Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Το Twitter "στολίζει" την αστυνομία: Όταν στην #myELAS τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοβοηθήσει τον πολίτη



Το hashtag #myELAS, είναι πρώτο στα trends της ημέρας για το ελληνικό Twitter.
Οι Έλληνες χρήστες του κοινωνικού δικτύου γέμισαν το Twitter με βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με τα έργα και τις πράξεις της ελληνικής αστυνομίας τα τελευταία χρόνια.

Αφορμή για την κίνηση τους, στάθηκε διαφημιστική καμπάνια της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, η οποία είχε αντίθετα αποτελέσματα από τις αρχικές προσδοκίες της.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δημιούργησε το hashtag @myNYPD στα πλαίσια διαφημιστικής καμπάνιας προβολής του έργου της.
Οι τοπικές αστυνομικές αρχές του "Μεγάλου Μήλου", ζήτησαν από τους πολίτες να ανεβάσουν φωτογραφίες, αποσκοπώντας με αυτό τον τρόπο, να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους. Η ανταπόκριση όμως μάλλον δεν κάλυψε τις αρχικές εκτιμήσεις όπως και το αρχικό κάλεσμά όπου μια φωτογραφία δείχνει δύο αστυνομικούς αγκαλιά με έναν χαμογελαστό πολίτη.
Ακολούθησε καταιγισμός φωτογραφιών αστυνομικής καταστολής, βίας και αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ.
Οι Έλληνες χρήστες του Twitter, αποφάσισαν να "ανεβάσουν" μια δική τους σατιρική καμπάνια στο διαδίκτυο, για να "διαφημίσουν" την ΕΛ.ΑΣ. με καυστικό, ειρωνικό και χιουμοριστικό τρόπο.
Ορισμένα από τα πιο εύστοχα Tweets του myELAS:
 
Και αντιστοίχως, του #myNYPD:
Αστυνομική βία στην Ελλάδα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατιμωρησία και δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας αποτυπώνει από την άλλη η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία".
Στην έκθεση αυτή, που έρχεται δεκαοχτώ μήνες μετά την έκθεση «Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο "μεμονωμένα περιστατικά"» η οργάνωση σημειώνει πως "η εικόνα εξακολουθεί να εμφανίζεται ζοφερή".
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει εξακολουθήσει να λαμβάνει πολλές ακόμα καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς των μονάδων καταστολής ταραχών πριν και κατά τη διάρκεια της αστυνόμευσης διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων χρήσης υπερβολικής βίας, κακής χρήσης "λιγότερο θανατηφόρων όπλων" και αυθαίρετων προσαγωγών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα χωρίς στοιχεία ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.
Επίσης αναφέρει ότι εξακολούθησε να λαμβάνει συχνά ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση ενώ έχουν ληφθεί πολυάριθμες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για το πώς υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κράτηση για λόγους μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια συλλογικών απελάσεων πίσω στην Τουρκία ("απωθήσεων") από Έλληνες λιμενικούς και συνοροφύλακες και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων-σκούπα για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης.
Η οργάνωση έχει λάβει επίσης αναφορές για χρήση υπερβολική βίας για τον έλεγχο ταραχών που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο χρόνο κράτησης και τις κακές συνθήκες κράτησης σε κέντρα κράτησης μεταναστών ανά την Ελλάδα.
Πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα εγκλημάτων μίσους εξακολουθούν επίσης να αναφέρουν μέλη των σωμάτων ασφαλείας μεταξύ των δραστών.
Ταυτόχρονα στην έκθεση αναφέρεται ότι "σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί
• ότι η αστυνομία παρέλειψε να επέμβει ενώ συνέβαινε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, παρ' ότι ήταν παρούσα
• ότι παρέλειψε να προστατεύσει διαδηλωτές, δημοσιογράφους και άλλα άτομα από επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών ομάδων
• ότι συνέλαβε τα θύματα εγκλημάτων μίσους και όχι τους δράστες
• ότι αποθάρρυνε τα θύματα από την υποβολή μήνυσης
• και ότι παρέλειψε να διερευνήσει εγκλήματα μίσους".
Επίσης εκφράζεται ανησυχία για την παράλειψη της αστυνομίας "να προλάβει ή να διερευνήσει εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα".
(Με πληροφορίες από: Guardian, Διεθνή Αμνηστία)
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/to_twitter_stolizei_thn_astynomia_otan_sthn_myelas_tsakwnontai_gia_to_poios_tha_prwtovohthhsei_ton_polith.2752049.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου