Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Στο σφυρί η Neoset



Με τη Neoset, ύστερα από 30 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας, να έχει τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, το zougla.gr αποκαλύπτει γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε να «κατεβάσει τον διακόπτη» της ιστορικής επιπλοβιομηχανίας.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η εταιρεία είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών από το 2012, όταν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.



Στο σφυρί η περιουσία της Neoset
Σύμφωνα με τα όσα κοινοποιούνται στην απόφαση πτώχευσης της Neoset, η επιπλοβιομηχανία είχε σταματήσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της προς εργαζομένους, πιστωτές και προμηθευτές, ενώ το εργοστάσιό της κατασχέθηκε πριν από έναν χρόνο.

Τα γεγονότα αυτά επιτάχυναν την κατάρρευση, καθώς οδήγησαν 80 εργαζόμενους της εταιρείας, μέλη του σωματείου εργατοϋπαλλήλων Neoset Βασιλικού Χαλκίδας, και πιστώτρια εταιρεία να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης κίνησης ήταν ότι, αφού η Neoset έπαψε να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «κατά τρόπο γενικό και μόνιμο», μέσω της πτώχευσής της θα βγουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία της με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών της.

Μεγάλα χρέη

Συγκεκριμένα, οι 80 εργαζόμενοι του σωματείου Χαλκίδας παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2012, με τις οφειλόμενες αποδοχές μόνο για το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2012 και τον μήνα Ιανουάριο του 2013 να ανέρχονται σε 359,1 χιλιάδες ευρώ (βάσει απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που πήραν οι 80 εργαζόμενοι).

Επίσης, σε 32 ακόμη εργαζομένους η εταιρεία οφείλει 148,3 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς το σύνολο των εργαζομένων υπολογίζεται ότι αγγίζουν -εάν δεν ξεπερνούν- το 1 εκατ. ευρώ λόγω αποδοχών υπερημερίας, αποζημιώσεων κτλ.

Η εταιρεία χρωστάει ακόμη:

- 6,2 εκατ. ευρώ στην πιστώτρια εταιρεία (που ζήτησε την πτώχευσή της)

- 5,5 εκατ. σε προμηθευτές

- 4,6 εκατ. σε τρίτους από την έκδοση επιταγών και γραμματίων

- 11,8 εκατ. σε τράπεζες

- 1,9 εκατ. σε πιστωτές

- 472,1 χιλιάδες ευρώ στην εφορία και

- 3,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σχετικά με τα χρέη προς το Δημόσιο, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, άλλα όχι με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο οποίο έχει υποβάλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών.

Δεν μπορεί να σωθεί

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης, θεωρώντας ότι η μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών της δεν οφείλεται σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια ή έστω σε παροδική διαταραχή του ρυθμού των πληρωμών της.

Αντιθέτως, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία να αντιμετωπίσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η εμπορική πίστη της και να παύσει τις πληρωμές από την 17/6/2013, όπως επισημαίνεται στην απόφαση πτώχευσης.

Αυτή, εξάλλου, υπήρξε η αιτία που το δικαστήριο είχε απορρίψει και την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99.


http://www.zougla.gr/greece/article/sto-sfiri-i-neoset

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου