Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

(Σάββ. 26/04/14 - 20:56)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, Γ.Γ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ REAL NEWS (27/4) ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΤ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
Αναδημοσιεύω προς το παρόν (θα ακολουθήσει όλη η συνέντευξη) την απάντηση που έδωσε ο Δ. Κουτσούμπας Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Real News(27/04) σε ερώτηση της Μαρίτ. Ζαφειριάδου για το πώς βλέπει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμαςτου ΣΥΡΙΖΑ και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δεν θα σχολιάσω αναλυτικά την απάντηση που δίνει ο Δ. Κουτσούμπας. Νομίζω ότι οι αναγνώστες τηςIskra έχουν, αλλοίμονο, τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους σχόλια και τις δικές τους κρίσεις.
Αυτό που θα ήθελα μόνο να σημειώσω είναι ότι ο Δ. Κουτσούμπας προφανώς αγνοεί ή σκόπιμα παρακάμπτει τις ιδιαίτερες θέσεις που καταθέτει η Αριστερή Πλατφόρμα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη, την ΕΕ, το χρέος, την αντιμετώπιση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και τη διαλεκτική κυβέρνησης της Αριστεράς και κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη στο πλαίσιο ενός πλατιού συμμαχικού κοινωνικού μετώπου (βλέπε και εδώ).
Δύο παρατηρήσεις μόνο θα επιχειρήσω.
Πρώτον: Τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα όσο και το Αριστερό Ρεύμα, που ίσως υπονοεί ο Δ. Κουτσούμπας, ουδέποτε ψήφισαν την ΕΕ και οποιαδήποτε Συνθήκη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την οποία πολέμησαν και συνεχίζουν να πολεμούν με σφοδρότητα. Δεν ήταν το Αριστερό Ρεύμα αλλά το ΚΚΕ το οποίο για μια σημαντική περίοδο δεν έθετε θέμα αποδεσμεύσεως αλλά αγώνα κατά των αρνητικών συνεπειών της ένταξης στην ΕΕ. Ίσως κάποιοι στο ΚΚΕ να έχουν ασθενική μνήμη, εκτός και να πρέπει να κατακεραυνωθεί η τότε ηγεσία του ΚΚΕ εντός της οποίας Γ.Γ της ΚΕ ήταν τότε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.
Δεύτερον: Κανείς δεν προσφέρει άλλοθι σε κανένα και πολύ περισσότερο το Αριστερό Ρεύμα και η Αριστερή Πλατφόρμα που μάχονται για την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων. Το ΚΚΕ θα μπορούσε να δοκιμάσει αν και ποιοι χρειάζονται άλλοθι, προβάλλοντας μια ενωτική πολιτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και εκδηλώνοντας την ετοιμότητα του για τις δικές του μετατοπίσεις προκειμένου να αναζητηθεί ένας κοινός πολιτικός και προγραμματικός τόπος για την προώθηση της συνεργασίας όλης της Αριστεράς, με στόχο την κυβέρνηση και την εξουσία για προοδευτικές και σοσιαλιστικές αλλαγές.
Αν μια τέτοια αριστερή συνεργασία είχε επιτευχθεί τότε η ανατροπή θα είχε ήδη προχωρήσει αλλά και τώρα αν συντελείτο, οι επερχόμενες εκλογές θα εξελίσσοντο σε αριστερό θρίαμβο. Αυτή είναι η πραγματική Ρόδος…
Η ερώτηση και η απάντηση από τη συνέντευξη που δημοσιεύει η Real News έχει ως εξής:
Ερ. Μαρ. Ζαφειριάδου: Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πάντως, θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ και επιμένει σε συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς. Επιπλέον, τα στελέχη αυτά προέρχονται από το ΚΚΕ. Μήπως βλέπετε θετικότερα μία συνεργασία μαζί τους απ’ ότι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντ. Δημ. Κουτσούμπα: Γιατί; Ο Λαφαζάνης και οι άλλοι της ομάδας του δεν βρίσκονται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ανήκε στον Συνασπισμό, που ψήφισε την Ε.Ε; Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως την προτείνει, θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την Ε.Ε; Θα διαγράψει μονομερώς το χρέος; Θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια; Ποιος θα έχει την εξουσία; Και ο ΣΕΒ και ο λαός αντάμα; Ξέρουμε τις απόψεις τους για όλα αυτά. Τα όσα ως πλατφόρμα διακηρύσσουν κατά καιρούς, όπως έχουν δηλώσει, υποτάσσονται στις εκλογικές επιδιώξεις και άλλους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ, του δίνουν το απαραίτητο αριστερό άλλοθι, που έχει ανάγκη όσο προχωράει η στρατηγική σύγκλισή του με άλλα κόμματα της αστικής τάξης ή τμημάτων της. Παλιά αυτά τα κόλπα της Σοσιαλδημοκρατίας.
Σάββατο 26 Απριλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16140:2014-04-26-17-56-03&catid=83:aristera&Itemid=200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου