Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΜΙΣΘΩΝ 13% ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ!

ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ!
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΡΚΙΔΗ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ "ΛΑΓΟΣ" ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ»
Μείωση πάνω από 13% των μισθών για μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στο εμπόριο, προτείνει , με πρόταση βόμβα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και γνωστό στέλεχος της ΝΔ Βασίλης Κορκίδης. Σε διαφορετική περίπτωση,απειλεί ότι αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας, θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

«Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών», δηλώνει στην Ημερησία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Μάλιστα, σε νεότερες δηλώσεις του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ (16/8), ο Β. Κορκίδης είπε προκλητικότατα ότι η τρόικα που ανακατεύεται, όπως είπε, παντού, πιέζει για μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο της τάξης του 32%, "κι εγώ προσπαθώ να σώσω την κλαδική σύμβαση"!!!
Η δήλωσή του , βέβαια, στερείται επιχειρημάτων και πολλοί θα πουν και αξιοπιστίας καθώς η τρόικα ,όπως είναι γνωστό τοις πάσι , δεν πιέζει για μειώσεις μισθών συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων αλλά θέτει γενικούς δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους η τρόικα εσωτερικού καλείται να «υπηρετήσει» με ειδικότερα «δημοσιονομικά» μέτρα τα οποία θέτει προς τελική έγκριση στην τρόικα εξωτερικού.
Το γνωστό στέλεχος της ΝΔ αρχικά έλεγε ότι θα πρέπει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ-μνημονιακά επίπεδα ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά , στη συνέχεια μίλησε για μείωση 13% και κατόπιν προχώρησε σε πρωτοφανή αναδίπλωση επικαλούμενος την τρόικα για μια συλλογική σύμβαση η οποία δεν έχει καν λήξει!
Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δρα ως «λαγός» της τρόικας και της συγκυβέρνησης και στρώνει το τραπέζι σε τρόικα και συγκυβέρνηση για νέο ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
"Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εταίρους" δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων,Θάνος Βασιλόπουλος με αφορμή τη νέα προκλητική δήλωση Κορκίδη.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μάλιστα, προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22% - 32% που επιβλήθηκε με νόμο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέρθηκε, η κλαδική σύμβαση έληξε στο τέλος Ιουνίου, ενεργοποιώντας την τρίμηνη περίοδο της μετενέργειας, εντός της οποίας μπορεί να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση ως τις 31/10, πριν ανοίξει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις.
Επισημαίνεται ότι βάση του νόμου του μνημονίου 2 (4046/2012) , μετά την πάροδο του τριμήνου της μετενέργειας ισχύουν μόνο οι όροι του βασικού μισθού και τα επιδόματα τέκνων , σπουδών και επικίνδυνης εργασίας και αυτά εφόσον δεν ανατραπούν από ατομικές συμβάσεις!
Ο βασικός μισθός στο εμπόριο έχει ήδη μειωθεί κατά 6% σε σχέση με τα 918 του 2011-2012 και περάσει η πρόταση της εργοδοσίας, οι μισθοί θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2005-2006.
Η πρωτοβουλία των εργοδοτών να ανακινήσουν τον Δεκαπενταύγουστο θέμα μείωσης μισθών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων, που διατείνονται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούν τέτοιου επιπέδου μειώσεις στις ήδη ψαλιδισμένες αποδοχές τους.
Οι δηλώσεις  Κορκίδη αποτελούν πραγματικό μνημείο ανακολουθίας και προς τους συναδέλφους του ,αν σκεφθεί κανείς ότι  εκπροσωπεί τους μαστιζόμενους από την κρίση και την συνακόλουθη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λιανεμπόρους ανά την Ελλάδα, αυτούς οι οποίοι απειλούνται με «λουκέτο» τα καταστήματά τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Βέβαια , το γνωστό στέλεχος της ΝΔ, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι ήταν εκείνος ο οποίοςχαιρέτιζε με θέρμη το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι: «Η φωνή της χώρας μας στο εξωτερικό, που επίσημα εκφράζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ξανακούγεται σοβαρή και αξιόπιστη, ενώ χαρακτηρίζεται από διπλωματική υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο είναι στοιχείο αναγνώρισης της θέσης μας στην Ευρωζώνη και σημάδι εμπιστοσύνης στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Συνεπώς και η «πρόταση βόμβα» που εξαπέλυσε ως «λαγός» τρόικας και συγκυβέρνησης, να μειωθούν κατά 13% οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων ,δεν θα πρέπει να μας ξενίζει.
«Συμβιβαστική λύση» με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας θα επιδιώξει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, δηλώνει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν και τη μη υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΡΚΙΔΗ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ “ΛΑΓΟΣ” ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ»
Οργισμένη απάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην πρόταση Κροκίδη για μείωση μισθών 13% στο εμπόριο «Δεν υπάρχει καμιά σοβαρότητα σε μια τέτοια πρόταση η οποία πέφτει στο τραπέζι εν μέσω δεκαπενταύγουστου, εκτός κι αν ο κύριος Κορκίδης είναι ''λαγός'' της τρόικας και του κυβερνώντος κόμματος του οποίου, ας μην ξεχνάμε οτι, είναι μέλος».
Με τη φράση αυτή, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κύριος Θάνος Βασιλόπουλος, μιλώντας στο protothema.gr, εκφράζει τη δυσφορία και την πλήρη αντίδραση του κλάδου του σε ένα ενδεχόμενο μείωσης μισθών στους εμποροϋπαλλήλους.
Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί ένας διάλογος με τους εταίρους» λέει ο κύριος Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και της ΓΣΒΕΕ ο κύριος Κροκίδης μας είχε πει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε περεταίρω ύφεση και λουκέτα και τώρα βγαίνει και προτείνει μειώσεις μισθών. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας».

Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο κύριος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τους είχε πει ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσουν από Οκτώβριο και αφού λήξει το θέμα της μετενέργειας «και τώρα βγαίνει και κάνει δηλώσεις μέσα στον δεκαπεντεύγουστο».

Όπως υπογραμμίζει ο γραμματέας των εμπορουπαλλήλων η ΟΙΥΕ δεν συζητάει κανένα απολύτως σενάριο για μειώσεις μισθών, ενώ αφήνει αιχμές και για την αξιοπιστία του ίδιου του κύριου Β. Κορκίδη: «Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μας έκανε τα ίδια και με το ζήτημα των Κυριακών. Άλλα μας έλεγε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις και άλλα έλεγε μετά στα μέσα ενημέρωσης. Ενώ μας είχε πει ότι είναι αντίθετος με την λειτουργία των καταστημάτων γιατί είναι δυσβάστακτο το λειτουργικό κόστος κλπ, μετά βγήκε στα κανάλια και μας άδειασε συμφωνόντας με τις επιλογές της κυβέρνησης» λέει ο κύριος Βασιλόπουλος.
ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΕΚΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΑ 13% 
«Η πρόταση του Προέδρου της ΕΣΕΕ για δραστικές μειώσεις μισθών στο εμπόριο δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και σε κλείσιμο ακόμα περισσότερων μικρών εμπορικών καταστημάτων και κατά συνέπεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ήδη πρωτοφανούς ανεργίας στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ θα πρέπει επιτέλους να μας πει πότε λέει την αλήθεια, όταν ισχυριζόταν ότι θα πρέπει να επανέλθει ο κατώτερος εγγυημένος μισθός από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, ως μέτρο που θα συμβάλλει εκτός των άλλων και στηναναζωογόνηση της οικονομίας, ή σήμερα που προτείνει δραστικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενος στο εμπόριο αλλά και όλους τους εργαζόμενους της χώρας σεσυντονισμένους αγώνες, για να αποκρούσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της τρόικας και των μεγάλων επιχειρήσεων, για νέες σφαγιαστικές μειώσεις στους μισθούς τους.»
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου