Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Φουκουγιάμα: Ποιο «τέλος της ιστορίας»... «Ο Μαρξ δικαιώνεται»!

Φουκουγιάμα: Ποιο «τέλος της ιστορίας»... «Ο Μαρξ δικαιώνεται»!
Έγινε διάσημος με τις απόψεις του περί του «τέλους της Ιστορίας», φράση με την οποία εξέφρασε τις μεγάλες ιστορικές αλλαγές του 1989 - 1991, οι οποίες έκλεισαν με την διάλυση της ΕΣΣΔ. ‘Ομως, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Φράνσις Φουκογιάμα, 26 χρόνια μετά, παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι είχαν δίκιο όσοι του άσκησαν κριτική τότε πως ίσως να βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα.

Ετσι, σε συνέντευξη που έδωσε στο newstatesman ο Φουκουγιάμα έφτασε στο σημείο να λέει ότι Μαρξ δικαιώνεται! Απαντώντας σε ερώτηση για μία πιθανή αναβίωση της σοσιαλιστικής αριστεράς απάντησε τα εξής: «Εξαρτάται τι εννοεί κανείς όταν μιλά για σοσιαλισμό. Αν μιλάμε για την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, δεν νομίζω. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν εννοείται όμως μία προσπάθεια αναδιανομής έτσι ώστε να πάψουν να υφίστανται οι μεγάλες ανισότητες, νομίζω ναι. Και να σας πω κάτι; Πρέπει να συμβεί! Η περίοδος που άρχισε με την εφαρμογή των ιδεών της Θάτσερ και του Ρέιγκαν είχε τελικά καταστροφικές συνέπειες!».
Εκεί όμως που ο Φουκουγιάμα πραγματικά εκπλήσσει είναι στην αποστροφή του λόγου του για τον Καρλ Μαρξ: «Στην παρούσα φάση, ο Μαρξ μοιάζει να δικαιώνεται σε κάποια πράγματα. Είχε μιλήσει για κρίση υπεπαραγωγής αλλά και για ζήτηση που τελικά θα είναι ανεπαρκής. Αυτά συμβαίνουν. Οπως και η αποδυνάμωση των εργαζόμενων».
https://tvxs.gr/news/kosmos/foykoygiama-poio-telos-tis-istorias-o-marks-dikaionetai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου