Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΝΕΑ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΘΗΛΙΑ 10-12 ΔΙΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

antistasi_2ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ, ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Iskra: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΑ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (ΜΝΗΜΟΝΙΟ)!
Μετά τον υπερκυβερνήτη της χώρας Β.Σόιμπλε ακολούθησε, περίπου, ως «παπαγαλάκι» ο Γ. Στουρνάρας και αναγνώρισε από τις στήλες τουΚυριακάτικου (25/8) «Πρώτου Θέματος», ότι θα υπάρξει και νέο τροϊκανό χρηματοδοτικό πακέτο, στην πραγματικότητα θηλιά στο λαιμό της χώρας, αν και δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη νέα χρηματοδότηση θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ.
Το πακέτο αυτό, όπως επιβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας, θα κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ (τα δύο προηγούμενα πακέτα ήταν της τάξης των 110 και 130 δισ. αντίστοιχα), σε ανάλογο, περίπου, ύψος σαν αυτό που είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ και ήταν 11,5 δισ.
Το χρηματοδοτικό αυτό πακέτο θα δοθεί στην Ελλάδα για τα έτη 2014-2015 προκειμένου να είναι σε θέση να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν, με δύο λόγια η νέα χρηματοδότηση θα δοθεί μόνο και μόνο για να μπορέσουν να εξοφληθούν οι πιστωτές!!!
Και ποιοι είναι αυτοί οι πιστωτές, των οποίων τα ομόλογα λήγουν στη διετία 2014-2015;
Είναι κατά κύριο λόγο οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών - μελών, των οποίων τα ομόλογα που κατέχουνεξαιρέθηκαν από τα προηγούμενα «κουρέματα» (όχι όμως και τα ασφαλιστικά ταμεία)! Είναι, επίσης, διάφορα κερδοσκοπικά funds, τα οποία δεν μπήκαν προκλητικά στο «κούρεμα» και τώρα επωφελούνται, αντλώντας πανύψηλα κέρδη από μια κυβέρνηση η οποία, δυστυχώς, υποκύπτει και δέχεται να τα εξοφλήσει, παρά το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έπαιξαν σε βάρος του καθημαγμένουελληνικού λαού!
Ενώ ο Γ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι θα υπάρξει νέο χρηματοδοτικό πακέτο (σ.σ. το ελάχιστο ποσό του θα είναι τα 10-12 δισ., στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερο), ισχυρίζεται στο Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα» ότι δεν θα συνοδευτεί με νέους όρους, δηλαδή με νέο μνημόνιο, αφού, όπως είπε, το πρόγραμμα μέτρων μέχρι το 2015 έχει κλειστεί και δεν αλλάζει.
Ο ισχυρισμός αυτός του Γ. Στουρνάρα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Πρώτον, γιατί νέα μέτρα θα υπάρξουν έτσι κι αλλιώς. Κι αυτά είναι τα 4-5 δισ. δημοσιονομικών μέτρων που εκκρεμούν από το υπάρχον μνημονιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2016 και τα οποία θα απαιτήσει να τα συγκεκριμενοποιήσει στην εξέταση του Σεπτεμβρίου η τρόικα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων 4-5 δισ. , υποκαθιστώντας την εξεύρεση ανάλογου ποσού από την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων, μάλλον, δεν θα γίνει δεκτή, πέραν του ότι μπορεί να αποδειχθεί και περισσότερο επιζήμια.
Δεύτερον, η τρόικα ποτέ δεν δανείζει χρήματα (με οποιαδήποτε μορφή), χάνοντας την ευκαιρία ναθέσει όρους (μνημόνιο). Ποτέ δεν το έχει κάνει (ούτε το ΔΝΤ) και δεν θα το κάνει και τώρα. Πολύ περισσότερο που οι μνημονιακοί στόχοι (απαράδεκτοι έτσι κι αλλιώς), πάνω στους οποίους έχει κακώς δεσμευθεί η κυβέρνηση, είναι πολύ αμφίβολο, έως αδύνατο, να επιτευχθούν, πράγμα άλλωστε που αναγνωρίζει και ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, κατά τη συνομιλία του στο «Πρώτο Θέμα», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013.
Πέραν αυτών, όμως, η τρόικα θα συνοδεύσει τη νέα χρηματοδότηση με νέο μνημόνιο για ένα πολύ πιο ουσιαστικό λόγο, ο οποίος ενδόμυχα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του μεγαλοαστικού ελληνικού κατεστημένου και είναι η εργασιακή και κοινωνική «κινεζοποίηση» της χώρας.
Από το φθινόπωρο, η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο στην οποία το εκτοξευθέν χρέος (321 δισ. βλέπεεδώ) πνίγει την οικονομία και την κοινωνία, ενώ εντείνεται και παρατείνεται χρονικά η μνημονιακή λεηλασία, στο όνομα της εξυπηρέτησης των πιστωτών.
Αυτό το Φθινόπωρο, λοιπόν, οφείλουμε να το κάνουμε ένα Φθινόπωρο ανατροπής της κυβέρνησης και εκκίνησης μιας προοδευτικής Άνοιξης για τη χώρα.

Στην συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ, με τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής (25/8).

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα". Επίσης, υποστηρίζει ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές και νέα μέτρα.
Η στήριξη των 10 δις. ευρώ δεν θα πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι - οι υποχρεώσεις μας - και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».
Πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και διαμηνύει πως θα εφαρμοστεί ότι συμφωνήθηκε στο κρίσιμο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
«Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του χρέους. Υπάρχει όμως νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν», σημειώνει.
Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει η χώρα να δανειστεί από τις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών απαντά πως «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις, για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
Θεωρεί ωστόσο ότι αυτοί οι δύο στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014 με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. «Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά. Με βάση τα αποτελέσματα του 2013, θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τημείωση των επιτοκίων δανεισμού μας».
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη στο ΑΕΠ λόγω τουρισμού, επειδή το συνάλλαγμα που εισέρρευσε πρόσθεσε σε αυτό 2 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες.
«Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από τις offshore. Έχουν εντοπιστεί 10.000 offshore από τις οποίες έχουν ελεγχθεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατομμύρια, φανταστείτε οι 10.000 τι έσοδα μπορούν να φέρουν», επισημαίνει.
ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ «ΤΡΙΤΟ» ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο για το οποίο μίλησαν ΔΝΤ, Σόιμπλε και Στουρνάρας και το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Στουρνάρα και ΔΝΤ (ο Σόιμπλε δεν έκανε αριθμητική εκτίμηση), θα κινηθείμεταξύ 10-12 δισ., μπορεί να μην λάβει αποκλειστικά τη μορφή δανείου σε μετρητά αλλά να συμπεριλάβει διάφορες μορφές « διευκολύνσεων» προς την Ελλάδα, παράλληλα με τον απευθείας δανεισμό ενός ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση του υπό εξέταση πακέτου των 10-12 δισ. μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ ακόμα και στο 95%
  • Μείωση επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων στα 50 χρόνια
  • Ανανέωση των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών
  • Αξιοποίηση των αδιάθετων ποσών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • Νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τα παραπάνω.
Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου