Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ο Κεν Λόουτς στην Αθήνα: «Είμαι με όσους λένε Όχι και αντιστέκονται»

Ο Κεν Λόουτς στην Αθήνα: «Είμαι με όσους λένε Όχι και αντιστέκονται»

 Γιώργος Ρούσσο

Στη Αθήνα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, δημιουργός Κέν Λόουτς. Καλεσμένος του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφο ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα Συνέντευξη Τύπου στην  αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας για  τον Κινηματογράφο, αλλά και τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Βρετανία και την Ευρώπη. Το Tvxs.gr ήταν παρών και σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του.

Ευδιάθετος, με χιούμορ και ενημερωμένος σε πολλά θέματα, εμφανίστηκε ο Κεν Λόουτς στη Συνέντευξη Τύπου. Αρχικά ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους και ειδικά τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη - Διευθυντή του Φεστιβάλ, 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - για το έργο του και τη συμβολή του στο Ευρωπαϊκό Σινεμά.
Ερωτηθείς σχετικά με το Brexit ο Βρετανός σκηνοθέτης ήταν κατηγορηματικός: «Το κύριο θέμα για το Brexit δεν είναι οι άνθρωποι αλλά οι εταιρείες και το χρήμα που διακινείται, πίσω από αυτό». Για να συμπληρώσει: «Η ειρωνεία είναι ότι ενώ η θεωρία του καπιταλισμού είναι ισχυρή, στην πράξη είναι πολύ αδύνατη μέσα στην κοινωνία».
«Ο πλανήτης καταστρέφεται καθημερινά και θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά να δείχνουμε αλληλεγγύη στον διπλανό μας», είπε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος δημιουργός, ενώ αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που με ενδιαφέρουν είναι αυτοί που λένε "ΟΧΙ, φτάνει πια". Που ξεσηκώνονται, παλεύουν και αντιστέκονται... Παρακολουθώ με μεγάλη θλίψη αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και η αλληλεγγύη μου είναι δεδομένη στους Έλληνες.»
Αναφορικά με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Κεν Λόουτς, επισήμανε: «Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί για το συμφέρον των λαών και των πολιτών, αλλά για το συμφέρον των εταιρειών [...]  Ελπίζω ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω του στους Εργατικούς, ανθρώπους που παλεύουν και αντιστέκονται, ώστε να κάνει την αλλαγή.»
«Ο Καλλιτέχνης έχει πλέον ηθικό καθήκον να λέει την αλήθεια. Και αυτό μπορεί να γίνει με τόσους πολλούς τρόπους [...] «Αλλά, οποιαδήποτε πρόταση αρχίζει με το "Ο Κινηματογράφος Πρέπει" δεν με ενδιαφέρει. Στην Τέχνη δεν υπάρχουν "Πρέπει"...» - Κεν Λόουτς
«Θέλουμε μία Ευρώπη όπου δε θα υποχρεώνεσαι να φύγεις σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης [...] Η δύναμη αλλά και η ομορφιά του Ευρωπαϊκού Σινεμά βασίζεται στις διαφορετικές γλώσσες, τα ήθη και τα έθιμα [...] Όχι δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική. Ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του από αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα [...] Αλλά για να αντισταθούμε στη νέα τάξη πραγμάτων, οι Βρετανοί δεν μπορούν μόνοι τους, ούτε οι Έλληνες μπορούν μόνοι τους. Οι λαοί πρέπει να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης και να συνεργαστούν [...] Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος των εκάστοτε καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Ο πόλεμος μεταξύ των εργατικών τάξεων, ώστε να έχουν εν τέλει φτηνό εργατικό δυναμικό...» - Κεν Λόουτς
Γεννημένος στις 17 Ιουνίου του 1936, στο Γουόρικσερ της Αγγλίας, ο Κεν Λόουτς παραμένει διαχρονικά ένας κορυφαίος κινηματογραφιστής, πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής, όντας πιστός στις αρχές του. Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης - ίσως ο κορυφαίος εκφραστής του κοινωνικού ρεαλισμού στον Κινηματογράφο - καταφέρνει μέσα από τις ταινίες του να μεταφέρει την εκάστοτε πολιτική κατάσταση και τον κοινωνικό προβληματισμό που τον διακρίνει, στην μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας μας ένα Σινεμά υψηλών απαιτήσεων, που προβληματίζει και θέτει ερωτήματα στον θεατή.
«Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, αυτό που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται - πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος.» - Κεν Λόουτς
30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.
Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr ήταν και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.
http://tvxs.gr/news/sinema/o-ken-looyts-stin-athina-eimai-me-osoys-lene-oxi-kai-antistekontai


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου