Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η στρατηγική της σύγχυσης

Kοινό κτήμα τείνει να γίνει το γεγονός ότι ασύστολα ψέματα αναμεμιγμένα με μαγειρεμένες αλήθειες ξεφουρνίζονται συστηματικά από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. για όλα τα κρίσιμα θέματα, ώστε να επιτευχθεί και να διασφαλισθεί ο αδιαμαρτύρητος εξανδραποδισμός των πολιτών. Με εξαίρεση τους κολλημένους, οι πολίτες έχουν εμπεδώσει πια αυτήν την κοροϊδία και φυλάγονται.

Ωστόσο, οι δυνάστες μας διαθέτουν ένα πρόσθετο όπλο πολύ ισχυρότερο και από το ψέμα: Τη σύγχυση. Το ψέμα το αντιμετωπίζεις. Όταν γνωρίζεις ότι ο άλλος ψεύδεται, απλώς δεν τον πιστεύεις. Τη σύγχυση δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις το ίδιο εύκολα, διότι δεν γνωρίζεις ούτε τι να πιστέψεις, ούτε...
τι να μην πιστέψεις. Παραλύεις και παραδίδεσαι. Τότε, η επίσημη εκδοχή αποκτά μέσα στη σύγχυση διαστάσεις μοναδικού καταφυγίου αξιοπιστίας, για να έχεις κάπου, όπου νάναι, ν’ ακουμπήσεις και να μην τρελαθείς.

Θα ήθελα να δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχυσης. Στις 25 Απριλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε ότι «δεν αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους». Παραθέτω το σχετικό screenshot από την «Καθημερινή»:
Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στις 28 Απριλίου, ο ίδιος δήλωνε ότι «απορρίπτει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Παραθέτω το σχετικό screenshot από το in.gr, που επικαλείται την DeutscheWelle:
Ασφαλώς και ο Γιούνκερ είναι σε θέση να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς εννοούσε στη μία και τι στην άλλη περίπτωση, όπως και για το πώς, κατά τη γνώμη του, δεν προκύπτει αντίφαση από τα λεγόμενά του. Πολιτικός είναι, του περισσεύουν τα λόγια, κάθε ερώτηση και μια ευκαιρία για να προβάλει τη φάτσα του. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να μεσολάβησαν τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο δηλώσεών του. Και άλλα πολλά είναι πιθανά, αλλά ένα είναι το βέβαιο: Μετά από τις δύο αυτές απανωτές δηλώσεις του, ο πολίτης ήδη τελεί σε πλήρη σύγχυση για το θέμα. Κάθε περαιτέρω διευκρίνιση απλώς θα του την επιτείνει.

Η στρατηγική της σύγχυσης δεν είναι καινούργια, αλλά δεν είναι η ώρα τώρα για ιστορικές αναδρομές και βαθυστόχαστες αναλύσεις. Καλύτερα να εστιάσουμε με την ευκαιρία μόνο στο θέμα Γιούνκερ που μας αφορά άμεσα, μια κι έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας κι έρχονται ευρωεκλογές.

Ο Γιούνκερ είναι ο εκλεκτός της Άγγελα Μέρκελ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αγκαλίτσας με τον Αντώνη Σαμαρά, που μας ζητάει να δούμε τις Ευρωεκλογές σαν δίλημμα ανάμεσα στη σταθερότητα και την περιπέτεια και να ψηφίσουμε τον Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και ο Σαμαράς μας κρύβουν ότι ελόγου τους οι τρεις   ε ί ν α ι   η περιπέτεια. Για να το κρύψουν δείχνουν αυτοί οι ψεύτες και ανακόλουθοι τους άλλους για ανακόλουθους. Και για να τους περάσει, σπέρνουν τη σύγχυση. Η σύγχυση που σπέρνουν έχει στόχο να κάνει αυτήν την περιπέτεια να μοιάζει μες τη σύγχυση με σταθερότητα. Απλά πράγματα.


by Sotos

http://greki-gr.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4314.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου