Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

(Εξαιρετικό)! Ο Μεσαίωνας είναι εδώ {Παρέλαση από χέρια και πόδια "αγίων").



Το άφθαρτο χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής σε Χανιά και Ηράκλειο τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα στο Σεπτέμβριο το τίμιο χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα στην Μόσχα, ενώ στην Αθήνα κατέφθασε και η ηγιασμένη χειρ του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου. Λίγο προτού εκπνεύσει το 2018 χέρια και πόδια αγίων, ντελβέδες και μέντιουμ, σαν περιοδεύων θίασος, έρχονται να μας θυμίσουν πως ο Διαφωτισμός δεν κατοίκησε ποτέ σ' αυτή την χώρα.
Είναι σχεδόν κανόνας ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης -που αυτομάτως συνεπάγονται γενική αβεβαιότητα- συχνά ευδοκιμεί και ο σκοταδισμός στην πιο ακραία του μορφή.

Ωστόσο, κοντά στην σύγχυση μεταξύ θρησκείας και θρησκοληψίας, ρεαλισμού και μεταφυσικής, ορθολογισμού και δεισιδαιμονίας ανθούν και οι μπίζνες. 
Γιατί εδώ και καιρό τις προβλέψεις για το μέλλον και τις υποσχέσεις ευτυχίας δεν τις αναλαμβάνουν μόνο οι γραφικές καφετζούδες της γειτονιάς, αλλά και κοσμικές κάτοικοι των βορείων προαστίων.





Το σπορ αυτό ασκεί, με περισσή ομολογουμένως επιτυχία, και η Μάρα Μεϊμαρίδη, η συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Οι μάγισσες της Σμύρνης".
Λίγες μέρες προτού ανέβει το μυθιστόρημά της στο θέατρο, και μάλιστα σε χολιγουντιανήπαραγωγή (η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου), εμφανίστηκε στην τηλεόρασηνα ρίχνει την τράπουλα της θείας Κατίνας και να διαβεβαιώνει το τηλεοπτικό happening συναφές με το πνεύμα promotion του βιβλίου.

Ψάχνοντας όμως στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως η εν λόγω κυρία έχει πέντε έξι μαγαζιά στην πρωτεύουσα και κάνα δυο εκτός Αθηνών, έχει ιδρύσει φιλοσοφικό σύλλογο όπου διδάσκει μεταφυσική και κάνει σεμινάρια για επίδοξες μάγισσες μαθαίνοντας τους να διαβάζουν ταχαρτιά. 
Καλεί τα πνεύματα σε εκπομπές με την αντίστοιχη χρέωση, διότι ως γνωστόν οι μικρές πράσινες φλογίτσες που αιωρούνται δεν είναι παρά οι ψυχές οι οποίες βεβαίως βεβαίως έχουν οδοιπορικά έξοδά.

Τι πουλάει πανάκριβα σε όλες αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες που ανεβάζει μάλιστα στο You Tube; Ελπίδα στους αφελείς, γνώση στους αδαείς και βαρύ αναισθητικό σε όσους την ανέχονται. Με βότανα, ματζούνια, φίλτρα και μπουγιούμια, ελληνιστή μάγια, υπόσχεται τα πάντα.
Το στεφανάκι της Αλθαίας είναι αρκετό για να ευτυχήσει ένας γάμος. Το θυμιατό του Μπουγκ βοηθά να πάνε πρίμα οι δουλειές. Με το σεβνταλέ φέρνεις πίσω τον/την αγαπημένο/η σου. Αλλωστε, όπως διατείνεται η ίδια "είτε πάει κάποιος σε ψυχαναλυτή πέντε ώρες είτε έρθει να του κάνω ένα ξόρκι, το ίδιο αποτέλεσμα θα εισπράξει".
Σκόνη η επιστήμη με την ασπρόσκονη της Μάρας.

Είναι απορίας άξιον πώς δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη οι φεμινιστικοί σύλλογοι για να τους γράψει τον ύμνο της γυναίκας. Στο ρεφρέν "ξέρετε κάποιον πιο γρήγορο και ανώδυνο τρόπο να γίνει μια γυναίκα πλούσια σε μια ώρα, όσο δηλαδή κρατάει το μυστήριο του γάμου;".
Ακόμη χρήσιμο πολύ για τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ ώστε να ευοδωθεί η συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν το άρωμα Ζάφερ, αρκεί να κάνουν μ' αυτό το σχήμα του σταυρού στον αφαλό τους.

Ισως τελικά να είμαστε εμείς οι αφελείς που, περιφρονώντας τα μυστήρια της Τουρκάλας Αττάρτης, χάνουμε την ευκαιρία να ξεκάνουμε τους εχθρούςμας μ' ένα ρόδο της Ιεριχούς. Που δεν καταφεύγουμε στην μέθοδο της "κολοκυνθοπληγίας" του Ροϊδη και αφήνουμε την καπάτσα Σμυρνιά να θησαυρίζει μέσα σε μια νύχτα.
Μόνο που η νύχτα αυτή είναι βαθιά και δεν έρχεται από την μακρινή Ανατολ'η αλλά από τον σκοτεινό Μεσαίωνα.


Πηγή: Χρύσα Κακατσάκη - "Documento"


https://diktiospartakos.blogspot.com/2018/10/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου