Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια για τους πέντε συλληφθέντες

Εδώ και το εξαιρετικό Δ. Τύπου του

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την εκκένωση των τριών χώρων καταλήψεων




Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια για τους πέντε συλληφθέντες06/08/2013  [12:30]
-Συγκέντρωση συμπαράστασης στους 5 συλληφθέντες που θα οδηγηθούν σε λίγη ώρα στο Αυτόφωρο δίνουν σήμερα ομάδες αλληλέγγυων από την Αχαϊκή πρωτεύουσα.


Μέλη των ομάδων θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ολγας) και στη μία το μεσημέρι θα κατευθυνθούν στα δικαστήρια όπου θα γίνει η δίκη των πέντε συλληφθέντων.


-Στο Αυτόφωρο θα οδηγηθούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι τα πέντε άτομα, δύο άνδρες και τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν χθες κατά την διάρκεια της εκκένωσης του Μαραγκοπούλειου στο πλαίσιο της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το πρωί σε Μαραγκοπούλειο, πρωην Παράρτημα Πανεπιστημίου και στο ΤΕΙ Πατρών.


-Ηταν αποφασισμένη από καιρό, εκείνο που απέμενε ήταν η επιλογή του χρόνου για την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης των τριών δημοσίων κτιρίων που εδώ και χρόνια βρίσκονταν υπό κατάληψη. Χθες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εφόρμησαν ταυτόχρονα στο Παράρτημα της οδού Κορίνθου, το Μαραγκοπούλειο της Γούναρη και σε κτίριο του ΑΤΕΙ, στην οδό Νικολάου Γύζη.




Το πράσινο φως είχε ανάψει εδώ και καιρό ο Νίκος Δένδιας, μέσω αστυνομικών επιχειρήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως στην Πάτρα δεν είχε υπάρξει κάποια αντίστοιχη κίνηση. Εδώ και καιρό η Εισαγγελία Πατρών, με έγγραφό της προς την Αστυνομική Διεύθυνση, ζητούσε επιτακτικά να προχωρήσει στην απελευθέρωση των χώρων. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ καλούσε τον Δήμο να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση του κτιρίου του Παραρτήματος, που έχει περιέλθει πλέον στη δημοτική περιουσία.



Τελικά, επιλέχθηκε ο Αύγουστος για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, καθώς οι πληροφορίες που είχαν φθάσει στην Κρατική Ασφάλεια της Πάτρας ήταν ότι ελάχιστα άτομα επισκέπτονταν τους συγκεκριμένους χώρους το τελευταίο διάστημα.



Κατά τη διάρκεια εφόδου στο Μαραγκοπούλειο, μια ομάδα νεαρών που βρίσκονταν στο σημείο κατευθύνθηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ των καταλήψεων. Συνολικά η Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των τριών εφόδων, προχώρησε σε προσαγωγή 16 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τελικά τα 5. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 24 ετών και τρεις γυναίκες (μία 28χρονη Ελληνίδα, μία 28χρονη Ισπανίδα και μία 30χρονη Ελβετίδα), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές, ρευματοκλοπή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων.



Κατά την έφοδο στο Παράρτημα της οδού Κορίνθου, οι αστυνομικοί βρήκαν την εγκατάσταση και τον πλήρη εξοπλισμό του ραδιοφωνικού σταθμού «93,7 Ραδιο-Κατάληψη», ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, κονσόλα ήχου, μουσικά όργανα, ηχεία, κράνη, ρόπαλα, αντιασφυξιογόνες μάσκες, αυτοσχέδιες ασπίδες, πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και έντυπο υλικό.
Και στις τρεις εφόδους που έκαναν αστυνομικοί των ΜΑΤ, παρόντες ήταν εισαγγελικοί-δικαστικοί λειτουργοί, λόγω της σοβαρότητας της επιχείρησης. Επίσης είχαν ειδοποιηθεί και εκπρόσωποι φορέων στους οποίους ανήκουν τα συγκεκριμένα κτίρια, για να τα παραλάβουν.



Στην περίπτωση του Παραρτήματος, συνεργεία του Δήμου καθάρισαν την εξωτερική πλευρά από αφίσες και στη συνέχεια προχώρησαν στο κτίσιμο της εισόδου.



Η σύλληψη των πέντε νεαρών ατόμων είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν πυρήνες αλληλέγγυων που έσπευσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας να τους συμπαρασταθούν. Τα πέντε άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τελικά αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς τους ορίστηκε σήμερα δικάσιμος για τις πράξεις που τους αποδίδονται.






Υπό τον φόβο να γίνει κίνηση ανακατάληψης, περιμετρικά από τα τρία κτίρια παρέμεναν αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα υπήρξε και ενίσχυση από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις.




Για αυτό τον λόγο από χθες το πρωί στη Γούναρη και την Κορίνθου, όπως επίσης και στην οδός Γύζη κοντά στο ΑΤΕΙ, η αστυνομική παρουσία ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Πολλοί δεν γνώριζαν τι είχε προηγηθεί και θεώρησαν ότι είχε σημειωθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου