Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Εναν μήνα μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσής του στην Τουρκία από τον Αρειο Πάγο, κορυφώνεται σήμερα στο Εφετείο Αιγαίου στην Ερμούπολη ο πολύμηνος αγώνας για την οριστική δικαίωση του 30χρονου Κούρδου φοιτητή Ιατρικής, συνδικαλιστή αριστερών κουρδικών οργανώσεων, Feyyaz Bayram.
Δεν του έφτανε το γεγονός ότι στην Τουρκία διώκεται γιατί «παρακινούσε σε διαδήλωση» άλλους συμπατριώτες του πριν από επτά χρόνια, σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες των ελληνικών αρχών για διακίνηση μεταναστών.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, ως στέλεχος ο ίδιος του κεντρικού συμβουλίου Νεολαίας του HDP, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, την οικογένειά του και την Ιατρική Σχολή, από φόβο για τη ζωή του.
Στην Ελλάδα συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 σε δουλεμπορικό σκάφος μαζί με άλλους περίπου 120 πρόσφυγες, ύστερα από μηχανικό πρόβλημα που προέκυψε στα ανοιχτά της Μήλου.
Λόγω του ότι στο σκάφος ήταν ο μοναδικός Τούρκος πολίτης, κατηγορήθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι έκανε παράνομη μεταφορά προσώπων, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
Ολοι όσοι ήταν πάνω στο σκάφος διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο πληροφορήθηκε για το περιστατικό από τηλεφώνημα που έκανε ο ίδιος ο Κούρδος.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και πριν παρουσιαστεί η βλάβη, ο Feyyaz, όντας ο μοναδικός στο πλοίο που γνώριζε αγγλικά, κουρδικά και κυρίως τουρκικά, δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις από τον Τούρκο διακινητή, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες από τους Μολδαβούς ναυτικούς, που δεν μιλούσαν τουρκικά, για την πορεία του πλοίου.
«Είναι φανερό, λοιπόν, ότι από τα στοιχεία, αλλά, κυρίως, από την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Feyyaz Bayram δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Οχι μόνο δεν έκανε παράνομη μεταφορά προσώπων, αλλά είναι στην ουσία πρόσφυγας από την Τουρκία λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, είναι θύμα που διώκεται στην πατρίδα του για την πολιτική του δράση», αναφέρει ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου.
«Είμαι επί 11 μήνες στη φυλακή στη Χίο, μαζί με τρεις Μολδαβούς και τον καπετάνιο του πλοίου, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τους πρόσφυγες και μας έσυραν προς τον θάνατο. Δεν θέλω να χάσω τις ελπίδες μου στη Δικαιοσύνη και στη ζωή», μας έγραψε μέσα από τη φυλακή ο Feyyaz, ευχαριστώντας όσους του συμπαραστέκονται στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου