Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κοροναϊός: Σε απεργία πείνας εκ νέου ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος και αριστούχος στη Νομική

Όταν το δικαίωμα στη μόρφωση, τα «άριστα» στη Νομική και ο ειρηνικός αγώνας για αποσυμφόρηση των φυλακών εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, μπαίνουν στο στόχαστρο κυβέρνησης, υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τιμωρούνται με βίαιη προσαγωγή στην απομόνωση, σε μια προσπάθεια να φιμωθούν οι ελεύθερες φωνές στις φυλακές
filakes-mavro-kagekla
Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος και αριστούχος φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής βρίσκεται ξανά σε απεργία πείνας και η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο αφού είναι ήδη επιβαρυμένη από την προηγούμενη διαμαρτυρία του που διήρκεσε 32 ημέρες.

Ο Βασίλης Δημάκης, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Κατάστημα Κράτησης των Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Σύμφωνα με το Δίκτυο, ο πραγματικός λόγος για τη μεταγωγή του είναι η συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης και με αίτημα να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή των κρατουμένων από την επιδημία του κοροναϊού.
Η μεταγωγή σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα βρίσκεται μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού από όπου, όντας κοντά στη σχολή του, μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών. Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε την απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού και αν το αίτημά του δεν δικαιωθεί έως την Κυριακή θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας.

Η πρώτη απεργία πείνας

Ο Βασίλης Δημάκης όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας. Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.
Μετά από αιτήματά του που απορρίφθηκαν επανειλλημένα προχώρησε σε απεργία πείνας και τελικά δίψας προκειμένου να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του βρήκε στήριξη τόσο από φορείς όσο και από τους καθηγητές του και τελικά δικαιώθηκε μετά από 31 ημέρες και μπόρεσε με ειδικές εκπαιδευτικές άδειες να παρακολουθεί τα μαθήματά του και πάλι με άριστες επιδόσεις.

Η μεταγωγή

Κατά δήλωση του ίδιου του Βασίλη Δημάκη την οποία κοινοποιεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο υπ. Δικαιοσύνης και στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής πολιτικής, «Την Παρασκευή 18/04 περί τις 21:30 μ.μ. εισέβαλλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των Ε.ΚΑ.Μ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δυο έτη ακριβώς. Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας την μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα 5 μαθήματα του 60υ εξαμήνου (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στη Π. Ράλλη όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή».
«Βρίσκομαι στο κελί 6 των πειθαρχείων Γρεβενών, υποτίθεται σε καραντίνα και η φυλακή των Γρεβενών μπορεί να σας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι απ’ την ημέρα που βρίσκομαι εδώ ο δίσκος με το φαγητό όπως έρχεται έτσι φεύγει, το σώμα μου αρνείται να τραφεί με εμφανή την απώλεια αρκετών κιλών απ’ το κορμί μου, εμφανή είναι επίσης και τα σημάδια αφυδάτωσης πριν ακόμα ξεκινήσω επίσημα τον αγώνα μου για τα αυτονόητα. Από Τρίτη λοιπόν (22/04) και έχοντας σώας τας φρένας και με εμφανή την σωματική μου καταπόνηση κατέρχομαι σε απεργία πείνας έως την Κυριακή (27/4) διεκδικώντας ο,τι μου ανήκει, την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει η επαναμεταγωγή μου από Δευτέρα κατέρχομαι σε λευκή απεργία, αρνούμενος και το νερό», προσθέτει.

Στήριξη στο αίτημα του Βασίλη Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη φορέων και πολιτών, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρέμβαση του διευθυντή του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής του Βασίλη Δημάκη στην Α’ Λυκείου και δημοσιεύει ολόκληρη την πολιτική του δήλωση.
Ο Βασίλης ο Δημάκης υπήρξε μαθητής μου, στην Α Λυκείου στο σχολείο των φυλακών νέων του Αυλώνα, πριν από πολλά χρόνια.
Στη συνέχεια περιπλανήθηκε με μεταγωγές σε διάφορες φυλακές ανά την Ελλάδα για να καταλήξει κάποτε στη Πάτρα. Εκεί με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση εμπνευσμένων συναδέλφων ολοκλήρωσε το λύκειο, ως «κατ ιδίαν διδαχθείς» και πέτυχε στο πανεπιστήμιο. Θεωρώ άθλο την επιτυχία του και αξία θαυμασμού την μεγάλη προσπάθειά του.
Η φοιτητική του πορεία, το βεβαιώνουν οι καθηγητές του, είναι άριστη…
Την εξασφάλισε με πολύ και δύσκολη μελέτη μέσα στη φυλακή, μετά από απεργία πείνας για να εξασφαλίσει την φυσική του παρουσία στα μαθήματα…
Χθες, μετά από τη βίαιη κι ανεξήγητη μεταγωγή του στη φυλακή των Γρεβενών, ξεκίνησε, ξανά, απεργία πείνας.
Παρακάτω παραθέτω τη δήλωση του πρώην μαθητή μου Βασίλη με μια διευκρίνιση από τον Πάνο Λυμπέρη.( Panos Liberis)
Μετά από όσα σας έχω αναλύσει στις αναρτήσεις μου τη Μεγάλη Τρίτη και το Μεγάλο Σάββατο για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, εν μέσω covid 19, περιμένω τις αντιδράσεις σας και τα σχόλιά σας για την εξέλιξη αυτή. Σύντομα, γιατί η υγεία του είναι ήδη βεβαρημένη από την προηγούμενη φορά…
( οι αντιδράσεις αφορούν ΚΑΙ τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης)
————————
Μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία της φυλακής Γρεβενών, που έστειλε την πολιτική του δήλωση, με φαξ,την δημοσιεύουμε, έχοντας απαλείψει, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Βασίλη (σε επικοινωνία του τηλεφωνική με το δικηγόρο) μία παράγραφο. Ακόμη υπάρχουν, λόγω του γραφικού του χαρακτήρα, κάποια κενά, που προσπαθήσαμε, με όση φαντασία διαθέσαμε, να τα αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το πρωτότυπο βρίσκεται στη φυλακή Γρεβενών. Η στήριξη στον Β. Δημάκη είναι επιλογή. Για τη ζωή του την ίδια. Η υγεία του ΗΔΗ βρίσκεται σε κίνδυνο. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ. (Από @Panos Liberis)
——————–

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΚΟΣΥΝΗΣ, C.P.T. (ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

Την Παρασκευή 18/04 περί τις 21:30 μ.μ. εισέβαλλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των Ε.ΚΑ.Μ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δυο έτη ακριβώς. Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας την μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα 5 μαθήματα του 6ου εξαμήνου (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στη Π.Ράλλη όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή.
Απ’ την ημέρα εκείνη δεν έχω φάει τίποτα και οποιαδήποτε απόπειρα  μου προκαλούσε μέχρι και τώρα εμετό και διάρροια. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν την ακραία συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου, εγώ είμαι ένα άτομο που πράττει πάντα ειρηνικά, για ποιό λόγο Κύριοι Δημοκράτες του Υπουργείου μου φερθήκατε με τόση ακατανόητη επιθετικότητα; Πού έσφαλα; Όλοι εμείς οι κρατούμενοι με απόλυτα ειρηνικό τρόπο και χωρίς καν την παραμικρή κίνηση που να συνιστά στάση, διεκδικήσαμε το δικαίωμά μας στη ζωή και την αξιοπρέπεια!
Αισθάνομαι βαθύτατα πληγωμένος και συνάμα αδικημένος μιας και ότι μέτρα ελήφθησαν έτσι ώστε να πιέσουμε για την πολυπόθητη και πολυσυζητημένη Π.Ν.Π (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) ήταν όλα ειρηνικού περιεχομένου και δεν παρέπεμπαν σε οποιαδήποτε μορφής στάση! Βρίσκομαι στο κελί 6 των πειθαρχείων Γρεβενών, υποτίθεται σε καραντίνα και η φυλακή των Γρεβενών μπορεί να σας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι απ΄την ημέρα που βρίσκομαι εδώ ο δίσκος με το φαγητό όπως έρχεται έτσι φεύγει, το σώμα μου αρνείται να τραφεί με εμφανή την απώλεια αρκετών κιλών απ’ το κορμί μου, εμφανή είναι επίσης και τα σημάδια αφυδάτωσης πριν ακόμα ξεκινήσω επίσημα τον αγώνα μου για τα αυτονόητα.
Από Τρίτη λοιπόν (22/04) και έχοντας σώας τας φρένας και με εμφανή την σωματική μου καταπόνηση κατέρχομαι σε απεργία πείνας έως την Κυριακή (27/4) διεκδικώντας ο,τι μου ανήκει, την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει η επαναμεταγωγή μου από Δευτέρα κατέρχομαι σε λευκή απεργία, αρνούμενος και το νερό. Το ιατρικό προσωπικό του Κορυδαλλού γνωρίζει ότι με αμπούλες μαγνησίου και βιταμίνες παλεύω τις κράμπες και τα πρηξίματα από την προηγούμενη απεργία πείνας 31 ημερών και 8 ημερών δίψας, όπως ήδη σας προανέφερα! Αυτή τη φορά αποκλειστικά υπαίτιοι θα είστε εσείς κ.Σοφία Νικολάου και ο αρχιφύλακας Σούκος για την ζωή μου. Το κρίμα στο λαιμό σας!
Καλώ κάθε ευαισθητοποιημένο Δημοκράτη πολίτη της χώρας αυτής σε στήριξη του δίκαιου αγώνα μου κατά της άδικης και εκδικητικής δίωξης μου, έτσι ώστε να καταφέρω να διεκδικήσω το δικαίωμά μου στη μόρφωση, αλλά και για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη εν καιρώ Δημοκρατίας να εκφράζεται ελεύθερα.
Στις 30/3 αν δεν απατώμαι, ήμουν ένα από τα τρία μέλη που συζητήσαμε εκτενέστατα τα του ιού Covid-19 και τα μέτρα που θα πάρετε όπως μας αναφέρατε. Μάλιστα χαριτολογώντας με αποκαλέσατε «πολυλογά». Τι είναι αυτό που μεσολάβησε και φερθήκατε με αυτό τον υπάνθρωπο τρόπο; Μετά το πέρας κάποιων ημερών και αφού διαπιστώσαμε ότι όλα όσα μας είπατε στη συνάντηση εκείνη ήταν «έπεα πτερόεντα» αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τίποτα από όσα μας είχατε υποσχεθεί δεν έγινε πράξη! Αυτό δηλαδή ήταν η αιτία να με κακοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο; Που είναι η Δημοκρατία που πρεσβεύετε;
Εγώ Κυρία Νικολάου, έχω φτύσει αίμα να επιτύχω αυτό – που όλοι εσείς που πληρώνεστε για αυτό – δεν επιτύχατε επ’ ουδενί και εννοώ να αυτό – σοφρονιστώ και έρχεστε με μιας και μου δίνετε μία να πάω στο διάολο; Γιατί; Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν, αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται. Προτιμώ να παραδώσω πνεύμα κ.Νικολάου, αλλά να θυμάστε ότι το παραδομένο μου πνεύμα δεν θα σας αφήσει στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής σε ησυχία…
Οι εκπαιδευτικές μου αποδόσεις είναι πανεύκολο να τεθούν υπόψη σας, στα εικοσιπέντε μαθήματα έχω περάσει και τα εικοσιπέντε, εκπονώντας μάλιστα και πανεπιστημιακές εργασίες. Επί τρία χρόνια σχεδόν πηγαινοέρχομαι στη φυλακή τηρώντας όσα μου έχουν τεθεί από την εταιρεία φύλαξης (645) μέχρι κεραίας έχοντας μάλιστα επιλεγεί πέρυσι και φέτος με υψηλά μόρια υπότροφος, λαμβάνοντας το ποσό των 3.421 ευρώ! Πώς αποτολμήσατε να γδάρετε τα όνειρα μου κατά αυτόν τον τρόπο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε και σας εξέθεσε ταυτόχρονα σε αυτή την αλήστου μνήμης εκδιωκτική και φασιστικού περιεχομένου πράξη; Η Διεύθυνση του καταστήματος μπορεί εύκολα να σας διαβεβαιώσει ότι είμαι παράδειγμα προς μίμηση σε σχέση με όλους τους συγκρατούμενους συμφοιτητές μου που δοκιμαζόμαστε στην εκπαίδευση! Εμείς είχαμε ακουστά ότι υπερασπιζόσασταν τους κρατούμενους και τα δικαιώματα τους.
Εκφράζω την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου σε όλα τα καταστήματα της επικράτειας που παλεύουν για την προάσπιση της υγείας τους απέναντι σε έναν φονικό ιό και ένα ανύπαρκτο κράτος.
Ευχαριστώ τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που στηρίζουν τον αγώνα μου, όπως και κάθε Δημοκράτη εντός και εκτός των τειχών! Άμεση ψήφιση της Π.Ν.Π. (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που αφορά την αποσυμφόρηση των υπερ – συμφορημένων κάτεργων του κράτους.
Να νικήσει η Δημοκρατία αδέρφια!
Να μην περάσει ο φασισμός!
Νίκη στον αγώνα των αδερφών κρατουμένων!
«Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λεύτερος»
«Γιατί αν νικήσει ο εχθρός αδέρφια, κανείς δεν θα ‘ναι ασφαλής,
ούτε ακόμα κι οι νεκροί στους τάφους τους»
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!!! Καλή αντάμωση!!!
Ο απεργός πείνας,
Δημάκης Βασίλειος
Γρεβενά 22/04 /2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου