Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου - Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου - Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

πορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα - Σωτήρης Σκουλούδης

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργου Ρούση. 



Για το βιβλίο του με τίτλο «Ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» μίλησαν οι: Μαρία Παπαγεωργίου, Ευθύμης Φλέγκας, Αλέκος Χαλβατζής, Ζωή Χρυσή, ενώ συντονιστής ήταν ο Κάρολος Ρούσης. 

«Επιδιώκω να αναδείξω την επικαιρότητα του ζητήματος σήμερα, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και προσπαθώ να αποκαταστήσω την χαμένη τιμή του γράμματος της κομμουνιστικής χειραφέτησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας και καθηγητής Γιώργος Ρούσης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στο Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα βιβλίο για μεγάλα όνειρα, για ένα βιβλίο που επιδιώκει να συμβάλει με τις λιγοστές μου δυνάμεις στην επίτευξη αυτών των ονείρων».

Δείτε τις δηλώσεις του συγγραφέα στο zougla.gr: 




To πάνελ από αριστερά: Ευθύμης Φλέγκας, Ζωή Χρυσή, Κάρολος Ρούσης, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέκος Χαλβατζής
To πάνελ από αριστερά: Ευθύμης Φλέγκας, Ζωή Χρυσή, Κάρολος Ρούσης, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέκος Χαλβατζής

Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του
Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου: 





Λίγα λόγια για το βιβλίο
Βιώνουμε τον παραλογισμό, οι παραγωγικές δυνάμεις να είναι πιο αναπτυγμένες από ποτέ και η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων να χειροτερεύει. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Μια από τις πιο κραυγαλέες πτυχές αυτού του παραλογισμού συνίσταται στο ότι, αντί ο χρόνος που κερδίζεται με την αυτοματοποίηση να έχει ως επακόλουθο την απαλλαγή των ανθρώπων από τον βραχνά της καταναγκαστικής δουλειάς, αυτός να παίρνει τη μορφή της ανεργίας, ενώ παράλληλα να εντείνεται η εκμετάλλευση όσων συνεχίζουν να εργάζονται.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη των κεφαλαιοκρατών, μπροστά στη νέα πραγματικότητα, όχι μόνον δεν αυτοκαταργείται οικειοθελώς, όπως σε τελευταία ανάλυση διατείνονται ορισμένοι (λόγου χάρη ο Negri), αλλά για να διατηρήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία της στα σύγχρονα μέσα παραγωγής και την εξουσία της, οξύνει ακόμη παραπέρα τις αντιθέσεις του συστήματος, με κύριο θύμα τους εργαζόμενους.
Και όλα αυτά, ενώ σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής είναι δυνατόν, με προϋπόθεση την ανατροπή του καπιταλισμού, ο ελεύθερος χρόνος να γίνει κυρίαρχος και να είναι αυτός και όχι ο βαθμός εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο το μέτρο του πλούτου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο ενός επαναστατικού πολέμου θέσεων, η δραστική μείωση του χρόνου εργασίας -δίχως μείωση των απολαβών και εντατικοποίηση της εργασίας-, και όχι η διατήρησή του, πρέπει να αποτελέσει άμεση αγωνιστική διεκδίκηση για το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, ένα οχυρό προς άμεση κατάληψη. 



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 
O Γιώργος Ρούσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948.

Είναι καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι γνωστός αγωνιστής-διανοητής της Αριστεράς. Προσχώρησε σε νεαρή ηλικία στις γραμμές των Λαμπράκηδων και στη συνέχεια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ ως το 1989, οπότε και διαφώνησε με τη δεξιά στροφή του. Ακολούθως, και για διάστημα δύο ετών, εντάχθηκε στο ΝΑΡ και έκτοτε δρα ως ανένταχτος αριστερός.

Οι ερευνητικές-συγγραφικές ανησυχίες του, οι οποίες αντιμετωπίζονται από μαρξιστική σκοπιά, στρέφονται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στο κράτος και στην κοινωνική χειραφέτηση.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία. Τα πιο σημαντικά από τα βιβλία του είναι:

o Ο Λένιν για τη γραφειοκρατία (Σύγχρονη Εποχή)
o Ασιατικός τρόπος παραγωγής και σοσιαλισμός: Κοινά σημεία και διαφορές (Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, Σύγχρονη Εποχή)
o Κομμουνισμός τέλος ή αρχή της ιστορίας (Στάχυ)
o Το κράτος: Από τον Μακιαβέλι στον Βέμπερ: Μια κριτική παρουσίαση των σημαντικότερων κλασικών θεωριών για το σύγχρονο κράτος (Γκοβόστης)
o Ο Λόγος στην Ουτοπία: Για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία πέρα από το φαύλο κύκλο της αποξένωσης και της αστικής ηγεμονίας (Γκοβόστης)
o Αρχαία Δημοκρατία για πάντα νέα: Ή η σύγχρονη δημοκρατία ως τερατογένεση της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας και της φιλοσοφικής κριτικής της (Γκοβόστης)
o Σύγχρονη Επαναστατική Διανόηση (Γκοβόστης)
o Ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς (Γκοβόστης) (βιβλίο που θεωρεί ως το πιο ώριμο και αξιόλογο έργο του).

Η τελευταία εργασία του είναι μια μεγάλη εισαγωγική μελέτη 140 σελίδων, για την έκδοση του 1932, του έργου του Κάρλ Μαρξ Για το Εβραϊκό ζήτημα (Γκοβόστης).

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση:












http://www.zougla.gr/politismos/article/stin-anazitisi-tou-elef8erou-xronou---sosialismos-i-varvarotita


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου