Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Blue Flag 2017: Τα ελληνικά F-16 στην έρημο Νεγκέβ

Blue Flag 2017: Τα ελληνικά F-16 στην έρημο Νεγκέβ



Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η κοινή στρατιωτική αεροπορική άσκηση «Blue Flag 2017» με τη συμμετοχή οκτώ χωρών.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με τέσσερα F-16 Block 52+ Advance της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον ΆραξοΤα στρατιωτικά γυμνάσια διεξάγονται από τις 2 Νοεμβρίου στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και σ' αυτά συμμετέχουν 70 μαχητικά αεροσκάφη. 

Η άσκηση εξελίσσεται σε μία ασταθή γεωπολιτικά περιοχή, με ανοικτά μέτωπα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν θα πληρώσει κανένα τέλος συμμετοχής για την άσκηση όπως οι υπόλοιπες (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ινδία). 

Γερμανικά Eurofighter πραγματοποιούν ασκήσεις μαζί με γαλλικά Mirage 2000D, ισραηλινά, ελληνικά, αμερικανικά, πολωνικά και ιταλικά F-16, καθώς και ινδικά μεταγωγικά C-130J. 

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) συμμετέχει στην άσκηση (η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου) με τέσσερα F-16 Block 52+ Advance της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Η συγκεκριμένη άσκηση διεξάγεται για τρίτη φορά στην αεροπορική βάση Ούβντα στο νότιο Ισραήλ.
Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί ακόμη δύο (σ.σ.: το έτος 2013 και το 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η χώρα μας και οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει και στις τρεις ασκήσεις.

Για δεύτερη φορά δίνουν το παρών Πολωνία και Ιταλία, ενώ οι υπόλοιπες τρεις χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ινδία) συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εν λόγω άσκηση.

Υπενθυμίζεται πως γαλλικά μαχητικά για πρώτη φορά είχαν πετάξει πάνω από το Ισραήλ το 1956, οπότε πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με τη Βρετανία για την κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ.

Bίντεο του euronews.gr από τη στρατιωτική άσκηση:
 



Τα σενάρια και οι στόχοι

Όσον αφορά στο βασικό σενάριο, οι ξένες αποστολές καλούνται να αντιμετωπίσουν την απειλή εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος, με την Κόκκινη Μοίρα της ισραηλινής αεροπορίας να παίζει τον ρόλο του εχθρού (με 35 αεροσκάφη). Μεταξύ άλλων διεξάγονται αερομαχίες, αποστολές κρούσης, αμυντικές αντιαεροπορικές ασκήσεις, ηλεκτρονικός πόλεμος κ.λπ.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίσης πτήσεις σε σχηματισμό μεταξύ αεροσκαφών από διαφορετικές χώρες. 

Ο στόχος των αεροπορικών γυμνασίων είναι διττός: αφενός να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και χωρών οι οποίες αντιμετωπίζουν ίδιες ή παρόμοιες προκλήσεις με τη χώρα. Αφετέρου η κάθε χώρα να μοιραστεί εμπειρία και να αντλήσει γνώση από την άλλη.

Συνολικά λαμβάνουν μέρος περίπου 1.000 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, μετέβη στο Ισραήλ τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, προσκεκλημένος του Ισραηλινού ομολόγου του, υποπτεράρχου (Ι) Άμικαμ Νόρκιν, για να δώσει το παρών στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day).

Διαβάστε επίσης:


http://www.zougla.gr/greece/article/blue-flag-2017-ta-elinika-f-16-stin-erimo-negev

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου