Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

(Το επιμύθιο; Γνωστό: Οι Συριζαίοι για λεφτά κάθονται να τους γ...φτύσεις)! Πολ Καζάριαν, μέσω Αυγής, κεραυνοβολεί Τσίπρα

Ο Πολ Καζάριαν, μέσω Αυγής, κεραυνοβολεί Τσίπρα 
Σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τον περίφημο «μποναμά» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους εξαπολύει ο ιδρυτής της Japonica Partners, Πολ Καζάριαν.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι πρόκειται για ολοσέλιδη καταχώριση-άρθρο του μεγαλοεπενδυτή στην «Αυγή της Κυριακής».


Στο άρθρο του Πολ Καζάριαν, που φέρει τον τίτλο «Μια όχι έξυπνη χριστουγεννιάτικη πληρωμή 600 εκατ. ευρώ σε συντάξεις», σημειώνεται πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς "όταν καταλάβουν τα στοιχεία πίσω από μια προσπάθεια να αλλάξουν οι τίτλοι στα ΜΜΕ με συναισθηματικά φορτισμένα σλόγκαν", θα δουν ότι «τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι έξυπνες και είναι τεράστια καταστροφικές οικονομικά».Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Καζάριαν υποστηρίζει ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν μια προσπάθεια «αγοράς» ψήφων για μια κυβέρνηση που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και καταρρέει».

Την άποψή του πως η απόφαση Τσίπρα ήταν οικονομικά ασύμφορη εξηγεί με πέντε λόγους:

1. Έχει γίνει παράλειψη στοιχείων. Ξέχασαν να πουν ότι χρωστάνε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή αυτή ισοδυναμεί με το 20% του μικρού "μαξιλαριού" που έχει η κυβέρνηση. Το χρέος της κυβέρνησης θα αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ. Η πληρωμή αυτή θα δημιουργήσει μια αίσθηση ετήσιας παράδοσης. Η υποχρέωση από αυτό το σχήμα αγοράς ψήφων είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ, κάτι που αδυνατίζει τη συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% ή 2%

2. Καμία συζήτηση για τις εναλλακτικές επιλογές: Δεν έγινε καμία συζήτηση για το πώς τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία των νέων που αγγίζει το 50%. Ήταν αυτή η κίνηση η καλύτερη χρήση που θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση για αυτά τα 600 εκατ. ευρώ;

3. Λάθος ισχυρισμοί: Ο Καζάριαν υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη ή με τον εσφαλμένο ισχυρισμό ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα (που σιωπηρά λέει στον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ τόκων) ή με την αυτοκαταστροφική ρητορική της ελεημοσύνης ή προκειμένου να δικαιολογήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας από την ευρωζώνη στο όνομα της αλληλεγγύης.

4. Αγνοήθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Η Ελλάδα λαμβάνει 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, γλιτώνει 8 δισ. ευρώ σε τόκους και έχει λάβει 25 δισ. ευρώ ελάφρυνση χρέους το 2015 και το 2016. Αυτές οι τρεις μορφές βοήθειας αθροίζονται σε 22 δισ. ευρώ το 2016. Κανείς Έλληνας πολιτικός δεν είχε το θάρρος να πει στους ψηφοφόρους ότι αυτοί οι αριθμοί ισοδυναμούν με το 12% του ΑΕΠ. Ναι, το 12% του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το 2016 για την Ελλάδα και ούτε ένα απλό ευχαριστώ από την πολιτική ηγεσία.

5. Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα: Για άλλη μια φορά βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες μιας κυβέρνησης που αρνείται να χρησιμοποιήσει έναν διεθνή ισορροπημένο προϋπολογισμό ή τη βοήθεια εξειδικευμένων οικονομικών συμβούλων. Ο Καζάριαν επαναφέρει τη θέση του οτι με κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους αυτό δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. "Αυτή η υπερεκτίμηση που την έχω αποκαλέσει το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα, διαιωνίζει την ψυχολογία του θύματος για την Ελλάδα και απομακρύνει την προσοχή από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο ιδρυτής της Japonica Partners ολοκληρώνει το άρθρο-καταχώρισή του υπογραμμίζοντας: «Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής απερισκεψίας εμποδίζουν την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φορολογουμένων και των παγκόσμιων αγορών».


http://www.zougla.gr/politiki/article/o-pol-kazarian-meso-avgis-keravnovoli-tsipra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου