Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!

ΑΙΡΟΝΤΑΙ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ,ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 1/1/2014
Η κυβέρνηση, παρά τιςδιχογνωμίες στο εσωτερικό της και τις αντιδράσεις βουλευτών, κατέληξε, τελικώς, στην άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1/1/2014.
Η κυβέρνηση, για να"χρυσώσει το χάπι" αυτής της οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτης απόφασης, σκέφτεται να θεσμοθετήσει μια σειρά κριτήρια, που θα σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Τα κριτήρια αυτά κάθε άλλο παρά θα αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς, αφού όλα δείχνουν ότι αφορούν ένα πολύ μικρό τμήμα όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
Είνα προφανές ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να βρεθούν στο δρόμο ή να εξαθλιωθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Ταυτόχρονα, η ουσιαστική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν θα ευνοήσει την χορήγηση νέων δανείων από τις τράπεζες, αντίθετα, θα δώσει την χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων, πράγμα που θα βουλιάξει την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Στη συνέχεια η iskra παραθέτει ρεπορτάζ, σχετικό με το θέμα,  από διάφορες ιστοσελίδες.
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ, ΔΗΘΕΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Στη γραμμή του διαχωρισμού μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτών που έχουν τη δυνατότητα κινείται η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας, παρά τις αντιρρήσεις, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την Αντιπολίτευση.
Σχετικές δηλώσεις έκανε το πρωί της Δευτέρας ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα» σημείωσε.Συμπλήρωσε ακόμα ότι όσο υπάρχει προστασία από τους πλειστηριασμούς, τόσο οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται και από στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών άκριτα, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη, που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα μελετάται με προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διαχωρισμός μεταξύ όσων αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και των κακοπληρωτών.

«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο» σημείωσε ο υπουργός.

Το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε το Σάβββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Θα δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές κατά σύστημα να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει στεγαστικό δάνειο.»
Παραθέτουμε και άλλο σχετικό ρεπορτάζ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μέριμνα για την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της «Ε», η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση διάταξης που θα αλλάζει το ισχύον από το 2008 καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα καθορίσουν τα κριτήρια ώστε να πληρώνουν εκείνοι που μπορούν, διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθούν άνεργοι και πολύτεκνοι ενώ υπογράμμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε  να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διαδρομής, κάνοντας ειδική αναφορά στη διογκωμένη ανεργία ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της σημερινής Ελευθεροτυπίας, η κυβέρνηση προωθεί την ψήφιση διάταξης στη Βουλή που θα αλλάζει το ισχύον από το 2008 καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας, τη μείωση του πλαφόν των 200.000 ευρώ για το ανεξόφλητο χρέος ενώ θα λαμβάνει υπόψιν και το χρόνο που έχει να εξοφλήσει δόσεις ο δανειολήπτης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου