Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο "Μυστικός Δείπνος" του Σόρος στην Αθήνα. Αλλάζει στάση για το ευρώ


Πυκνώνει τις επαφές του στην Αθήνα, ο 84χρονος Ουγγροαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος φαίνεται ότι έχει πια αλλάξει γνώμη για την πορεία του ευρώ.
Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", ο δισεκατομμυριούχος βρέθηκε στη χώρα μας την περασμένη Πέμπτη και συμμετείχε σε δείπνο, που διοργανώθηκε από τον στενό του συνεργάτη Στέλιο Ζαββό στο Ballroom, στο ισόγειο του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία".
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνάντηση, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πήραν μέρος οι υπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος και οι υφυπουργοί, Γ. Μαυραγάννης, Νότης Μηταράκης και o πρώην υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ενώ παρευρέθη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και η επίτροπος Μ. Δαμανάκη. Τον τραπεζικό τομέα εκπροσώπησαν οι κ. Τουρκολιάς, Ζανιάς, Θεοδωρίδης και Αράπογλου. Από τον ναυτιλιακό τομέα ήταν οι εφοπλιστές Τσάκος, Προκοπίου, Λασκαρίδης και η κ. Φράγκου. Μεταξύ των επιχειρηματιών ήταν οι κ. Σ. Καλλιτζάντζης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Μ. Γιαννόπουλος (Chipita).
Το δείπνο κράτησε περίπου 2:30 ώρες και ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, μίλησε για μισή ώρα και στη συνέχεια ζήτησε να τον δικαιολογήσουν που φεύγει, αλλά όπως τόνισε είχε μία σημαντική τηλεδιάσκεψη να παρακολουθήσει.
Πριν το δείπνο, ο κ. Σόρος είχε συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες και σύμφωνα με το δημοσίευμα,  εκτός από τις γενικές ερωτήσεις, ο Τζορτζ Σόρος έκανε και εξειδικευμένες ερωτήσεις που φανέρωναν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας.
Η στροφή που προκάλεσε αίσθηση
Ο Τζορτζ Σόρος μίλησε  για το πρόβλημα των τραπεζών όταν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Είπε ότι δεν πιστεύει στον ευρωπαϊκό κεντρικό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών καθώς η δική του ανάλυση λέει ότι δεν θα δουλέψει σωστά, αφού εκτιμά ότι θα ανακατεύονται οι πολιτικοί.
Πάντως, στην τοποθέτησή του εξέπληξε, καθώς υποστήριξε ότι το ευρώ θα μείνει όρθιο, ενώ παλαιότερα πίστευε ότι η ευρωζώνη δεν θα αντέξει.
Ο μεγαλοεπενδυτής, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και εξέφρασε τους φόβους του που προκύπτουν από τον αποπληθωρισμό. Σημείωσε ακόμη ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές, και επομένως την ευρωπαϊκή οικονομία και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την απώλεια των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Σόρος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλητές του, τον ρώτησαν επανειλημμένα.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/o_mystikos_deipnos_toy_soros_sthn_athhna_allazei_stash_gia_to_eyrw.2759202.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου