Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!

(ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ) ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΙΟΝΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Tην ώρα που ο Α.Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ , ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ. Μανιάτης θα υπογράφει από τη Λευκωσία, που θα βρίσκεται τηνΤετάρτη (7/8), με τους ομολόγους του της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο ενεργειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας που θα αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον βαθύτερο και ουσιαστικότερο λόγο της πρόσκλησης του Α. Σαμαράαπό το Λευκό Οίκο.
Το ταξίδι του Α. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον έγινε δυνατό, αφού ο πρώτος "προσέφερε γη και ύδωρ" και δίπλα στο μνημόνιο με την τρόικα, αποφάσισε τελικά να συνυπογραφεί νέο μνημόνιο, ενεργειακό (και διπλωματικό), μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη βούλα, την ομπρέλα και την άνωθενεπικυριαρχία των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έτσι επιχειρεί να "ισορροπήσει" μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ , προσπαθώντας να συμπληρώσει την Γερμανική οικονομική "αποικιοποίησή" της, με την πολιτικο-ενεργειακή της παράδοση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ελλάδα και Κύπρος , με την τελευταία να έχει καταστεί άθλιο πιόνι του αμερικανοϊσραηλινού άξονα, οδεύουν ταχύτατα με αυτές τις επιλογές σε καταστροφικές εθνικές περιπέτειες που θα έχουν ως συνέπεια το διαμελισμό του Αιγαίου και "λύσεις" τύπου Ανάν στην Κύπρο,οι οποίες θα ενταφιάσουν το μέλλον τους.
Στη συνέχεια η iskra παραθετει ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ : Λαφαζάνη Παναγιώτη, Πετράκου Αθανάσιου και Ουζουνίδου Ευγενίας σχετικά με το θέμα.
07/08/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ:  Ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης φέρεται να υπογράφει στη Λευκωσία την Τετάρτη (7/8) με τους ομολόγους του της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ κ. Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο που θα αφορά ,μεταξύ άλλων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.
Α. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. 1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
  2. 2. Αν ναι, πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του; Τι εξυπηρετεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο μνημόνιο και γιατί είναι επωφελές για Ελλάδα και Κύπρο;
  3. 3. Συνδέεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με τα αναγραφόμενα περί μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια ρεπορτάζ ,σχετικά με το θέμα, από διάφορες ιστοσελίδες.
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Έντονη θα είναι η κινητικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Κύπρο για τα θέματα ενέργειας σε τρία πεδία: Πρώτο, σήμερα και αύριο διεξάγεται ο πρώτος κύκλος άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια και Noble - Delek από την άλλη για το θέμα του τερματικού υγροποίησης. Δεύτερο, αύριο φτάνει ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Μανιάτης, για συνομιλίες και υπογραφή Μνημονίου με τον Γ. Λακκοτρύπηπου τους φιλοξενεί, με αντικείμενο τη συνεργασία στους υδρογονάνθρακες αλλά και τον υποβρύχιοηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας. Τρίτο, κορυφώνονται οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα ENSCO 5006 για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με Noble και Delek για το τερματικό, στη βάση του Μνημονίου που υπογράφτηκε, συνήλθε χθες η υπό τον Στέλιο Χειμώνα διαπραγματευτική ομάδα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», οι Noble - Delek έρχονται με έτοιμο σχέδιο πρότασης, που θα υποστηρίξει διεθνούς φήμης εξιδεικευμένος στο θέμα νομικός οίκος της Νέας Υόρκης, του οποίου εκπρόσωποι ήδη έφτασαν στην Κύπρο.
Επειδή η πλευρά μας, δεν είναι ακόμα έτοιμη με τις δικές της θέσεις, που θα διαμορφωθούν και με τηβοήθεια ξένων συμβούλων που θα προσληφθούν εντός του μήνα, αποφασίστηκε πως στις σημερινές και αυριανές συναντήσεις, θα πρέπει να ακούσουν μόνο τις προτάσεις και το σχέδιο των Noble - Delekκαι να υποβάλουν όσες διευκρινιστικές ερωτήσεις χρειάζεται, χωρίς να εκφράσουν άποψη.
Να σημειωθεί ότι, η Συμβουλευτική Επιτροπή, δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά κάθε στάδιο που συμφωνείται με τους συνεργάτες της για το τερματικό, θα πρέπει να υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ στην Κύπρο, αναμένεται ότι μέσω των επαφών με τον Κύπριο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη -με τον οποίο αναπτύχθηκαν ήδη άριστες σχέσεις- θα δώσει στην πλευρά μας πιο καθαρή εικόνα για τις προθέσεις του Ισραήλ. Παράλληλα, το γεγονός ότι στο προσκήνιο θα τεθεί το θέμα συνεργασίας για υποθαλάσσιο αγωγό ηλεκτρισμού που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση Κύπρου και Ισραήλ, έχει τις δικές του πολύπλευρες επεκτάσεις, μία εκ των οποίων είναι η ανάπτυξη σημαντικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα αξιοποιεί ο αγωγός. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο ειδικοί της Ισραηλινής Εταιρείας Ηλεκτρισμού βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και σήμερα θα έχουν επαφές και με την ΑΗΚ.
Να σημειωθεί ότι ανεμπόδιστα και χωρίς διακοπή, συνεχίζεται και η σεισμογραφική δραστηριότητα στη περιοχή του τεμαχίου «11» αυτές τις μέρες, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται τρισδιάστατες απεικονίσεις του βυθού στην περιοχή όπου αναμένεται να δοκιμάσει απευθείας για πετρέλαιο η γαλλική Total.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Καθώς πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης από την αμερικανική εταιρεία Noble όλο και αυξάνονται οι κινήσεις προς τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών προκειμένου να υπάρξει ομαλή και ασφαλής μεταφορά του φυσικού αερίου από την πηγή προς τους χώρους αποθήκευσης. Η Λευκωσία κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικές αυτές τις εξελίξεις καθώς έρχονται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το στρατηγικό ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος στη γύρω περιοχή. Έτοιμη εμφανίζεται η κυπριακή πλευρά για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξ αφορμής του φυσικού αερίου. Μια εξέλιξη που θα προστεθεί στο στρατηγικό διάλογος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Αυτό ο στρατηγικός διάλογος αφορά την ενεργειακή ασφάλεια ειδικά αλλά και γενικότερα την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η ενεργειακή ασφάλεια αφορά την παροχή ενέργειας, την εκμετάλλευση αλλά και την ασφάλεια των υποδομών. Μια πτυχή πάνω για την οποία η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ και επιβεβαιώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον προωθούνται ανοικτά πλέον οι πολιτικές για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα. Σημείωσε πως αυτή η στρατηγική συνεργασία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ εάν προστεθεί και η Ελλάδα. Περαιτέρω ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να φανούν και κάποιες από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, είπε ότι αυτό ο διάλογος τηςΚύπρου με το Ισραήλ «αφήνει χώρο για κράτη όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος».
Καταγράφοντας το κυπριακό όραμα σ' ό,τι αφορά την συνεργασία των χωρών της γύρω περιοχής εξ αφορμής της ανακάλυψης φυσικού αερίου, ο Ιωάννης Κασουλίδης το παρομοίωσε με τον άνθρακα και τον χάλυβα, πάνω στην εκμετάλλευση των οποίων προωθήθηκε η συνεργασία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου αρχικά και συνεχεία της Γαλλίας και της Γερμανίας που ως γνωστό οδήγησε στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει αρκετά μηνύματα το τελευταίο διάστημα τα οποία αναφέρονται σε χώρα της περιοχής και η οποία, όπως υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο σε μας που προκαλούν προβλήματα».
Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει τη συγκεκριμένη χώρα, η οποία είναι βεβαίως ηΤουρκία, για την οποία στις αναλύσεις Αμερικανών υπογραμμίζεται συνεχώς ότι δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω της το ΝΑΤΟ και ανοικτά καλούν τις ΗΠΑ να αλλάξουν πορεία πλεύσης.

ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ "ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ" ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!
Συνεχίζοντας απρόσκοπτα στο δρόμο δορυφοριοποίησης στο Ισραήλ, οι κυβερνήσεις Ελλάδας καιΚύπρου καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ, φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έτοιμες να προβούν στηνυπογραφή τριμερούς ενεργειακού και όχι μόνο συμφώνου με το πρώτο.
Ωστόσο, το γεγονός πως η αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας αποτέλεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα,προαπαιτούμενο για να γίνει δεκτός ο Α. Σαμαράς, από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, δίνει νέα διάσταση στα πράγματα, με την Ελλάδα να παραχωρεί στις ΗΠΑ την εξωτερική της πολιτική κατά τον ίδιο τρόπο που έχει ήδη εκχωρήσει την οικονομική της πολιτική στα χέρια της Α. Μέρκελ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος για μία ακόμη φορά να προσφέρει γη και ύδωρ για πρόσκαιρες φιλοφρονήσεις, επαιτώντας μια αναφορά του Μπ. Οπάμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ζήτημα που ο ίδιος ούτε τολμά να θέσει για να μην κακοκαρδίσει την Α. Μέρκελ.
Τέτοιοι κοντόφθαλμοι τακτικισμοί είναι όχι μόνο θνησιγενείς και αναποτελεσματικοί, αλλά απαξιώνουν περαιτέρω τη διεθνή θέση της χώρας, την οποία ο πρωθυπουργός οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ενδοϊμπεριαλιστικό προκρούστη με τη Γερμανία να τραβά από τη μία και τις ΗΠΑ από την άλλη,ξεχειλώνοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας μας.
Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η περαιτέρω εμβάθυνση της δορυφοριοποίησης της χώρας στο άρμα του Ισραήλ αποφέρει για την Ελλάδα χωρίς κέρδος κέρατα, τοποθετώντας την στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και άλλων ανταγωνισμών στην πυριτιδαποθήκη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μια Ελλάδα μάλιστα με διαρκώς συρρικνούμενη πολιτική και επιχειρησιακή αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα, απόρροια από τη μια της μνημονιακής αποψίλωσης μιας σειράς κρίσιμων για τηνεθνική άμυνα τομέων και από την άλλη της διεθνούς της ανυποληψίας, την οποία συνεπάγεται ηαποικιοποίηση και η υποβάθμιση της σε κράτος παρία του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Όπως σχολίαζαν στην Ίσκρα έμπειροι αναλυτές, τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Σαμαρά, τα οποία βυθίζουν τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, οφείλουν να γίνουν μαθήματα και για τα κομμάτια εκείνα της Αριστεράς που εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις αμερικανικής στήριξης σε ενδεχόμενη ρήξη με την πολιτική Μέρκελ.
Χωρίς μία σύγχρονη, ριζοσπαστική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και χωρίς εθνικό σχέδιο, μακριά από προσδέσεις στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ και φυσικά το Ισραήλ, είναι αδύνατη η χάραξη μιας προοδευτικής οικονομικής πολιτικής διεξόδου και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε μια ιδιαίτερα απικίνδυνη περίοδο σαν αυτή που διανύουμε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΝΤΖΟΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, θέλει να επικυρώσει η τριμερής συνάντηση εργασίας που γίνεται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Στόχος της συνάντησης είναι «η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου», ανταγωνιστικά προς άλλες χώρες και συνασπισμούς κρατών, που για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλίων, επιζητούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή.
Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σ. Σάλομ, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα καιανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Οι τρεις υπουργοί αναμένεται ακόμα να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Το έργο προβλέπεται να συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ, δείχνοντας το ενδιαφέρον της να αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στο μέλλον με τη χρήση του φυσικού αερίου.
Η συνεργασία των τριών χωρών βαθαίνει και στο στρατιωτικό τομέα, καθώς διαρρέεται ότι το φθινόπωρο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προγραμματίζουν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, «στο πλαίσιο των επικείμενων ενεργειακών εξελίξεων», όπως μεταδίδει ο κυπριακός σταθμός «Sigma». Είναι φανερό ότι η άσκηση αποβλέπει στο συντονισμό της παροχής προστασίας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας.
ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, η ισραηλινή «Delek Group» έκανε γνωστό πως εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ιορδανία και πιθανώς προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, η «Delek» προχώρησε σε μια οικονομική συμφωνία, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στη θυγατρική «Delek Energy Systems» στο 100% και σε αυτά τα πλαίσια προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά το ρόλο της στο φυσικό αέριο.
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι την ίδια ώρα που οι Ισραηλινοί προωθούν τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, κρατούν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία, η οποία όμως έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα προς την Κύπρο. Ενδεικτικά και μόνο, οι Ισραηλινοί συζητούν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό και ταυτόχρονα παζαρεύουν με την Τουρκία τη μεταφορά του αερίου μέσω αγωγών από το έδαφός της!
Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και μια νέα έκθεση του αμερικάνικου ινστιτούτου «Χάτσον», το οποίο εκφράζει την άποψη πως η Τουρκία, στην προσπάθειά της ν' αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση ν' αλλάξει στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και να στραφεί προς το τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στην «ενεργειακή ασφάλεια» της περιοχής.
ΠΗΓΗ: 902.gr
Tετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου