Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΚΟΛΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

(Πεμ.. 3/4/14 - 17:10 - 17:40)
ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ ΑΠΟ 1/4 ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ : ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ SECURITY, TEXNΙΚΕΣ-ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΒΙΟΜ. ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ Κ.Α.
Έληξε από την 1η Απριλίου η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας μετά τη λήξη των συμβάσεων.

Οι συμβάσεις αυτές έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και έως τις 31 Μαρτίου,όπου έληξε η τρίμηνη μετενέργεια, δεν είχαν υπογραφεί νέες.
Η εξέλιξη αυτή ευνοεί, σαφώς τους εργοδότες στους επτά κλάδους, οι οποίοι "ξεμπέρδεψαν" με τιςκλαδικές ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) και με τη συλλογική διαπραγμάτευση που εκ των πραγμάτων ισχυροποιεί τη θέση των εργαζομένων. 
Συγκεκριμένα οι εν λόγω εργαζόμενοι,που δεν καλύπτονται, πλέον, από κλαδική σύμβαση, υποχρεώνονται να εισέλθουν στην κόλαση των ατομικών (ή επιχειρησιακών στην καλύτερη περίπτωση) συμβάσεων, με βάση τον κατώτερο κλαδικό μισθό. Πλέον το ποσοστό των εργαζομένων στη χώρα μας που η αμοιβή τους καθορίζεται με ατομική σύμβαση θα εκτιναχθεί στο 80%, ενώ οι μειώσεις μισθών θα φτάσουν το 50%!
Πρόκειται για τους κλάδους των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), στις τεχνικές - μελετητικές εταιρείες, στις βιομηχανίες ζυμαρικών(για τους τεχνίτες), στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία (για όλους τους απασχολουμένους) καθώς και τωνχειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων λατομείων πέτρας και των χειριστών μηχανημάτωνμεταλλείων λιγνίτη.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη λήψη της τρίμηνης μετενέργειας -και αν στο ενδιάμεσο δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση- διατηρείται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Δηλαδή τα επιδόματαωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, αν αυτά προβλέπονται στις συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Ταυτόχρονα "παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα", ενώ με βάση τη νομοθεσία "η προσαρμογή των συμβάσεων γίνεται (σ.σ. αυτόματα) χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων"!
To βέβαιο,πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση οδηγεί, σταδιακά, όλους τους εργαζόμενους στον μειωμένο κατώτερο μισθό και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Άλλωστε αποτελεί μνημονιακό στόχο και δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο κατώτερος μισθός να μειωθεί σε επίπεδα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΣΤΙΣ 1 -4-2014 ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 7 ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η κυβέρνηση οδηγεί όλους τους εργαζόμενους στον μειωμένο κατώτερο μισθό και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Με την λήξη στις 1-4-2014 της τρίμηνης μετενέργειας των 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που είχαν επιβιώσει από το καταστροφικό πέρασμα των μνημονίων, το ποσοστό των εργαζομένων της χώρας μας, που οι αποδοχές τους θα καθορίζονται με ατομική συμφωνία, δηλαδή με πλήρη παράδοσή τους στην κερδοσκοπική βουλιμία των εργοδοτών, θα εκτιναχθεί στο 80% και οι μειώσεις των μισθών τους θα φτάσουν το 50%.
Καθίσταται, έτσι, σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κινδυνεύει να αμείβεται με τον ήδη δραστικά μειωμένο κατώτατο μισθό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο οποίος μεταλλάσσεται πλέον σε γενικώς καθολικό μισθό για το σύνολο των εργαζομένων. Μάλιστα από 1-1-2017 δεν θα καθορίζεται πλέον με συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων αλλά με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.
Μνημονιακός στόχος και δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου είναι ο κατώτερος μισθός να μειωθεί σε επίπεδα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λεττονίας κλπ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η αποκατάσταση των κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία αποτελεί μέσο οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και αναζωογόνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, για την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών  κανόνων κατεδάφισης της εργατικής νομοθεσίας και για την ανασύσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας έχει ως στόχο την επαναφορά στη χώρα μας του εργατικού δικαίου που την τελευταία μνημονιακή τετραετία είχε μετατραπεί σε εργοδοτικό δίκαιο.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στην κυβέρνηση την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απριλίου. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Αθήνα 3-4-2014

Το Γραφείο τύπου
Πέμπτη 3 Απριλίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15903:kolash-atomikes-epixirisiakes&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου