Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

(Εσύ, θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ); Στο καλάθι των αχρήστων το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης



Του Κώστα Ιερίδη


Πατήστε εδώ για να δείτε το κυβερνητικό πρόγραμμα

«Συγκρατημένο» και πιο «ρεαλιστικό» σε σχέση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη χρονιά, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι το «παράλληλο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Διάσκεψη του κόμματος στον Βοτανικό, εν όψει της 20ης Σεπτέμβρη.


Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο «προσεκτικό» ως προς την παροχολογία, δεδομένου ότι έχει εμπεδωθεί, πλέον, το γεγονός ότι είναι μονόδρομος η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίουTο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος προβλέπει δικαιότερη κατανομή των βαρών (όχι δηλαδή τόσο στη μείωσή τους) με βασικό προσανατολισμό την αποκατάσταση των αδικιών, χαρακτηριστικό που παραπέμπει σε εξαγγελίες προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη μείωσής του, καθώς, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή... προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο υπόσχεται να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών εντυπώσεων. Άλλωστε δεν πέρασαν πολλές ώρες από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος «υπενθύμισε» στους συντρόφους του την άποψη ότι δεν «έβγαινε» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χωρίς φορολόγηση του πλούτου, την ώρα που οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν «θα χάσουμε ψήφους».

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν αναλυτές, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, αυτή τη φορά, περισσότερο
 «προσεκτικό» ως προς την παροχολογία, δεδομένου ότι έχει εμπεδωθεί, πλέον, το γεγονός ότι είναι μονόδρομος η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα, ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή του φόρου επιχειρήσεων στο 13% από 26% δεν αποτελεί νεόφερτη ιδέα, καθώς πολλά κόμματα που διεκδικούσαν -στο παρελθόν- την εξουσία την είχαν επικαλεστεί. 

Όσον αφορά, τα μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη φορολογία των κερδών και την αύξηση των φόρων πολυτελείας θα «επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα», σύμφωνα με την προκλογική υπόσχεση. Τέλος, έμφαση δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα φορολογικά οφέλη.



Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Όσον αφορά τους φόρους κατανάλωσης (όπως ο ΦΠΑ), στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης και επιστροφής, αλλά και η σταδιακή διόρθωση όσων αδικιών προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και η εισπραξιμότητα.

Για τους φόρους εισοδήματος, θα επιδιωχθεί η ριζική αναμόρφωση με αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα, ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα. 

Για τους φόρους περιουσίας, και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, θα σχεδιαστεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή προοδευτικών συντελεστών. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δοθεί ώθηση στην επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015 όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών. 

Φοροδιαφυγή

Για τη φοροδιαφυγή, σημειώνεται ότι θα αυστηροποιηθούν οι ποινές και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες επιβολής τους, που θα φθάνουν ως την πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.



Επιχειρήσεις
Για τις εταιρείες, προβλέπεται:

- η μεσοπρόθεσμη μείωση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά για όσες εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

-η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μέχρι την κατάργησή του, θα απαλλάσσονται για τα πρώτα πέντε χρόνια (από την ίδρυσή τους) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 26% στο 13% για τα πρώτα πέντε χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ με στόχο την επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μέτρο που δεν βρίσκεται πρώτη φορά στο τραπέζι.

-η επιτάχυνση επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και ο συμψηφισμός του χρέους μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενου

Αγρότες
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέται τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε:

-Αγροτική επιχείρηση (με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά).

- Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική- κτηνοτροφική- αλιευτική κοκ).

-Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. μέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.

- Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι (π.χ.) το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό θα επιδιωχθεί η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ειδικά στις οικογένειες με αποκλειστικό εισόδημα με:

-Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.

- Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.

- Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κοκ.

Συντάξεις
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται παραδεκτό πως η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, το νόμο 3863/10 για την Κοινωνική Ασφάλιση και το νόμο 3865/10 για τη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο του πρώτου μνημονίου και το νόμο 4093/12 του δεύτερου οδηγεί σε περικοπές συντάξεων, χωρίς να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα καταδικάσει πολλούς συνταξιούχους στη φτώχεια κα την ανέχεια.

Ωστόσο, επισημαίνεται παραμένει «διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα δεν περιορίζεται στις εγγυήσεις για την επαρκή χρηματοδότηση», ενώ παράλληλα τονίζεται πως «η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών μείωσης της ανεργίας, θεσμοθέτησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας».


http://www.zougla.gr/politiki/article/sto-kala8i-ton-axriston-to-programa-8esalonikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου