Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

(Εξαιρετική) Χαρά Καφαντάρη: Για εμάς το πρόβλημα δεν ειναι το νόμισμα

Πρόβλημα είναι η πολιτική της λιτότητας.

Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χαρά Καφαντάρη. Συγκεκριμένα η κ. Καφαντάρη δηλώνει μέσα από την συνέντευξή της στη NewsMail που ακολουθεί πως “ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια σαφή δυναμική εκλογικής νίκης, ακόμα και η αυτοδυναμία του δεν θα είναι έκπληξη”.
kafantari
Σε ερώτησή μας για τον αν σε περίπτωση σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα, το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι υπαρκτό, η βουλευτής β” Αθηνών τονίζει πως για το κόμμα της “η κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών, η οικονομική ανέχεια και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. Ποια θα είναι εντέλει η κόκκινη γραμμή μας;
Αν όλα όσα μόλις σας περιέγραψα συνεχίζουν να χειροτερεύουν, πρέπει τότε ακόμη να λέμε «παραμένουμε στην Ευρωζώνη όποιο και αν είναι το κόστος»; Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, είναι οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας”.
Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα χωρίς όμως να έχει την αυτοδυναμία που χρειάζεται,με ποιες συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, θα συμπορευτείτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια σαφή δυναμική εκλογικής νίκης, ακόμα και η αυτοδυναμία του δεν θα είναι έκπληξη. Όπως και αν έχει η κατάσταση, δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιό μας δεν περιλαμβάνει απλά μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ευρεία, αλλά ταυτόχρονα ένα δυναμικό και διευρυνόμενο συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα αναλάβει την ευθύνη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του δημοκρατικού μετασχηματισμού του κράτους και της κοινωνίας, βάσει ενός κοινού προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή το αποφασιστικό κριτήριο είναι ο συνδυασμός της ικανότητας με την εντιμότητα.
Οι εκλογές θα αποτελέσουν σίγουρα την αφετηρία που θα διαμορφώσει τον συνασπισμό αυτό, η προσπάθεια όμως θα είναι διαρκής. Η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης και έχουμε σκοπό να ενώσουμε τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
“Οι ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική”. Αυτήν την προσέγγιση άλλωστε έχει δώσει το κόμμα σας. Κ. Καφαντάρη, θεωρείτε πως θα βγουν συμπεράσματα εθνικών εκλογών; Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσετε άμεσα βουλευτικές εκλογές;
Κύριε Λέκκα, τα γεγονότα δημιουργούν ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό που σας λέω είναι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ως γεγονός δημιούργησε εξελίξεις, δείτε τι έγινε στην Ιταλία: Μεγάλο κομμάτι της κατακερματισμένης πολιτικά Ιταλικής Αριστεράς ενώθηκε σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο.
Θέλω να πω με αυτό ότι το πόσο σύντομα θα ζητήσουμε εκλογές θα εξαρτηθεί από ένα γεγονός, την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, την έκφραση της αγωνίας του λαού για το μέλλον του. Δεν είναι ζήτημα προσέγγισης η προσφυγή στις εθνικές κάλπες, είναι ζήτημα ανάγκης που η συγκυρία και η πραγματικότητα θέτουν επιτακτικά: Να τελειώνουμε με αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση.
Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προοδευτικών αλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και ο καταλύτης των εξελίξεων για το πόσο γρήγορα θα φύγει η κυβέρνηση αυτή.
Έχετε πει ότι θα καταργήσετε το μνημόνιο με έναν νόμο. Αυτό δεν σημαίνει ρήξη με την τρόικα; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας;
Η δέσμευση που πήραμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες την άνοιξη του 2012, παραμένει στο ακέραιο.
Τα Μνημόνια θα αποτελέσουν παρελθόν με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα επαναδιαπραγματευτούμε θα είναι η δανειακή σύμβαση, με βασική επιδίωξη τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του «κουρεμένου» χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ακράδαντα στην υλοποίηση του σχεδίου μας για παραγωγική ανασυγκρότηση, ανασυγκρότηση του κράτους, ανακατανομή βαρών και άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Γνωρίζουμε καλά ότι πτυχές της πολιτικής μας έρχονται σε σύγκρουση με επιλογές των πολιτικών και οικονομικών ελίτ που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη, αλλά αν χρειαστούν και ρήξεις είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε.
Εξάλλου, τα πιο επίσημα χείλη, η κ. Μέρκελ και ο κ. Όλι Ρεν έχουν ομολογήσει πως θυσίασαν την Ελλάδα για να σωθούν οι ίδιοι, καθώς μια πιθανή έξοδος μας θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης. Επομένως, οι συνέπειες των ρήξεων δεν είναι ούτε απλές, ούτε μονοσήμαντες. Εμείς δίνουμε τη μάχη μας εντός της Ευρώπης, για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι υπαρκτό;
Θα επαναλάβω κάτι που είχα πει παλαιότερα: Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που επικράτησαν και που διέλυσαν κάθε έννοια αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.
Έχουμε κατ΄ επανάληψη πει ότι βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με έκθεση της Unicef που μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε, 686.000 παιδιά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα. Η κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών, η οικονομική ανέχεια και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. Ποια θα είναι εντέλει η κόκκινη γραμμή μας; Αν όλα όσα μόλις σας περιέγραψα συνεχίζουν να χειροτερεύουν, πρέπει τότε ακόμη να λέμε «παραμένουμε στην Ευρωζώνη όποιο και αν είναι το κόστος»;
Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, είναι οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η Ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το πόσο θα αντέξει, αυτό το αποφασίζουν σήμερα οι ισχυροί στην Ευρώπη. Αυτό το αποφασίζει επί του παρόντος η Γερμανία. Εμείς παλεύουμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους.
Τελευταία καταγράφεται μια πτωτική τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Πως το σχολιάζετε; Πιστεύετε ότι το κόμμα σας δεν έχει δυναμική; Δεν πείθει;
Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερα από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Όλοι θυμόμαστε τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν οι προβλέψεις μάς έδιναν 6-7% και τελικά πήραμε 17% και εν συνεχεία 27%. Εξάλλου, είναι συνήθης τακτική των «συστημικών» media να προβάλλουν με πηχαίους τίτλους δημοσκοπήσεις στις οποίες έχουμε οριακή διαφορά, ενώ δεν βρίσκουν χρόνο για να αναλύσουν άλλες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται 4 και 5 μονάδες μπροστά.
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική μας, για την οποία με ρωτάτε, νομίζω δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από το γεγονός ότι ένα κόμμα που για πολλά χρόνια κινείτο στο 3-5% έχει καταφέρει να εκτοξευθεί και να παγιωθεί κοντά στο 30% και να είναι κατά γενική ομολογία η επόμενη κυβέρνηση, σε αυτό νομίζω πως καμιά δημοσκόπηση δεν διαφωνεί.
Από τη μεριά μας, οφείλουμε να πείσουμε ακόμα περισσότερους, να δώσουμε πειστική και ανακουφιστική διέξοδο για τους ανθρώπους που πιέζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Όλοι αυτοί δεν γεννήθηκαν και δεν βρέθηκαν κατ΄ανάγκην με την Αριστερά. Πρέπει λοιπόν καθημερινά να κάνουμε άλματα πιο γρήγορα από τη φθορά, με πιο συγκεκριμένο και πειστικό πρόγραμμα, μεγαλύτερη συνοχή, εξωστρέφεια και κυρίως με γλώσσα των λύσεων.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς; Πιστεύετε ότι αυτό το κενό το καλύπτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψή σας για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη “Το Ποτάμι”;
Ο ίδιος ο κύριος Θεοδωράκης κατά δήλωσή του σκοπεύει με το «Ποτάμι» να κλέψει ψήφους από παντού. Δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό αυτό, αρκεί να μας πει όμως και τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχουμε καταλάβει. Ένα και πλέον μήνα μετά τα νερά του «Ποταμιού» παραμένουνε θολά, σχεδόν απολίτικα και βασισμένα σε ωραία τηλεοπτικά πλάνα από περιοδείες στην επαρχία.
Θεωρώ πως γίνεται σκόπιμα όλο αυτό, προκειμένου στο «Ποτάμι» να συμπλεύσουν όσοι δεν κατάφεραν να ανέβουν στις γέφυρες που προσπάθησαν να στήσουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, «58″ και άλλοι στην προσπάθεια ανάστασης της κεντροαριστεράς. Επιτρέψτε μου δε να αμφισβητήσω τη δημοσκοπική του έκρηξη, και άλλες προσπάθειες έτυχαν δημοσκοπικού ενθουσιασμού και ναυάγησαν πρόωρα, προτού καν φτάσουν στις κάλπες.
Δεν μπορεί να στηθεί σοβαρά το επιχείρημα ενός αρχηγού που λέει «ψηφίστε με και θα σας πω τι θα κάνω μετά τις εκλογές», που δεν αποκαλύπτει ούτε σε ποια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί.
Η μόδα της «αντιπολιτικής» που προσπαθεί να λανσάρει με τη βοήθεια ορισμένων ισχυρών ΜΜΕ ο κ. Θεοδωράκης είναι από τη φύση της θνησιγενής και δεν έχει καμιά σχέση με κανένα χώρο που εμπεριέχει τον όρο Αριστερά.
πηγή:NewsMail

1 σχόλιο:

  1. ΘEMA: "NYXTΩΣE NΩPIΣ ΣTHN OIKOYMENH"

    .. THN BPAΔIA ΠOY KAHKE H ΣMYPNH EΦHΓEΣ KAPABI TΣAKIΣMENO KAI EXEI MEINEI TΩPA H ΦΩNH ΣOY MATΩMENH ΠANΩ ΣTO AIΓAIO ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή