Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

η παράσταση αρχίδει! γιατί γίνονται εκλογές: για μια ισχυρή κυβέρνηση μεγάλης διάρκειας ( Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ποτάμι) που θα γαμάει και θα δέρνει

φωτ. Οδόφρ. 
φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα
ΈΡΧΕΤΑΙ  ο Παύλος (13) και μου λέει: Μπαμπά, ήταν ένας που δεν μπορούσε να πει το ζ και έλεγε, η παράσταση αρχίδει! Κι όλα μαζί ξεσπάνε σε γέλια – η Αποστολία (11), ο Φίλιππος (12) από  Σαλονίκη και η Ελευθερία (12) από Άλεξπολ.
ΝΑΙ, φίλες και φίλοι, η παράσταση αρχίδει! Θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα τα επόμενα χρόνια, μόνο που πολύ φοβάμαι ότι η πενταετία 2020-2025 θα μας βρει εντελώς απροετοίμαστους.
Γι αυτό το ζήτημα θα γράψω ένα άλλο πρωινό· σήμερα θα υποστηρίξω ότι οι εκλογές γίνονται για να συγκροτηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση μεγάλης διάρκειας, που αφενός θα ολοκληρώσει χωρίς αιδώ και έλεο (ο έλεος, όχι το έλεος) την καπιταλιστική επίθεση, θα δείρει και θα γαμήσει δηλαδή,  και αφετέρου θα αντιμετωπίσει με πυγμή και δέος τα κύματα των προσφύγων που δεν θα μπορούν ούτε μπρος να πάνε ούτε πίσω. Θα σκεφτούμε πολύ απλά και αδυσώπητα, με την νεοελληνική σημασία της λέξης· η αδυσώπητη σκέψη είναι η σκληρή σκέψη, δεν είναι η κυνική ούτε η αδίστακτη. Σκέφτομαι απλά και αδυσώπητα σημαίνει ότι έχω πάντα κατά νου το εντονότερο, το κομβικό χαρακτηριστικό της δυτικής,  καπιταλιστικής σήμερα, Κυριαρχίας: την επιθυμία της αύξησης της διαθέσιμης ισχύος.

ΘΕΛΟΥΝ να  είναι ισχυρή και μεγάλης διάρκειας η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι – θα είναι όμως; Θα το δούμε, θα το εξετάσουμε. Γιατί όμως από τα τρία προαναφερθέντα κόμματα; Μήπως ξέχασα κάποιο; Όχι, φίλες και φίλες δεν ξέχασα  κανένα. Θα εξετάσουμε επίσης και την πολύ εύλογη ένσταση: γιατί δεν την συγκροτούν σήμερα, γιατί να κάνουν εκλογές;
Η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή και την υπερψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου. Τα ηγετικά ρετάλια όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια ότι αργά ή γρήγορα, το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα έπεφτε, μόλις το αποφάσιζαν η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμιγια να μοιραστούν τα ιμάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν γίνονταν εκλογές τον Νοέμβριο, ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε ούτε 5%! Αυτή την μελλοντική και βέβαιη συντριβή θέλουν να αποφύγουν τα ηγετικά ρεμάλια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος τρόπος να την αποφύγουν είναι να πάνε σε εκλογές τώρα, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν την φθορά και τις απώλειες. Αυτός είναι πρώτος και βασικότερος λόγος  που αποφάσισαν να πάνες τώρα σε εκλογές.
ΥΠΑΡΧΕΙ κι ένας δεύτερος. Θεωρούν ότι εάν γίνουν εκλογές τώρα όχι μόνο θα περιορίσουν τις απώλειες αλλά θα έχουν και κέρδη. Είναι βέβαιο ότι και το ΠαΣοΚ και οι ΑΝΕΛΛ. δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτή θα είναι η πρώτη εκπληξη, ακολουθούν άλλες τρεις), οπότε προσδοκούν από τις τριάντα τόσες, δεν ξέρω ακριβώς, έδρες που έχουν  σήμερα κάποιες θα τις πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσδοκούν ότι θα γίνουν πόλος συσπείρωσης της κεντροαριστεράς και ότι θα είναι το πρώτο κόμμα. Κάποιοι περιμένουν μέχρι και αυτοδυναμία!  Έλα μουνί στο τόπο σου! Θα το δούμε.
Ο τρίτος λόγος: ο μόνος τρόπος να  ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των διαφωνούντων βουλευτών, να ολοκληρωθεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδυναμωθεί η μέχρι πρότινος Αριστερή Πλατφόρμα και τώρα Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ, καμιά σχέση με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη!) είναι η διεξαγωγή εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μετεξελιχθεί σε κόμμα της κεντροαριστεράς, είναι μια πολύ δεξιά ΔΗΜΑΡ.  Έχει αναλάβει τον συντονισμό της καπιταλιστικής επίθεσης και θέλει να απαλλαγεί από κάθε διαφωνούντα – οι τρεις της μαοϊκής ΚΟΕ θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα πάρουν τ΄ αρχίδια τους. Αυτή είναι η επιδίωξη των ηγετικών αρχιδάτων ρουφιάνων του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ή αγνοούν ή δεν θέλουν να το παραδεχτούν ότι η Λαϊκή Ενότητα θα είναι άλλη μία από τις τέσσερις εκπλήξεις των προσεχών εκλογών –   θα  δούμε και τις άλλες δύο.
ΑΥΤΟΙ είναι οι λόγοι που θα ηγετικά καθίκια του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι βέβαια, τα καθίκια εννοώ, ότι αυτοδυναμία δεν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένα άλλο κόμμα. Άρα, οπωσδήποτε θα σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή είναι μια αναμφισβήτητη βεβαιότητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο εάν ΝΔ και Ποτάμι και ΠαΣοΚ και ΑΝΕΛΛ συγκεντρώσουν πάνω από 150 βουλευτές. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό, αλλά, όπως είπαμε, μάλλον είναι βέβαιο ότι  το ΠαΣοΚ και οι ΑΝΕΛΛ θα φάνε σκατά. Υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί κυβέρνηση από ΝΔ και Ποτάμι μόνο;  Ούτε αυτό το ενδεχόμενο μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με 35% και πάρει και το μπόνους των 50 εδρών, τότε ναι. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, γιατί να μην βάλουν μέσα στο κόλπο και τους ηγετικούς ρουφιάνους του ΣΥΡΙΖΑ;
ΝΑ είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτήσει κυβέρνηση με το Ποτάμι; Γιατί όχι; Και γιατί να αφήσουν έξω τη ΝΔ; Δεν υπάρχει κανένας λόγος – τουναντίον. Όποιο κόμμα κι αν είναι πρώτο, η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί θα συγκροτηθεί με το κριτήριο της ευρύτερης συμμετοχής, της εξασφάλισης δηλαδή της μεγαλύτερης ισχύος.   Απαραίτητη για να είναι νικηφόρες οι  προσεχείς μάχες – η εφαρμογή του νομοσχεδίου και η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως ένα πρόβλημα – ο εφιάλτης του ΟΧΙ, του 62%. Η  ηγετική κοπριά του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων μνημονιακών κομμάτων,  ανησυχεί σφόδρα μήπως η Λαϊκή Ενότητα πάρει τόσες πολλές ψήφους που δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους 150 για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να το αποκλείσουμε, αν πάρουμε υπόψη μας ότι τα ποσοστά και του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής θα αυξηθούν. Αυτό δεν θα μας εκπλήξει, θα μας εκπλήξει όμως ο Λεβέντης. Διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα ψηφίσει μικρά κόμματα (τρίτη έκπληξη) ενώ η τέταρτη έκπληξη θα είναι αύξηση της αποχής.
ΤΙ θα γίνει, φίλες και φίλοι, εάν τα μνημονιακά κόμματα δεν μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση; Πόσο θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο, πόσο θα ήθελα να ζήσω μια χαοτική κατάσταση, μια έντονη κοινωνική και πολιτική και οικονομική και πνευματική αναταραχή και αναστάτωση, ένα αδιέξοδο, μια σύντομη ασφαλώς ταραγμένη φάση!  Κι αν δεν συγκεντρώσουν ούτε 12ο για κυβέρνηση μειοψηφίας, θα ξαναγίνουν εκλογές; Θα στριμώξουν την Λαϊκή Ενότητα; Εάν συμμετάσχει, θα τελειώσει πολύ σύντομα η καριέρα της και μάλιστα θλιβερά! Εάν όχι, θα συντονίσει τον κοινωνικό πόλεμο, θα προτείνει  και θα συντονίσει την οικονομική ανυπακοή, την μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, λόγου χάριν, ή θα σφυρίζει αδιάφορα; 
Η παράσταση αρχίδει! Είτε σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας είτε όχι. Κάποια στιγμή κυβέρνηση θα συγκροτηθεί, είναι βέβαιο. Είναι όμως βέβαιη η επέκταση και η ένταση της οικονομικής ανυπακοής, που θα προκαλέσει προβλήματα στον Κύριο καπιταλιστή, τα τσιράκια του και το Κράτος; Γιατί αυτό που μπορούμε σήμερα να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Χωρίς αιτήματα, χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς διαδηλώσεις, χωρίς κόμματα, χωρίς μολότωφ και καλάσνικωφ. Θα πολεμήσουμε χωρίς να πολεμήσουμε – γνωρίζουμε ότι η αντιπαράθεση, ο ανταγωνισμός, η σύγκρουση, ο πόλεμος στο γήπεδο του Κυρίου πάντα τον κάνει πιο ισχυρό.
Νικάμε χωρίς να πολεμάμε!
Πρώτα νικάμε και μετά πολεμάμε!
Ουγκ
http://www.badarts.gr/2015/08/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD-%CE%B4-%CF%83%CF%85-%CF%81%CE%B9%CE%B6-%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BF/#more-14553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου