ΝΕΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 7,5 ΔΙΣ ΤΟ 2013
Η ΤΡΟΪΚΑ "ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΙ" ΤΑ 2 ΑΠΟ ΤΑ 14,5 ΔΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΤΟΥ!
Μόνο ως τεραστίου μεγέθους νεοφιλελεύθερη επιδρομή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2013!
Πρωτοφανής σε μέγεθος φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (μισθωτούς, συνταξιούχους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αγρότες,ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες) δραματικές περικοπές στις εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες,«ληστεία» μισθών και συντάξεων, πλήρης διάλυση του δημοσίου τομέα με αποκρατικοποιήσεις-ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και καταστροφικές συγχωνεύσεις, επίθεση στις δομές των ΟΤΑ, πλήρης απορρύθμιση της εναπομείνασας δημόσιας Υγείας και Παιδείας .Ένα πακέτο μέτρων ύψους 14 Δις (και βάλε) εκ των οποίων πλέον των 7,8 Δις το 2013!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά τις σημερινές συναντήσεις τρόικας-Στουρνάρα , η τρόικα αμφιβάλλει για σειρά μέτρων, ύψους 2 δις ευρώ και προωθεί νέα ισοδύναμα φτωχοποίησης (μέχρι και την κατάργηση δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ ζήτησαν).
Από την άλλη οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης, κατά την προσφιλή τους «συνήθεια», θα ακολουθήσουν και πάλι την τακτική τραβάτε με κι ας κλαίω και με πόνο καρδιάς θα δώσουν στον λαό να πιεί το νέο πικρό ποτήρι!
Την ολοκληρωτική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων γενικότερα επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα!
Οι συζητήσεις-θεατρικές παραστάσεις του «τρίο» της συγκυβέρνησης, του Στουρνάρα και τηςτρόικας καταλήγουν σε πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους τοκογλύφους-δανειστές.
Το μνημονιακό αυτό πακέτο οδηγεί στην λαιμητόμο την κοινωνία και την οικονομία. Νέα αύξηση της ανεργίας, νέος κύκλος λιτότητας και ύφεση εφιάλτης για 6ο συνεχόμενο έτος.
Μια συγκυβέρνηση η οποία είχε κάνει σημαία της την επαναδιαπραγμάτευση προεκλογικά έρχεται μέσω των μνημονιακών της αδιεξόδων να χορέψει στον τροϊκανό ρυθμό και να δώσει τα πάντα στους τοκογλύφους – δανειστές.
Η ανατροπή της συγκυβέρνησης της φτωχοποίησης και του ξεπουλήματος και η ανάγκη η συγκρότησης ενός παλλαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με πυρήνα του τις συνεργαζόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, με βάση ένα κοινό ριζοσπαστικό προωθημένο πρόγραμμα συνιστά μονόδρομο για το σύνολο των εργαζομένων, των ανέργων, της αγροτιάς και του μικρομεσαίου επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου.
Επίσης, εκτιμάται ότι αν εξαιρεθούν οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, θα διαμορφωθεί -πρωτογενές- πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ.
Για εφέτος, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ύφεση 6,5%,έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ.
Η μείωση αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στο-6,1%, με την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται κατά 5,9%, τη δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και τις επενδύσεις κατά 3,7%.
Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,1% στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,5% και τις εισαγωγές ναμειώνονται κατά 5,3%.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, μετά τη μείωση επιστροφών για το οικονομικό έτος 2013, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 46,742 δισ. ευρώ (έναντι των εκτιμήσεων του 2012), μειωμένα κατά 4,5%. Η υστέρηση των εσόδων εφέτος αναμένεται να προσεγγίσει τα 2,21 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες τπροβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,58 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 5,23 δισ.ευρώ ή 8,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2012.
Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 45,295 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,091 δισ. ευρώ ή 4,4% συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2012.
ΣΤΟ 24,7% Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Το ποσοστό ανεργίας, χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμάται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013, και να διαμορφωθεί στο 24,7% του εργατικού δυναμικού (από 23,5% εφέτος), κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3%.
Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2013, επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή το 2013 εκτιμάται στο 0,7%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου:
• Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ το 2011.
• Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, χωρίς νέα -εκτός προϋπολογισμού- μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.
• Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους, επί του παρόντος, ίσου ύψους με ότι προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013.
• Η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, μέσα από τις δόσεις του δανείου την περίοδο 2012-2013, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Ειδικότερα, εφέτος θα εξοφληθούν 3,5 δισ. και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013.
Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2013 βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:
* στην εφαρμογή ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016,
* στην υιοθέτηση και υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών,
* στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,
* στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και
* στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.
* στην υιοθέτηση και υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών,
* στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,
* στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και
* στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.
ΜΕΤΡΑ 7,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2013
Για το 2013, προβλέπονται μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Ειδικότερα, από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 483 εκατ. ευρώ, από την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 100 εκατ. ευρώ, από τη μισθολογική δαπάνη 1,1 δισ. ευρώ, από τη δαπάνη για συντάξεις 3,799 δισ. ευρώ, από τα κοινωνικά επιδόματα 347 εκατ. ευρώ, από την υγειονομική περίθαλψη 803 εκατ. ευρώ, από την Άμυνα 304 εκατ. ευρώ, από την Παιδεία132 εκατ. ευρώ και από τον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ 241 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα μέτρα είναι ύψους 7,308 δισ. ευρώ.
Από το σκέλος των εσόδων, προβλέπονται έσοδα ύψους 492 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση εσόδων από τον «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων υπολογίζεται στα 427 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, 5 εκατ. ευρώ και από τη μείωση επιστροφών εσόδων 60 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι στο προσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στα νέα φορολογικά μέτρα που αναμένονται, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η νέα κλίμακα για μισθωτούς-συνταξιούχους.
«ΚΕΝΟ» 2 ΔΙΣ. ΕΒΓΑΛΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Σε νέα φάση εισέχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αυξήσεις φόρων. H συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας διήρκεσε 1,5 ώρα.
Κατά την αποχώρησή του ο κ. Τόμσεν δεν έκανε κανένα σχόλιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται ότι απορρίπτει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας στο Μέγατο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Περίπου σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τουςεπικεφαλής της τρόικας η οποία παραμένει στην Αθήνα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων προβλέπει μειώσεις δαπανών ύψους 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015-2016), ανεβάζοντας το ύψος των περικοπών στα 11,418 δισ. ευρώ.
Έξω από το υπουργείο Οικονομικών ήταν μέλη των «Ανεξ. Ελλήνων» που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας όταν έφθασαν στο υπουργείο, χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο επεισόδιο.
Το πακέτο των νέων μέτρων παραμένει ανοικτό για την τρόικα, καθώς έχουν επιφυλάξεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ, ενώ επιμένουν στην κατάργηση και των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο η δόση του δανείου να δοθεί τελικώς προς τα μέσα Νοεμβρίου, ίσως μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εκτιμάται θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.
Ανοιχτό παραμένει ποιες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εφέτος ή θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014.
Με τις προωθούμενες αλλαγές περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσειςθα φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η νέα κλίμακα για τους μισθωτούς που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελείται από τέσσερα κλιμάκια 10%, 18%, 25% και 35%, ενώ επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το επιπλέον αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για το ένα παιδί, των 4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά και των 7.000 ευρώ για τα 3 παιδιά.
Παράλληλα, φέρεται να εξετάζει -μετά από πιέσεις της τρόικας- την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης, καθώς σύμφωνα με το θεώρημα εκείνων που προτείνουν το νέο αυτό φόρο οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε δικά τους σπίτια έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.
Η «ιδέα» βασίζεται σε έκθεση της Κομισιόν που θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων. Μετά την μόλις 35 λεπτών συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ακολούθησε συνεργασία του Α.Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών.
Εν τωμεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η διαβούλευση είναι εργώδης και ότι ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας φανερά προβληματισμένος, τόνισε ότι γίνονταιδιαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών «έχουν ζητήσει διευκρινίσεις, τις οποίες παρέχουμε και οιδιαπραγματεύσεις και συζητήσεις συνεχίζονται» σχολίασε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.
Σαφώς θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαβεβαίωσε ακόμη.
Ο υπουργός Οικονομικών παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων απέφυγε να απαντήσει τι ακριβώς αμφισβητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε ποιο ποσό ανέρχεται η διαφορά, αλλά και τι αντιπροτείνουν.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα φέρεται να αμφισβήτησε μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ στα οποία είχαν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι. Ωστόσο, ο Γ.Στουρνάρας δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή εξερχόμενος του Μαξίμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου