Νίκος Σπυρόπουλος
Η Εισαγγελία Εφετών προτείνει να καθίσει στο σκαμνί για κακουργηματικές πράξεις ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης ο ήδη υπόδικος, πρώην πράκτορας και διευθυντής κατασκοπείας της ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης. Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών κατηγορείται μαζί με ακόμη πέντε συνεργάτες του για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας που δρούσε με συγκεκριμένα σχέδιο, εκμεταλλευόμενη πληροφορίες από την ΕΥΠ ώστε να διαπράττει κακουργήματα. Η εισαγγελέας που χειρίστηκε τη δικογραφία «καίει» στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών τον Κώστα Αγγελάκη καθώς τον καταδεικνύει ως τον εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης, πράγμα που αν αποδειχθεί επισύρει ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνων.
Η εισαγγελική πρόταση κατονομάζει τον Αγγελάκη ως ενορχηστρωτή όλων των «επιχειρήσεων», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι εκμεταλλευόμενος στοιχεία και πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του από τη θέση του στην ΕΥΠ οργάνωνε, διέτασσε και ήλεγχε απόλυτα τη δράση της ομάδας. Εμφανίζεται δε ως εκείνος που στρατολόγησε τα υπόλοιπα μέλη, δίνοντάς τους οδηγίες και κατευθύνσεις, ακόμη όμως και τη δυνατότητα να κινούνται άνετα παραχωρώντάς τους υπηρεσιακές ταυτότητες της ΕΥΠ. Τα μέλη του κυκλώματος που αποκάλυψε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προτείνεται να δικαστούν για δύο υποθέσεις: την έκδοση πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ με σκοπό την ηθική εξόντωση συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και την προσπάθεια τοποθέτησης ναρκωτικών σε βασική μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση της τράπεζας, προκειμένου να ενοχοποιηθεί εκ των προτέρων.
Οι πλαστές αποδείξεις των μυστικών υπηρεσιών
Ο Κώστας Αγγελάκης μαζί με ομάδα συνεργατών του στην υπηρεσία διώκονται μεταξύ άλλων για την υπόθεση των πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από συγκεκριμένα μπλογκ σε μια προσπάθεια ηθικής εξόντωσης και αποδόμησης δημοσιογράφων. Οι αποδείξεις που δήθεν είχαν εκδώσει οι μυστικές υπηρεσίες εμφάνιζαν συνολικά 14 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Βαξεβάνη, ως έμμισθους της υπηρεσίας.
Το κουβάρι της υπόθεσης Αγγελάκη άρχισε να ξετυλίγεται το 2012, όταν εν μέσω δημοσιευμάτων του περιοδικού Hot Doc αλλά και του διεθνούς πρακτορείου Reuters για την προβληματική και αδιαφανή λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδείξεις που εμφάνιζαν δημοσιογράφους ως έμμισθους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτός του Κώστα Βαξεβάνη οι συμμετέχοντες στην κατά την εισαγγελία εγκληματική ομάδα ενέπλεξαν στην υπόθεση τους δημοσιογράφους Βασίλη Χήτο, Τάσο Τέλλογλου, Ιωάννα Μάνδρου κ.ά. Το έργο της αποδόμησης και ηθικής εξόντωσης των δημοσιογράφων μέσω της δημοσιοποίησης των πλαστών στοιχείων ανέλαβαν στη συνέχεια να υλοποιήσουν συγκεκριμένα μπλογκ όπως το περιβόητο fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη.
Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ η γραφολογική εξέταση της γυναίκας η οποία φερόταν ως η πλαστογράφος απέδειξε πως πράγματι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν πλαστά.
Επιχείρηση τοποθέτησης ναρκωτικών σε μάρτυρα
Η ομάδα Αγγελάκη εμφανίζεται ταυτόχρονα να εμπλέκεται σε προσπάθεια εξόντωσης μάρτυρα η οποία είχε καταθέσει στοιχεία στον τότε εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη για υπόθεση της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το σχέδιο της ομάδας Αγγελάκη, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ήταν να αγοράσει ναρκωτικά και να τα κρύψει σε χώρο της μάρτυρα. Στόχευε κατά πώς φαίνεται στο να κληθεί η αστυνομία προκειμένου να συλλάβει τη μάρτυρα, η οποία θα δικαζόταν και πιθανότατα θα καταδικαζόταν για κατοχή σκληρών ναρκωτικών. Ετσι, θα έχανε την όποια αξιοπιστία της και η υπόθεση θα παραπεμπόταν στις καλένδες.
Εμπλοκή σε σειρά ύποπτων υποθέσεων
Η πρόταση της εισαγγελέα για τον Κ. Αγγελάκη και τους συνεργάτες του έρχεται στον απόηχο σειράς υποθέσεων στις οποίες εμφανίζεται να εμπλέκεται ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ. Ο Αγγελάκης, ο οποίος έχει απολυθεί οριστικά από την ΕΥΠ με απόφαση των πειθαρχικών οργάνων της υπηρεσίας, έχει μάλιστα καταδικαστεί πρόσφατα καθώς αποδείχτηκε ότι είχε στην κατοχή του ψυχομετρικά τεστ υπαλλήλων της ΕΥΠ, δηλαδή προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων της υπηρεσίας. Είχαν εντοπιστεί στο γραφείο του σε έφοδο στις αρχές του χειμώνα του 2010, ενώ πολλά από τα έγγραφα, τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είχαν δημοσιευτεί σε διαδικτυακό μπλογκ ακολουθούμενα από σχόλια για προβληματικούς υπαλλήλους τους οποίους δήθεν προσλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα εκκρεμεί σε βάρος του δίκη για υπόθεση κατασκοπείας και ψευδούς βεβαίωσης, καθώς κατείχε χιλιάδες διαβαθμισμένα, απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Αγγελάκης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 20 μηνών και παρά την αθώωσή του από το εφετείο αποφασίστηκε η εκ νέου παραπομπή του, έπειτα από αναίρεση του Αρείου Πάγου κατόπιν προσφυγής της ίδιας της ΕΥΠ.
http://www.documentonews.gr/article/sto-skamni-gia-kakoyrghmata-o-prwhn-arxikataskopos-kwstas-aggelakhs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου