Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι «τζαμπατζήδες» και οι απολογητές-Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ











http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=380805
Εχοντας αποχαιρετήσει τους φίλους του και γυρίζοντας βράδυ στο σπίτι του παίρνοντας τρόλεϊ, ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο· κι όμως, υπήρξαν κάποιοι που ένιωσαν μεγαλύτερη ανάγκη να πουν ότι ήταν τζαμπατζής. 
«Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα.
Λογικό», έγραψε στο twitter γνωστή συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου. 
Ο σάλος που προκλήθηκε από αυτή τη μικρή φράση ήταν αντίστοιχος με την ένταση και τη βία που περιέκλειε.
Πολλοί έσπευσαν να υποβιβάσουν τη σημασία της, κάνοντας λόγο για κακοδιατυπωμένο σχόλιο σε μια άτυχη ή λάθος στιγμή, διαγράφοντας το όποιο πολιτικό της νόημα. 
Ανάμεσά τους, γνωστοί οργανικοί διανοούμενοι, τιμητές του δημόσιου λόγου και αριβίστες της πολιτικής ζωής, μίλησαν για όχλο, παραλήρημα μίσους και ανθρωποφαγικό λιντσάρισμα, ενώ δεν παρέλειψαν να δουν επίθεση κατά των συγγραφέων και του πνευματικού κόσμου. 
Ενας εξ αυτών παλαιότερα είχε γράψει στα social media πως η Ελλάδα μοιάζει με αεροπλάνο που πέφτει και πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θα πετάξουμε έξω.
Αλλη μία φορά, οι πιο αναγνωρίσιμοι από τους αυτοαποκαλούμενους πνευματικούς παράγοντες του τόπου, που τα τελευταία χρόνια προκαλούν περισσότερες συζητήσεις για τις πολιτικές τους τοποθετήσεις παρά για το πνευματικό τους έργο, ανέδειξαν εαυτούς ως τιμητές μιας υποτίθεται καθυστερημένης κοινωνίας, 
που δεν διαβάζει, 
δεν κατανοεί το μεγαλείο τους, τ
ολμά να αντιδρά σε ό,τι πουν και, κυρίως, 
τολμά να αμφισβητεί την ορθότητα των μνημονιακών πολιτικών. 
Αλλη μία φορά, οι οργανικοί διανοούμενοι έφεραν τον κόσμο στα μέτρα τους.
Δεν τόλμησαν να κάνουν καμία αναφορά στην προ εβδομάδων δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη πως «δεν θα ανεχθούμε άλλο τους τζαμπατζήδες στα μέσα μαζικής μεταφοράς», 
στη δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου πως «ο οδηγός και ο ελεγκτής του τρόλεϊ έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και τίποτε παραπάνω», 
στην εγκύκλιο του Οργανισμού Συγκοινωνιών που απευθύνεται στους εθελοντές ελεγκτές και τους προτρέπει «μην του κάνεις τη χάρη και τον αφήσεις ατιμώρητο. 
Αυτό επιβραβεύει τη συμπεριφορά του και μαθαίνει σε αυτόν και σε άλλους ότι ο καβγάς είναι ο τρόπος για να πάρουν αυτό που θέλουν». Ούτε αναφέρθηκαν στις παράλογες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων που στοχεύουν και πλήττουν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.
Σε μια χώρα παραδομένη στη διαπλοκή και τη γραφειοκρατία των δανειστών, 
σε μια χώρα όπου βαφτίζεται μεταρρύθμιση η προγραμματική σύγκλιση νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, οι κάθε λογής απολογητές τού συστήματος υπερασπίζονται τον ελεγκτή που κάνει τη δουλειά του, όταν από πουθενά δεν προκύπτει ότι το bullying στο χώρο εργασίας είναι δουλειά του οποιουδήποτε. 
Μην αναγκάζεις, λοιπόν, τον ελεγκτή να κάνει τη «δουλειά του», πλήρωσε 1,20 ευρώ γιατί αλλιώς μπορεί και να πεθάνεις. 
Το ρίσκο δικό σου από εδώ και πέρα.
Ο Στέλιος Σταυρίδης του ΤΑΙΠΕΔ ταξίδεψε με το αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη για να μεταβεί στο εξοχικό του στην Κεφαλονιά αμέσως μετά την πώληση του ΟΠΑΠ. Στα ιδιωτικά μονοπώλια της πλουτοκρατίας που ελέγχουν τη ζωή σου δεν υπάρχουν τζαμπατζήδες.
a.giannikos@eleftherotypia.net
http://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6977.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου