Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Χρυσή Αυγή: Ένοχοι οι βουλευτές για την εγκληματική οργάνωση

 


Βίντεο- φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Επιμέλεια: Έλενα Καραθάνου, Χρήστος Μαζάνης 

Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία ανέμενε έξω από το δικαστήριο την ετυμηγορία, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση που κοινοποίησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, σύμφωνα με την οποία ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Δηλαδή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, δόλο κ.λπ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε! Γιε μου!» και το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Συνολικά 5,5 χρόνια διήρκησε ο δικαστικός αγώνας που οδήγησε την Δικαιοσύνη στη σημερινή απόφαση. Μία ιστορική απόφαση που χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, εγκληματική οργάνωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έπειτα συνεχίστηκε με την υπόθεση της επίθεσης των Αιγύπτιων αλιέων και αμέσως μετά με την υπόθεση της επίθεσης κατά των μελών του ΠΑΜΕ. 

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε τη Μάγδα Φύσσα μετά την απόφαση:

 

Δείτε το βίντεο:

 

Από το σύνολο των 17 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Π. Φύσσα οι 15 κρίθηκαν ένοχοι, πλην των Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών για την πράξη αυτή. Για την υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν και οι 4 κατηγορούμενοι, αλλά η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας έγινε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών. Ένοχοι κατά την έδρα και οι 5 κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων.

Σύμφωνα με τις πρώτες κατηγορίες, ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή. Επίσης, ένοχος για οπλοκατοχή κρίθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Για την εγκληματική οργάνωση

Ένοχοι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν τα στελέχη της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Γιώργος Πατέλης.

Για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν ένοχοι οι υπόλοιποι 11 συνάδελφοί τους, δηλαδή βουλευτές και στελέχη.

Πρόκειται για τους: Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρη Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Το δικαστήριο, σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα), το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ένοχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, που ζητούν ελαφρυντικά.

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιέων, Κώστας Παπαδάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί μία δικαίωση του πολύχρονου αγώνα… Tερματίζει τη φασιστική εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα. Στο κρίσιμο ερώτημα εάν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο απαντάει "ναι" με κεφαλαίο Ν...».

Δείτε το βίντεο

 

Δηλώσεις για την απόφαση του δικαστηρίου έκανε και ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Παναγιώτης Σαπουντζάκης, οποίος χαρακτήρισε «δίκαιη» την απόφαση του δικαστηρίου. «Χαρακτηρίστηκε εγκληματική (η Χρυσή Αυγή), η οποία πραγματικά είναι, όπως αποδείχθηκε κατά τη δράση της των 5,5 αυτών ετών. Έτσι λοιπόν, όλη της η ηγεσία θεωρήθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης...» ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, 15:11


https://www.zougla.gr/greece/article/enoxos-o-roupakias-gia-oles-tis-katigories



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου