορίες οι αναγνώστες σας.

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/12/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου