Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

(Εξαιρετικό)! Όταν η υπαρκτή αριστερά χρεοκοπεί, μεγάλες ρήξεις είναι αναγκαίες!




Τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και τους μηχανισμούς επιτήρησης, έχουν ήδη περάσει πάνω από το λαό και τη χώρα σαν οδοστρωτήρας, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Σήμερα κόντρα στην ερήμωση της χώρας,
την τεράστια ανεργία και το μαζικό κύμα μετανάστευσης της νεολαίας στο εξωτερικό αναζητούνται νέες απαντήσεις. Το καθήκον της φοιτητικής αριστεράς σήμερα είναι να επανακαθοριστεί από τις σύγχρονες αναγκαιότητες, να επαναφέρει την πολιτική στο τιμόνι, να συγκρουστεί με τις συνήθειες του παρελθόντος που σήμερα δεν μπορούν να απαντήσουν σε μαζική κλίμακα, να υπερβεί τον εαυτό της σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Η ΑΡΕΝ δημιουργήθηκε στις 8/3/2007, γνήσιο τέκνο του κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, πραγματικό πείραμα της ενότητας και της μετωπικής λογικής της αριστεράς. Βασική επιδίωξη η έκφραση σε Πολιτικό επίπεδο των κινηματικών διαδικασιών της περιόδου, της συγκρότησης ενός αριστερού μπλοκ, κόντρα στις τότε δυνάμεις του δικομματισμού εντός ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αναγνώριζε ένα πολιτικό κενόεντός φοιτητικών χώρων και φιλοδοξούσε να το καλύψει με πολιτικούς όρους. Σήμερα θα έπρεπε η ΑΡΕΝ να επανακαθοριστεί στο νέο περιβάλλον, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα τεράστιο κενό πολιτικής απάντησης για τη νέα γενιά, και μιας μετωπικής οργάνωσης της νεολαίας.
Μια σύγχρονη αριστερή δύναμη στους χώρους της νεολαίας πρέπει να καθοριστεί με βάση τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με βάση δύο κριτήρια:
Α)Σε περιόδους κρίσης τέτοιας κλίμακας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, που συνταράσσει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, δημιουργούνται νέες συνθήκες. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για το λαό και τη χώρα, ορίζουν και νέα, αναβαθμισμένα καθήκοντα για την αριστερά, η οποία δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στον πολιτικό λεβιάθαν που χτίζεται στη χώρα, στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται. Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά η οποία κάνει πολιτική με τους όρους του «χτες», ειδικά σήμερα που είμαστε σε περιβάλλον κρίσης. Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά της επάρκειας(εγώ είμαι το Μέτωπο, εγώ έχω την «αλήθεια» κοκ.) και του απομονωτισμού. Χρειαζόμαστε μια αριστερά που να ορίζεται με βάση τις ανάγκες της περιόδου και τα καθήκοντα που αυτή ορίζει, η οποία να έχει πολιτική πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση και να εμπνέει. Χρειαζόμαστε μια τολμηρή αριστερά που να έρχεται σε ρήξεις με τον εαυτό της και να υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Β)Ο Δ. Γληνός υποστήριζε ότι «κριτήριο της αλήθειας και της ζωντάνιας κάθε θεωρίας είναι η πράξη». Αυτό σημαίνει ότι τα υπαρκτά σχέδια που κατατίθενται δοκιμάζονται με βάση την πράξη και την ίδια την ζωή για την ορθότητά τους. Δεν γίνεται σήμερα, σε περίοδο, που διαλύονται τα πάντα η υπαρκτή αριστερά να μένει θεατής των εξελίξεων, να μένει προσκολλημένη σε ιδεολογήματα του παρελθόντος ακόμα και αν η ζωή τα διαψεύδει πανηγυρικά, να μην προσπαθεί να συγκροτήσει μια σύγχρονη Αριστερή Μετωπική πολιτική. Εκτός αν το θέμα είναι η επιβίωση και η αναπαραγωγή του κάθε σχηματισμού…
Το διήμερο της Αριστερής Ενότητας, αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη, για την υπαρκτή αριστερά, και την ΑΡΕΝ ειδικά, καθώς ελάχιστα ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα, δεν προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα της εποχής μας.
Α)Η Αριστερή Ενότητα, πραγματικό εργαστήρι μιας αριστερής τοποθέτησης, όσο δεν απαντά σε έναν αναγκαίο πολιτικό επαναπροσδιορισμότης εντός του περιβάλλοντος της κρίσης, και αναλώνεται σε «ζητήματα λειτουργίας», τόσο θα απομακρύνεται από την πραγματικότητα και θα στρέφεται στην εσωστρέφεια. Πόσο μάλιστα, όταν στα πολιτικά ερωτήματα, πριμοδοτείται μια οργανωτική απάντηση, η οποία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο πολιτικής συνεννόησης και σύνθεσης.
Β)Ο λόγος ύπαρξης μιας δύναμης της αριστεράς αφορά την εξυπηρέτηση ενός πολιτικού σχεδίου, με σκοπό την φιλοδοξία να τροποποιηθούν οι συσχετισμοί δύναμης εντός σχολών. Όσο η ΑΡΕΝ επιμένει στην υποβάθμιση της ανάγκης ενός πολιτικού σχεδίου και επιλέγει την ενασχόληση με τα «δίκτυα αλληλεγγύης», δε θα μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός διακριτού πολιτικού ρεύματος εντός σχολών.
Γ)Το υπαρκτό δίλλημα, ανάμεσα στο οποίο πρέπει σήμερα να επιλέξει κάθε υγιής δύναμη της αριστεράς, αφορά το αν από την μια υπηρετείται με κάθε τρόπο η υπέρβαση και η μετωπική συγκρότηση της αριστεράς, πάνω σε ένα αναγκαίο πολιτικό Πρόγραμμα, ή αν επαρκεί η ατομική συγκρότηση, ο αναχωρητισμός, η αναπαραγωγή, η μετάλλαξη εν προκειμένου της ΑΡΕΝ σε παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απεμπολώντας οποιαδήποτε πραγματικά ενωτική ή μετωπική διάθεση.
Κόντρα στη πρόταση για την ανάγκη εκπόνησης μιας νέας Ιδρυτικής Διακήρυξης της ΑΡΕΝ, πάνω σε μια αναγκαία Αριστερή ΜετωπικήΠολιτική, επιλέχθηκε μια άνευρη, και στα όρια της πολιτικής, κατεύθυνση η οποία όχι μόνο δεν απαντά στα καυτά ερωτήματα του αναγκαίου Προγράμματος και Μετώπου, αλλά μόνο πληγές έχει να προσφέρει στην ήδη πληγωμένη Αριστερή Ενότητα.

Όχι στην επάρκεια και την αναπαραγωγή!

Το ασφυκτικό πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται εντός Αριστερής Ενότητας, με ευθύνη των κυρίαρχων δυνάμεων της ν. ΣΥΡΙΖΑ, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Η αποπολιτικοποίηση της συζήτησης εντός ΑΡΕΝ και η μάλιστα η, διά της πλαγίας οδού, μετάλλαξή της σε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εντός σχολών, είναι άλλο πράγμα από αυτό που αναζητιέται σήμερα από την αριστερά. Η φίμωση και απόκρυψη των διαφορετικών απόψεων, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την κουλτούρα της δικής μας αριστεράς και είναι εξ’ ορισμού αντίθετη σε μια μετωπική κατεύθυνση, όπου οι διαφορετικές οπτικές γωνίες όχι μόνο δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά να αντιπαρατίθενται δημόσια με κατεύθυνση την επίλυση. Το θέμα δεν είναι η κομματική συγκρότηση και η περιχαράκωση, αλλά μια μετωπική πολιτική απεύθυνση πάνω σε μια αριστερή κατεύθυνση.
Δε μας εκφράζουν λογικές μετάλλαξης της ΑΡΕΝ και κοντόφθαλμης κομματικής συγκρότησης. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ασφυκτικά πλαίσια που διαμορφώνονται εντός ΑΡΕΝ! Επιμένουμε στην ανάγκη υπέρβασης, όχι μόνο της ΑΡΕΝ, αλλά όλων των σχημάτων της φοιτητικής αριστεράς, που φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο περιβάλλον της κρίσης. Καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, ρεύματα και ανένταχτους αγωνιστές εντός Αριστερής Ενότητας να μην συμβιβαστούν με την μετάλλαξη της ΑΡΕΝ και έρθουν σε ρήξη με την ηγεσία της! Όσο η αριστερά δεν υπερβαίνει τον εαυτό της, και η μόνη της φιλοδοξία είναι η επιβίωση και η αναπαραγωγή, τόσο θα εντείνεται η Χρεοκοπία της υπαρκτής αριστεράς…

Εμπρός για μια σύγχρονη Αριστερή Μετωπική απάντηση!

Δεν αποδεχόμαστε την σημερινή κατάσταση! Τα σχήματα του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, εκτός Αριστερής Ενότητας, επιμένοντας στην ανάγκη της ανασύνθεσης της φοιτητικής αριστεράς. Επιμένουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, με τη νεολαία στο προσκήνιο και μια σύγχρονη και φρέσκια αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιμένουμε στην ανάγκη της επαναφοράς της πολιτικής στο τιμόνι από την πλευρά της αριστεράς. Επιμένουμε στην ανάγκη της υπέρβασης των υπαρκτών σχηματισμών της αριστεράς(ΜΑΣ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ), κόντρα στη λογική της αδράνειας και της επάρκειας.
Σήμερα μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια σύγχρονη αριστερά στις σχολές η οποία:
Α)Να επεξεργάζεται, να αναδεικνύει και να επιχειρηματολογεί για την ύπαρξη ενός μεταβατικού Προγράμματος για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση. Το προσωπικό πρόβλημα κάθε νεολαίου δεν είναι άλλο από το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς χρέος, μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με μια παραγωγική αναγέννηση για να μπορεί η νέα γενιά να ζήσει και να δουλέψει στον τόπο της.
Β) Να αγωνίζεται για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση. Κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να αφήσει τις σπουδές του. Όχι στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Γ)να έχει μια πολιτική συνολικά για τη νέα γενιά. Γιατί το φοιτητικό κίνημα, το πιο οργανωμένο κομμάτι της νεολαίας, μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει σε ένα Νεολαιίστικο κίνημα για τον αγώνα για αξιοπρεπή μόρφωση και εργασία.
Δ)να έχει Μετωπική πολιτική πρόταση και απεύθυνση γιατί σήμερα πρέπει να συγκροτηθούν οι ευρύτερες δυνάμεις πάνω σε έναν αναγκαίο στόχο, γιατί είναι αναγκαίο ένα σύγχρονο μοντέλο μετωπικής οργάνωσης, γιατί η συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας μπορεί να διχάσει πολιτικά όλο το σώμα της νέας γενιάς με πολιτικά διλήμματα, να εμπνεύσει πολλαπλά ακροατήρια και να απομονώσει τις καθεστωτικές δυνάμεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ.
Ε)Να παλεύει για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Γιατί, ενώ το φοιτητικό κίνημα ιστορικά έχει αποτελέσει καταλύτη για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, σήμερα φαίνεται να παραμένει ο θεατής των εξελίξεων. Για ένα φοιτητικό κίνημα, αντίστοιχο της ιστορικής περιόδου, που να μάχεται για τη διέξοδο της χώρας και του λαού.
Επιμένουμε στην Ανάγκη ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας κόντρα στις λογικές της κομματικής περιχαράκωσης. Απευθυνόμαστε σε όλες τις παρατάξεις της φοιτητικής αριστεράς(ΚΝΕ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ). Κυρίως όμως απευθυνόμαστε στον κόσμο της βάσης, τους ανένταχτους αγωνιστές, τους απλούς φοιτητές εκτός οργανώσεων - παρατάξεων που αγωνιούν για την εξέλιξη των πραγμάτων και τη δραματική κατάσταση της νεολαίας και του λαού. Αν οι ηγεσίες ολιγωρούν και είναι αναντίστοιχες των ιστορικών στιγμών, να τις υπερβούμε και να επιβάλουμε τα δίκαιά μας. Η ανάγκη πρέπει να γίνει ιστορία!
Για ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας!

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2014/04/blog-post_366.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου