Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

NYT: Η πορνεία στην Ελλάδα της κρίσης

NYT: Η πορνεία στην Ελλάδα της κρίσης

 Eνας από τους τομείς που «χτυπήθηκε» από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν και αυτός της πορνείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα τελευταία χρόνια η πελατεία στα πορνεία στην Ελλάδα έχει αλλάξει, το ίδιο και οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα αυτό.
Με ένα εκτενές ρεπορτάζ στους οίκους ανοχής νόμιμους ή μη στο κέντρο της Αθήνας, η δημοσιογράφος μιλάει με γυναίκες που εργάζονται στον τομέα αυτό και περιγράφουν τα όσα βιώνουν καθημερινά.

Μία από αυτές τις κοπέλες, είναι και η 30χρονη Μόνικα, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ εργάζεται σε έναν οίκο ανοχής στο Μεταξουργείο. Έχοντας σπουδάσει ένα χρόνο στον τομέα της μαγειρικής, ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της και δεύτερο χρόνο. Ωστόσο, ο προϊστάμενός της δεν την πλήρωσε ποτέ.
«Ήρθα εδώ», είπε «επειδή είναι η μόνη δουλειά που, μόλις το κάνεις, ξέρεις ότι θα πληρωθείς» λέει η ίδια.
Σήμερα, ξοδεύει έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα προσπαθώντας να προσελκύσει πελάτες, αλλά οι περισσότεροι δεν μένουν.
«Δεν έχουν χρήματα», είπε. «Δεν έχουν χρήματα για τα τελευταία επτά χρόνια».
Η ταρίφα είναι 10 ευρώ για 10 λεπτά και η ίδια κρατάει τα μισά από αυτά.
«Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν και τα tip», δήλωσε η Μόνικα. «Θα σου δώσουν 20 και 50, ακόμα και 100 ευρώ αν τους άρεσε. Τώρα, δεν υπάρχουν tip».
Σύμφωνα με την Μόνικα, οι περισσότεροι πελάτες είναι μετανάστες που ζουν σε διαμερίσματα πάνω από οίκους ανοχής σε περιοχές με χαμηλό μίσθωμα. Οι Έλληνες είναι φτωχοί για να πληρώσουν πια.
«Οι μισθοί τους ήταν 800 ή 900 ευρώ», λέει η Μόνικα. «Τώρα δεν παίρνουν τίποτα».
Παρά τον μεγάλο αριθμό πορνείων, παράνομων και μη, οι τιμές έχουν σημειώσει δραματική πτώση. Όπως υποστηρίζει ο Γρηγόρης Λάζος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Το 2012 το ποσό για μια πόρνη ήταν περίπου 39 ευρώ, ενώ το 2017 είναι μόνο 17 ευρώ. Σημείωσε 56% πτώση».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην πορνεία από οικονομική ανάγκη, όπως η Δήμητρα, η οποία αναφέρει πως: «Είχα ένα ανθοπωλείο για 18 χρόνια και τώρα είμαι εδώ από ανάγκη, όχι από ευχαρίστηση. Κάποτε με αποκαλούσαν κυρία Δήμητρα και τώρα έγινα πόρνη».
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Λάζου η ελληνική πελατεία αυξήθηκε μόλις 5% μεταξύ 2012-2017.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετοί είναι οι άντρες που ζητούν να κάνουν σεξ χωρίς προστασία, το οποίο αποδέχονται γυναίκες που είναι χρήστες ναρκωτικών και έχουν AIDS. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται από γυναίκες που μίλησαν στους New York Times, οι περισσότερες από αυτές το κάνουν και ως ένα είδος εκδίκησης για τους πελάτες.
 https://tvxs.gr/news/ellada/nyt-i-porneia-stin-ellada-tis-krisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου