Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των πολιτών, που στο παρελθόν ανέπτυξαν δυναμικό κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του είχε μπλοκάρει την πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Η απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, αποτελεί μία από τις πλέον αμφισβητούμενες διαστάσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στα μέσα Ιουλίου. Το TPP πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε τη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που υποσχέθηκε στους πιστωτές της χώρας αλλά χθες βγήκε στη δημοσιότητα και νέο έγγραφο.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις έρχονται στο φως, μέσω εγγράφου, που κάνει λόγο για πωλητήριο σε 23 φορείς, που περιλαμβάνουν από αεροδρόμια, μέχρι δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, καθορίζονται τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και τα προβλεπόμενα βήματα.
Η λίστα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις νερού: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Μπλόκο στην ιδιωτικοποίησή τους, που απαιτούσε η τρόικα, είχαν βάλει οι μαζικές κινητοποιήσεις. Ενώ τον Ιούνιο του 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την πώληση αντισυνταγματική.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες κινήσεις ιδιωτικοποίησης του νερού, κρίθηκαν αποτυχημένες, όπου επιχειρήθηκαν στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βερολίνο, όπου η διοίκηση της τοπικής επιχείρησης διαχείρισης του νερού επέστρεψε στο δημόσιο το 2013, μετά από σχεδόν 15 χρόνια.
Το Έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ που ήρθε στη δημοσιότητα
http://gregordergrieche.blogspot.gr/2015/08/3_29.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου