Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Εντείνεται η σκλαβοποίηση του ανθρώπινου είδους




«Οι ελεύθεροι λαοί οφείλουν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον σ’ όποιον απειλεί την ελευθερία τους, σ’ όποιον καταπατάει τα εδάφη τους.»

Ηρόδοτος
Η δουλεία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο με παγκόσμια έκταση, μια αιμορραγούσα πληγή της σύγχρονης κοινωνίας που μας θυμίζει πως η τεχνολογική και η οικονομική ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν με τις ανθρώπινες ανάγκες. Παρ’ όλο που ζούμε σε έναν πλανήτη αφθονίας με την δυνατότητα να μας θρέψει όλους, παγκοσμίως υπάρχει πείνα.
Τη στιγμή που σε κάποιες γωνιές της γης θάβονται τρόφιμα σε χωματερές για να προστατευθούν οι τιμές, σε άλλες περιοχές παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Οι λέξεις, όπως ανάπτυξη ή φτώχεια ανέκαθεν εχρησιμοποιούντο ως ένα τεχνητό φαινόμενο που εξυπηρετεί μόνο εκείνους που έχουν τους πόρους ζωής στα χέρια τους και συσσωρεύουν όλο και περισσότερη εξουσιαστική δύναμη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας 2016, 46 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ζουν κάτω από συνθήκες σκλαβιάς. Όπως αποκαλύπτει η λίστα, που συνέταξε η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγράφηκαν περιστατικά δουλείας σε 167 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν υπό καθεστώς σκλαβιάς σε απόλυτα μεγέθη εντοπίζεται στην Ινδία, ενώ η Βόρειος Κορέα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά σκλαβιάς αναλογικά με τον πληθυσμό της (4,37%). Τα ποσοστά της έκθεσης παρουσιάζουν μια απεχθή εικόνα, χειρότερη από εκείνη του 2014 ως προς το θέμα της δουλείας. Σύμφωνα με την έρευνα, που είχε διεξαχθεί τότε, 36 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σαν σκλάβοι, πράγμα που ήταν μεν ανησυχητικό, απέχει όμως από την τωρινή πραγματικότητα που είναι κατά 30% πιο δυσμενής.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, επισημαίνεται πως είναι κόμβος καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης λόγω και του προσφυγικού, και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς. Στην κορυφή της λίστας η Τουρκία με το 0,6% του πληθυσμού να χαρακτηρίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας σε όλο τον κόσμο 21.000.000 ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας που είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή σύγχρονης σκλαβιάς. Επίσης, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Digital Journal κάνουν λόγο για 30 εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους σε ολόκληρο τον κόσμο, με το μισό σχεδόν αριθμό εξ αυτών να είναι παιδιά.
Ένα κοινωνικό περιβάλλον που έχει για σημαντικότερο αξιακό του σύστημα την ισχύ και το χρήμα ως κριτήρια επιτυχίας και βλέπει τους ανθρώπους ως αριθμό, που αυξομειώνεται, θα προτάσσει και θα καθιερώνει τις εξουσιαστικές πρακτικές.
Όμως, οι ενέργειες και η ιδέα για μια αρμονική παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη μπορεί να εμφανιστεί ως ποιοτικό άλμα της ανθρωπότητας όταν ένα ικανό ποσοστό ανθρώπων το θελήσουν και αφομοιώσουν το γεγονός ότι αν θέλουμε κάποτε να γίνει η Γη μας ένας παράδεισος για όλους, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με σεβασμό προς τους άλλους, που σημαίνει και αυτοσεβασμό.

Δημοσιεύθηκε από Μ
  


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2016/07/blog-post_22.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου