Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η ΕΕ απαγόρευσε ουσία του ζιζανιοκτόνου της Monsanto




Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ορίων στη χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate (βασικό συστατικό του Roundup της Monsanto) στην Ευρώπη απαγορεύοντας μια βοηθητική ουσία που ονομάζεται POE-tallowamine (πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους).

Σύμφωνα με το euractiv.com, οι εθνικοί εκπρόσωποι της Μόνιμης Επιτροπής της ΕΕ για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ψήφισε με ειδική πλειοψηφία την υποστηριζόμενη από την Επιτροπή πρόταση. Οι όροι περιλαμβάνουν απαγόρευση της πολυοξυαιθυλιωμένης αμίνης ζωικού λίπους , μιας βοηθητικής ουσίας όλων των ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate, συμπεριλαμβανομένου του Roundup της Monsanto.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους (POEA) είναι μια επιφανειοδραστική ουσία η οποία ενισχύει την δραστικότητα των ζιζανιοκτόνων όπως το glyphosate. Μετά την απόφαση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσαρμόσουν την εθνική νομοθεσία τους για να εξασφαλίσουν ότι τα φυτοφάρμακα που περιέχουν glyphosate δεν περιέχουν πολυοξυαιθυλιωμένη αμίνη ζωικού λίπους .
Επιστημονική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί» αξιολόγηση του κινδύνου έκθεσης των χειριστών, των εργαζομένων, των παρευρισκομένων, των κατοίκων και των καταναλωτών σε πολυοξυαιθυλιωμένο αμίνη ζωικού λίπους . Ωστόσο, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σε όλες τις παραμέτρους της έρευνας παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό τοξικότητας της πολυοξυαιθυλιωμένης αμίνης ζωικού λίπους , σε σύγκριση με το glyphosate».
Άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ τη Δευτέρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ελέγχου της χρήσης του glyphosate πριν τη συγκομιδή και τον περιορισμό της χρήσης της ουσίας σε περιοχές όπως δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές. Τα κράτη μέλη «πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των υπόγειων υδάτων σε ευπαθείς περιοχές, ιδίως όσον αφορά στις χρήσεις που δεν σχετίζονται με τις καλλιέργειες», σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ ο οποίος εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.
Συνολικά, 22 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, ενώ 6 απείχαν. Χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία υποστήριξαν τα προτεινόμενα από την Επιτροπή μέτρα, ενώ η Γερμανία και η Μάλτα απείχαν. Παραδόξως, το Βερολίνο έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση της αμίνης ζωικού λίπους σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε μια 18μηνη παράταση του glyphosate.
Η αντιπαράθεση για το glyphosate
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε το Νοέμβριο του 2015 ότι το glyphosate ήταν απίθανο να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο και πρότεινε υψηλότερα όρια της ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο των καταλοίπων του ζιζανιοκτόνου. Η EFSA παρέχει συμβουλές για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και τα συμπεράσματά της αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεώσει την έγκριση για το glyphosate, το οποίο τέθηκε σε χρήση από τη Monsanto κατά τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιείται στο κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν της Roundup , καθώς και σε πολλά άλλα ζιζανιοκτόνα σε όλο τον κόσμο.
Περιβαλλοντικές ομάδες ζητούν την απαγόρευση της ουσίας μετά τη δήλωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάρτιο του 2015 ότι το glyphosate ήταν «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”. Ομάδα ακτιβιστών είπε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν μια αναφορά η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει την έγκριση του glyphosate η οποία βρίσκεται εν αναμονή περαιτέρω αξιολόγησης. Η EFSA δήλωσε ότι προέβη σε διεξοδική ανάλυση και έλαβε υπόψη τα συμπεράσματα του IARC. Η Greenpeace, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την έκθεση της EFSA "μια συγκάλυψη".
Τελικά στις 29 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει την άδεια του glyphosate για άλλους 18 μήνες έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) στο Ελσίνκι εκδώσει τη δική του επιστημονική αξιολόγηση για την ουσία. Η απόφαση ήρθε μετά την αποτυχία των κρατών μελών να καταλήξουν σε ειδική πλειοψηφία υπέρ ή κατά της επανέγκρισης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου.
Μιλώντας στην εκπομπή Kent County στο Ηνωμένο Βασίλειο (8 Ιουλίου), ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, κατηγόρησε και πάλι τα κράτη μέλη για το αδιέξοδο με το glyphosate. «Κατανοώ ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά στην πρόσφατη διαδικασία επανέγκρισης ήταν τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν κατάφεραν να πάρουν μια σαφή απόφαση, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία τους να το πράξουν, θα υποχρέωνε την Επιτροπή να ενεργήσει», τόνισε ο Χόγκαν. Ο επικεφαλής της ΕΕ για την γεωργία πρόσθεσε ότι μπορεί να μην ήταν ένα ιδανικό αποτέλεσμα για τους χρήστες των προϊόντων, ωστόσο «είναι παρήγορο ότι η Επιτροπή ενήργησε για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαθεσιμότητάς τους».
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-ee-apagoreyse-oysia-toy-zizanioktonoy-tis-monsanto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου