Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μαυρη είν' η νύχτα, στα βουνά..




Εκπνέει σιγά-σιγά και η φετινή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εμείς οι λογιστές ανεβήκαμε έναν άνευ προηγουμένου Γολγοθά. Δεν φταίνε φυσικά οι προγραμματιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Είμαι σίγουρος, πως και εκείνοι θα τράβηξαν τα μύρια όσα, για να εφαρμόσουν άρον-άρον τα νομοθετήματα των κυβερνόντων. Παντελής ανοργανωσιά. Ανεκδιήγητες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Έκδηλος πανικός, υπό την σπάθη των έξωθεν επιτρόπων, καταταλαιπώρησαν και αυτούς, κι εμάς, φυσικά και τους φορολογούμενους. Με τα διάφορα, που ενίοτε άγγιξαν και την γελοιότητα, δεν χρειάζεται να σας ταλαιπωρήσω, γράφτηκαν κατά κόρον, θα τα πήρε το μάτι σας.

Βασική, κυρίαρχη παρατήρηση φέτος, είναι βέβαια η δραματική ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ. Είτε πρόκειται για τους νέους ΑΝΕΡΓΟΥΣ(όπου το εισόδημα μηδενίστηκε), είτε για μισθωτούς, είτε για συνταξιούχους, το 2012 είναι μάλλον το πρώτο οικονομικό έτος, που είδαμε τέτοιο τσεκούρωμα. Φυσικά, η μείωση στα εισοδήματα, άγγιξε και τις μικρές επιχειρήσεις (προσωπικές αλλά και μεσαίες), που εάν δεν έκλεισαν με ζημιές (ή δεν έκλεισαν τελείως) πάντως θα εμφανίσουν εντυπωσιακά μικρότερα αποτελέσματα. 

Την μείωση στα εισοδήματα ήρθε (το 2012) να ‘συμπληρώσει’ τοσφαγιαστικό φορολογικό του κ. Βενιζέλου, που καθώς αφορούσε τα εισοδήματα του 2011, με την εγκληματική αναδρομική ισχύ του, επιβάρυνε τους φορολογούμενους με δυσβάσταχτους φόρους, την χρονιά που  πέρασε. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα διάφορα χαράτσια, τα ΕΤΑΚ, κλπ, είναι πολύ φυσικό το γιατί τα πολυπόθητα ‘έσοδα’ υστερούν: Όταν φορολογείς περισσότερο, και ταυτόχρονα μειώνεις τα εισοδήματα, δεν μπορείς να περιμένεις να εισπράξεις.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, μια σαφή (κι όχι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού) ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ του κράτους, ως προς τα εισπρακτικά μέσα. Εάν το καρώτο δεν εγκαταλείπεται (ευνοϊκότερες ρυθμίσεις πχ για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που όπως φάνηκε δεν απέδωσε στην πρώτη της εφαρμογή τα αναμενόμενα), η κυβέρνηση (υπό τις επιταγές φυσικά της τρόικας) παίρνει τώρα και τομαστίγιο. Το ΣΔΟΕ κάνει ντου και κλείνει προληπτικά επιχειρήσεις (ασχέτως εάν ανοίγουν την επόμενη και δουλεύουν κανονικά). Σήμερα, με υπουργική απόφαση καταργείται διάταξη του 74, δίνοντάς του την δυνατότητα να προβαίνει σε ελέγχους και αναγκαστικές κατασχέσεις όλες τις ώρες, ακόμη και το βράδυ, όλες τις μέρες της βδομάδες, ακόμη και τις νόμιμες αργίες.

Ωστόσο, οι κυβερνόντες, ξέρουν καλά πως με την μείωση στα εισοδήματα (που όλοι βλέπουν πως θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο), ακόμη κι αν εισπραχθούν, οι φόροι θα είναι λιγότεροι. Απ’ την άλλη, επίσης ξέρουν, πως στην πραγματική οικονομία, λόγω της φορολογικής επιδρομής, θα διογκωθεί και η ‘μαύρη εργασία’ (έχει ήδη καταγραφεί) αλλά και η φοροδιαφυγή. Μοιραία, επομένως, συνέπεια, θα είναι η στόχευση σε άλλες (πλην του εισοδήματος) φορολογίες. Ξέρουμε ήδη για την επερχόμενη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με πιο επαχθή τρόπο (μηδενισμό του αφορολόγητου, φορολόγηση αγροτεμαχίων, κλπ). Ακούμε για αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των τελών κυκλοφορίας αλλά και τουφόρου πολυτελείας για τα μεγάλα αυτοκίνητα ‘με τον μήνα’, τάχα μου για να ‘διευκολυνθεί’ ο φορολογούμενος να τα πληρώνει. Το χαράτσι της ΔΕΗ, ήδη παγιώθηκε για τουλάχιστον μέχρι το 2016, και πάει λέγοντας.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, βουλευτής κυβερνητικού κόμματος, ήδη μίλησε στην βουλή για τον ‘δημευτικό’ χαρακτήρα της φορολόγησης του κεφαλαίου. Δεν θα έπρεπε να απορεί. Στα νεοφιλελεύθερα σχέδια δεν είναι μόνο η φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας. Συμπεριλαμβάνεται και η κατάλληλη υπερ-συγκέντρωση του κεφαλαίου στα χέρια των λίγων. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, συνεχώς εκτοξεύονται οι απειλές για τους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων στις Τράπεζες σπιτιών. Σιγά-σιγά μας προετοιμάζουν καταλλήλως! Δεν έχει και μεγάλη σημασία, εάν το σπίτι το παίρνει το κράτος (που θα το ‘αξιοποιήσει’) έναντι φόρων ή η Τράπεζα, που θα το εκχωρήσει σε διεθνείς καρχαρίες για να μειώσει την χασούρα. Κάποιοι (οι ίδιοι) θα επωφεληθούν στο τέλος.

Την ολόμαυρη εικόνα συμπληρώνει η κατεδάφιση του Δημόσιου τομέα. Θυμάμαι, πως στην αρχική απογραφή των Δημ. Υπαλλήλων, είχαν καταγραφεί περί τις 725.000, ενώ φέτος ήδη ο αριθμός έχει πέσει κάπου στις 615.000. (κυρίως με το κύμα των συνταξιοδοτήσεων). Μετά το φιάσκο της ΕΡΤ (που συνεχίζεται), το πλιάτσικο οργιάζει. Νερά, τραίνα, λιμάνια, αεροδρόμια, ότι τέλος πάντων έχει κάποια ‘τιμή’, μπαίνει στην λίστα. Το περίφημο ‘νοικοκύρεμα’ και οι ‘διαρθρωτικές’ αλλαγές, για τους κυβερνώντες είναι απλά η ‘εκχώρηση’, οι ‘συγχωνεύσεις’, οι ‘καταργήσεις’ και οι απολύσεις. Ένα χρεοκοπημένο ‘κράτος’ (και μια χρεοκοπημένη πολιτική ελίτ για να επιβιώσει) βγάζει στο σφυρί ότι του απομένει και κατεβάζει τα ρολά, σ’ ότι δεν το παίρνει κανένας. Όσο για την περιβόητη ‘σωτηρία’ και την ‘παραμονή στο ευρώ’, απλά πρόκειται για το άγριο φέσωμα, μιας, μπορεί και περισσότερων, μελλοντικών γενιών: Δανειζόμαστε κεφάλαια, και εξοφλούμε ισόποσους τόκους: Τέτοια επιτυχία !..


Μέσα σ’ όλο ετούτο το ..Success story, φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η ‘χρεοκοπία’, το ‘ξεγύμνωμα’, η παντελής ανετοιμότητα της αριστεράς. Όλης της αριστεράς. Αλλά αυτό είναι άλλη ανάρτηση…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου