Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤ: Η περιουσία των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 40%

 


Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει τα αποτελέσματα της κρίσης και της λιτότητας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η συγκέντρωση πλούτου έχει αυξηθεί. Όσο για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο έχασαν το 40% της περιουσίας τους.

Βάσει των στοιχείων του 2014, σε δείγμα 84.000 νοικοκυριών, το 5% στην ευρωζώνη, που είναι και οι οικονομικά ισχυρότεροι, κατέχουν το 37,8% του καθαρού πλούτου έναντι 37,2% που κατείχαν το 2010. Αντίθετα το 5%, που είναι και τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά έχουν μόνο χρέος.
Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, όχι μόνο ανέκαμψαν, αλλά και ενισχύθηκαν.
Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.
«Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος μειώθηκε κατά περίπου 40% … αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%», ανέφερε η ΕΚΤ. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε και στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Οι οικογένειες στο Λουξεμβούργο ήταν οι πλέον οικονομικά εύρωστες, έχοντας κατά μέσο περιουσία 437.500 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στη Λετονία ήταν μόλις 14.200 ευρώ.
Το όριο του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών ανέρχεται στα 496.000 ευρώ, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.
«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/ekt-i-perioysia-ton-noikokyrion-stin-ellada-meiothike-kata-40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου