Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»: ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

(Τετ. 23/4/14 - 21:55)
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μόνο ως απροκάλυπτος εμπαιγμός του λαού μπορεί να εκληφθεί η διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος, από το αιματοβαμμένο «πρωτογενέςπλεόνασμα».

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού εξαθλίωσε εκτεταμένα στρώματα του λαού συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεκίνησε να μοιράζει «ψίχουλα», τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν με το μέγεθος της μνημονιακής λεηλασίας των τελευταίων χρόνων.
Σαφής στόχος της κυβέρνησης είναι η ανανέωση των πελατειακών δικτύων του κράτους και η συνακόλουθη απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου χιλιάδων πολιτών. Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει την εκστρατεία αποπροσανατολισμού του λαού, προσπαθώντας να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος» είναι ακόμα λιγότεροι από αυτούς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Τελευταίο επεισόδιο αυτού του δράματος είναι τα «παιχνίδια» με τα κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή ή ο αποκλεισμός των δικαιούχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, να σημειωθούν τα εξής:
Το εισοδηματικό κριτήριο αφορά στο σύνολο των μελών του κάθε νοικοκυριού, των ατόμων που συγκατοικούν σε κάθε σπίτι. Έτσι, π.χ., οι φιλοξενούμενοι άνεργοι, οι υπερήλικοι συγγενείς και οποιοσδήποτε άλλος φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, εξαιρείται από το επίδομα, ακόμη και αν εκπληρώνει τα εισοδηματικά κριτήρια της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το μεγαλύτερο που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό», που προσδιορίζεται από την εφορία. Να σημειωθεί ότι το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης ξεκινά στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για σπίτι 80 τ.μ φτάνει στα 3.200 ευρώ. Δηλαδή μόνο από αυτά τα 2 τεκμήρια υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ το χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων.
Πρόσθετα τεκμήρια προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ι.χ. (4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά). Σε περίπτωση κατοχής και αυτοκίνητου 1.200 κ.ε. τα προηγούμενα τεκμαρτά εισοδήματα προσαυξάνονται κατά 4.000 ευρώ, φτάνοντας στα 10.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το εισοδηματικό κριτήριο χορήγησης του επιδόματος σε νοικοκυριά με 2 παιδιά διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αποκόβονται από το βοήθημα σε περίπτωση ύπαρξης των παραπάνω τεκμηρίων.
Μέχρι την Τετάρτη (23/4), οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Οικονομικών είχαν φτάσει τις 345.000. Εξ αυτών, εγκρίθηκαν οι 85.000 αιτήσεις, οι οποίες αναλογούν σε ποσό 65 εκατ. ευρώ. Πάνω από μία στις τρεις αιτήσεις (περίπου 130.000) απορρίφθηκαναμέσως, ενώ άλλες 130.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για επικύρωση.
ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 
Το ενδεχόμενο "βελτιωτικών" κινήσεων για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα εξετάσει τουπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που μετά τις 30 Ιουνίου (λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων) παραμείνει αδιάθετο ένα ποσό από τα συνολικά 525 εκατ. ευρώ.
Το «παράθυρο» επανεξέτασης των κριτηρίων βάσει των οποίων καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα άνοιξε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουρείου Οικονομικών, ο οποίος πάντως τόνισε: «Θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «θα ληφθούν υπ' όψιν και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ' αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους (σ.σ. τα γενικά κριτήρια για το μέρισμα αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο ενδεχόμενα:
α) να αυξήσει κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (το επίδομα, πάντως, θα απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής στους ένστολους)
β) να λάβει υπ' όψιν τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος από το σύνολο των πολιτών (λύση που φαντάζει δυσκολότερη).
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, με βάση το συνολικό,πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και ταπροστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.
Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.
Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών/η αιτούσα έχει στάθμιση ένα (1), ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχειστάθμιση ένα τρίτο (1/3) και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση ένα έκτο (1/6).
Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για ένα (1)προστατευόμενο τέκνο σε ένα τρίτο (1/3).
Προκειμένου για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67%και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίαςπροσαυξάνεται κατά ένα έκτο (1/6).
Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 3842/2010, Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων(200.000) ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στηΔήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον ΟΑΕΔ, δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψητυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.
Τετάρτη 23 Απριλίου 2014.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16105:koinoniko-merisma-empaigmos&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου