Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πνίγουν τα υπόγεια και τη φτωχολογιά

Πνίγουν τα υπόγεια και τη φτωχολογιά
του Δημήτρη Σταμούλη
«Γίναμε Δαμασκός», είπε η δήμαρχος Μάνδρας, δίνοντας μια εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων του ακήρυχτου ταξικού πολέμου που ζουν κατά κύματα οι εργατουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων, όταν βρεθούν στο μάτι μιας έντονης κακοκαιρίας.
Ένα πραγματικά βομβαρδισμένο τοπίο άφησαν οι πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, σε ένα έγκλημα που πολλοί επίσημοι έσπευσαν να ομολογήσουν –για να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω βέβαια– ότι ήταν προαναγγελθέν. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι οι λεγόμενες φυσικές καταστροφές πλήττουν διαρκώς φτωχές και εργατικές περιοχές της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Παλιότερα είχαμε το Περιστέρι και τα Άνω Λιόσια, πιο πρόσφατα τις Αχαρνές, τον Ρέντη και τώρα την Μάνδρα. Πόλεις που οικοδομήθηκαν άναρχα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, για να στεγάσουν χιλιάδες εργάτες των γύρω εργοστασίων της εκάστοτε «ανάπτυξης» του εγχώριου καπιταλισμού.
Επομένως το έγκλημα στην Δυτική Αττική είναι ταξικό! Η Μάνδρα δυστυχώς αποτελεί ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα. Το καμπανάκι της απόλυτης καταστροφής είχε χτυπήσει δύο φορές στο παρελθόν. Η πλημμύρα του 1996 είχε ως θύματα δύο νεκρούς. Ακολούθησαν άλλες δύο πλημμύρες του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης το 2002 και το 2015, μόνο με υλικές ζημιές. Και αυτές τις ημέρες ζήσαμε το τελειωτικό χτύπημα. Όλη η πόλη είναι χτισμένη σε μια μεγάλη μπαζωμένη περιοχή, που έχει φράξει τον ρου μεγάλων χειμάρρων. Η βιομηχανική και η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής έγινε εγκάρσια στη διεύθυνση ροής αυτών των χειμάρρων. Μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Βακόντιος ΑΒΕΕ που ανήκει στην Μπήτρος (μια από τις μεγαλύτερες μονάδες εμπορίας, επεξεργασίας και μεταποίησης προϊόντων σιδήρου και χάλυβα), είναι κτισμένες πάνω στο ρέμα Σούρες, όπως άλλωστε και το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας σε εγκάρσια σχέση με τη ροή του χειμάρρου!

Στην προχθεσινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Με τα λεφτά των ΕΣΠΑ γλεντάν τα αφεντικά, στη Μάνδρα πνίγουν τη φτωχολογιά»! Ο πακτωλός των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται ότι διαθέτει η ΕΕ και ξεκοκαλίζει το κατασκευαστικό κεφάλαιο, με ντίλερ τις κυβερνήσεις και τις τοπικές δημοτικές εξουσίες, είτε προορίζονται για έργα βιτρίνας είτε για να θωρακίζουν επιλεκτικά έργα, με πιο εμβληματικό παράδειγμα τα 150 εκατ. ευρώ που διέθεσε η περιφερειακή Αρχή της Ρ. Δούρου για την πρώτη φάση μόνο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, καθ’ υπόδειξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σε περιοχές, όμως, με εργάτες και φτωχούς, όπως η Μάνδρα, δεν έγινε το παραμικρό έργο υποδομής όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν επιστήμονες, το 2009 εγκρίθηκε η επέκταση της πόλης στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης μέσα στη λεκάνη κατάκλυσης του ομώνυμου ρέματος. Επιπλέον, κανένα έργο εκτροπής δεν έχει λάβει χώρα παρά τη διαχρονικότητα του φαινομένου. Ο παραμικρός σχεδιασμός για το πού θα οδεύουν τα πλημμυρικά και μη νερά που θα διέρχονται από τον νέο οικιστικό ιστό της πόλης.
Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων για τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών και ιδιωτικών μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα καθώς και τα αποψιλωμένα δάση είναι διαχρονικές και μεγάλες. Όλοι αυτοί, μιλούν για «ακραία καιρικά φαινόμενα», για «προδιαγεγραμμένη τραγωδία» και άλλα υποκριτικά, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξαν τίποτα. Όταν η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα υπάρχει από το 2015, ενώ όπως καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η παρέμβαση για τη διευθέτηση του χειμάρρου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα κοστολογούταν σε μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όπως φαίνεται δεν μπορούν να …«αξίζουν» οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής. Εκ των υστέρων η Δούρου θυμήθηκε ότι …ωριμάζουν και προχωρούν τα αντιπλημμυρικά και ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατ. ευρώ…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ένα χέρι δήθεν μοιράζει κοινωνικά αντίδωρα εξαπάτησης των φτωχών εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, θύματα της αστικής μνημονιακής πολιτικής. Αλλά με το άλλο χέρι, συνεχίζει μέσω της Περιφέρειας Αττικής, να χαρίζει εκατομμύρια σε προέδρους ΠΑΕ για γήπεδα ποδοσφαίρου, και να λειτουργεί ως κράτος υπηρέτης της «επιχειρηματικότητας». Ακόμα και τα μέτρα που εξήγγειλε για τους πληγέντες είναι απαράδεκτα. Δίνει …πίστωση χρόνου, χωρίς να τολμά να διαγράψει τα χρέη των χρεοκοπημένων εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, όταν οι πιο πολλοί από αυτούς έμειναν με τα ρούχα που φορούν.

http://prin.gr/?p=17630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου